În pofida contextului actual dificil, Irinel Gheorghe, CEO Sipex, unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale de construcții din România, consideră că piața de construcții din România este un sector care ar trebui să crească în continuare, dat fiind faptul că înainte de 1989 reprezenta 15,5-16% din PIB și însuma 850.000-875.000 de angajați, iar astăzi reprezintă 8-9% din PIB și însumează circa 390.000 de oameni.
„În România este nevoie de construcții noi, de reabilitarea termică a locuințelor în contextul ăsta al majorării prețurilor la utilități, este nevoie de o infrastructură spitalicească și o infrastructură școlară bine puse la punct, dar și de o infrastructură rutieră. Eu sunt optimist.
Sper că deciziile pe care Guvernul le va lua în perioada următoare să liniștească din nou piața materialelor de construcții, astfel încât să existe o predictibilitate în tot ce înseamnă întocmirea unor devize, bugete, iar constructorii, dezvoltatorii, beneficiarii finali să poată să știe de la început care este bugetul necesar finalizării unei construcții”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Irinel Gheorghe, CEO Sipex.
Pentru sprijinirea sectorului de construcții, Irinel Gheorghe este de părere că statul ar trebui să aibă o gândire clară asupra investițiilor pe care le poate face.
„Primul lucru pe care eu l-aș face ar fi să demarez cât se poate de repede programul de reabilitare termică al locuințelor. Este un program care generează pe orizontală cifre de afaceri și locuri de muncă. Programul de reabilitare termică nu înseamnă doar anveloparea unor locuințe, ci și schimbarea tâmplăriei, țevilor. Acest program aduce beneficii locuitorilor acestor clădiri. Înseamnă economisirea în jur de 30% la plata utilităților”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Vasile Țiple, co-fondator Good Legal: La finalul lunii lansăm produsul pe piața din SUA și din România. Prima versiune o să fie gratuită„M-aș bucur să văd că Guvernul gândește măsuri și pentru industria de construcții din România, și nu numai, pentru toată industria din țară. Beneficiile ar fi foarte importante. E important să acordăm creșteri de pensii, ajutoare familiilor nevoiașe, dar este la fel de important sau poate mai important ca industria din România să treacă peste această perioadă complicată. Și pentru asta e nevoie de legi și de o intervenție rapidă”, adaugă el.
Sipex s-a listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București în vara acestui an, după un plasament privat în urma căruia a atras 10,6 milioane de lei de la 54 de investitori. Compania a fost înființată în urmă cu 25 de ani și are în prezent circa 300 de angajați.
„Plasamentul privat ne-a creat posibilitatea să avem destui bani în momentul ăsta pentru a finanța proiectele noastre. Perioada pe care o trecem ne-a găsit capitalizați și cu un apetit destul de slab pentru a apela la alte surse de finanțare.
Singura mea grijă în momentul ăsta este să pot să-mi păstrez echipa completă. Iar pentru a duce la îndeplinire această preocupare, odată cu listarea, o parte din colegi care fac parte din top managementul companiei au devenit acționari”, precizează Irinel Gheorghe.