VIDEO PROFIT LIVE Mihai Teodorescu, Country General Manager Road DSV: Suntem într-o perioadă în care transporturile își revin

VIDEO PROFIT LIVE Mihai Teodorescu, Country General Manager Road DSV: Suntem într-o perioadă în care transporturile își revin
scris 21 sep 2022

După cei doi ani de pandemie în care consumul a scăzut semnificativ, afectând totodată și industria de transporturi, Mihai Teodorescu, Country General Manager Road al DSV România, observă că piața începe treptat să-și revină. În continuare însă este afectată de fluctuațiile de prețuri la combustibil și, pe alocuri, de războiul din Ucraina, a spus acesta la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV.

„Acum suntem într-o perioadă în care transporturile își revin, dar provocarea cea mai mare rămân fluctuațiile foarte mari de la o lună la alta sau de la o săptămână la alta. Din păcate, după pandemie, nu reușim să găsim o constanță în transporturi și asta ne afectează destul de mult pentru că volumele sunt extrem de schimbătoare.

Noi suntem cumva afectați direct de toate crizele prin care am trecut post pandemie. A fost o criză a semiconductorilor și din cauza asta industria de automotive a fost afectată destul de dur, moment în care și importurile și exporturile din România au scăzut. După aceea a început războiul, care a afectat într-o oarecare măsură piața de transporturi, pentru că pe piața europeană erau destul de mulți șoferi ucraineni care s-au întors în Ucraina și n-au mai putut conduce”, spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, Director Executiv ARB: La nivel național, o treime din firme au capital negativ CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, Director Executiv ARB: La nivel național, o treime din firme au capital negativ
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Industria de transporturi a fost afectată semnificativ și de scumpirile la combustibili, companiile din domeniu fiind nevoite să majoreze la rândul lor prețurile la transport.

„Motorina s-a scumpit destul de mult, aproape că s-a dublat, și acum a început din nou să scadă ușor. Creșterea prețului la motorină a fost foarte bruscă, iar scăderea în cazul în care ea o să se confirme și o să existe până la capăt pare cumva treptată. Impactul a fost destul de puternic, motorina contribuind cu 30% în totalul de costuri de transport. Fiecare creștere de un leu a litrului de motorină dă o creștere de 30 de bani în prețul de transport. Prețurile pentru transport au crescut cu 15-20%, iar în urma scăderii prețului la motorină nu vedem încă și o scădere a prețului la transport”, precizează Mihai Teodorescu.

Vestea bună, continuă el, este că anul acesta a existat o creștere a schimbului comercial al României în ambele direcții, și pe export, și pe import.

„Asta a ajutat destul de mult și a putut să susțină creșterea asta de preț impusă de scumpirile la motorină”, afirmă acesta, adăugând că Germania rămâne în continuare partenerul cel mai important al României în ceea ce privește importurile, urmată de Italia, Franța, Ungaria și Polonia.

VIDEO PROFIT LIVE Octavian Radu, co-fondator Smart Touch Technologies: Ne uităm să ne extindem către partea de vest a Europei, după care în SUA. Bugetul necesar pentru a ne extinde în Europa este de 1-1,5 milioane de euro CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Octavian Radu, co-fondator Smart Touch Technologies: Ne uităm să ne extindem către partea de vest a Europei, după care în SUA. Bugetul necesar pentru a ne extinde în Europa este de 1-1,5 milioane de euro

„Ungaria și Polonia au niște procente mici în totalul de importuri, undeva la 3-4%. Germania a fost și rămâne partenerul cel mai important al României cu un procent de aproximativ 20%, urmată de Italia. Nu pot să zic că războiul din Ucraina a adus schimbări dramatice în topul ăsta al schimburilor comerciale pentru că noi nu aveam schimburi comerciale de marfă atât de importante nici cu Ucraina, nici cu Rusia”, mai spune el.  

Mihai Teodorescu observă însă că există o tendință de micșorare a stocurilor, iar unele companii aleg chiar să nu mai lucreze cu stocuri deloc.

„Lanțul de aprovizionare devine din ce în ce mai exact, încărcarea și descărcarea devin din ce în ce mai fixe și mai bine aranjate. Și aici intervine importanța infrastructurii cel mai mult. Influențează timpul de tranzit și mai ales precizia timpului de tranzit. Dar progresele făcută în infrastructură se văd. Adică sunt zone din România care s-au dezvoltat extraordinar de mult în ultimii ani.

Mai e problema frontierelor, în sensul că se petrece în continuare foarte mult timp la granițe. Spre exemplu, la frontiera cu Bulgaria pot fi cozi de așteptare de 24-48 de ore. La fel și la frontiera cu Ungaria. Și asta împiedică o predictibilitate a transportului”, afirmă acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
dsv romania
mihai teodorescu
piata de transporturi