Cererea de automatizări a clădirilor atât rezidențiale, cât și nerezidențiale continuă și în 2022 trendul din pandemie. Octavian Fanea, CEO-ul Kadra, furnizor de soluții integrate de modernizare și management al accesului într-o clădire, spune însă că acest trend va accelera în perioada următoare, proprietarii de imobile fiind tot mai deschiși către adoptarea acestor soluții.
„Văd un an 2022 foarte bun pentru România, dar și pentru Kadra, văd investiții majore în zona spitalelor, zona industrială. Noi targetăm o creștere destul de consistentă în zona rezidențială, unde cererea de automatizări pentru căi de acces este în creștere în ultimii ani și trendul va fi din ce în ce mai accelerat. Ne îndreptăm către o lume în care totul va fi controlat prin buton, voce și, cine știe, în viitor cu gândul. Așa că, zona asta de automatizări pentru căi de acces nu poate decât să se dezvolte.
Pe partea de investiții în construcțiile civile anul 2022 continuă cererile foarte mari pe care le am avut și în 2020, și în 2021 de modernizare a sectorului medical. Multe s-au schimbat în bine. În primul rând, vedem o mare preocupare în zona aceasta de proiectare a spitalelor. Și am reușit în ultimii ani să aducem în discuție cum se rezolvă are în mod corect gestionarea unui spital din perspectiva accesului”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Octavian Fanea, CEO-ul Kadra.
El adaugă că, mai mult decât de modernizare și reperații, România are nevoie de spitale noi.
„Cred că orice om din domeniul medical e de acord că un spital poate funcționa ca și clădire circa 50-60 de ani. Dacă ne uităm la care e situația spitalelor din România, ne dăm seama că aproape toate spitalele ar trebui să fie demolate și reconstruite în locații noi. Toată lumea e conștientă că avem mai multă nevoie de spitale noi, decât de modernizarea și repararea acestora. Ceea ce face destul de bine mediul privat, dar nu suficient, pentru că nivelul de investiții e mare. Dar, în anumite zone, în special în orașele mari, se simte”, spune Octavian Fanea.
Pe lângă furnizarea de soluții de acces automatizate, Kadra și-a propus și comercializarea de sisteme care permit un aport automat de aer proaspăt în spații aglomerate, precum școlile sau spitalele.
„Vrem să aducem în discuție către factorii decizionali problema aerului curat. Ne propunem ridicăm acest standard în zona de școli și nu numai. Am început comunicări mult mai bine organizate și focusate în special cu directori de scoli și arhitecți și urmează să ducem câteva inițiative către minister. Sperăm să nu fim singura firmă.
Paradoxal lipsește cunoașterea. Persoanele de decizie, care au în mână bugetele pentru modernizarea școlilor, nu își pun problema atât de mult pentru genul acesta de investiții. Nu sunt cunoscute. Aici ne dorim să aducem aportul”, precizează acesta.