Platformele de tip marketplace încep să câștige tot mai multe teren. Se preconizează că vor ajunge să dețină o pondere de 59% din retailul online și 38% din totalul vânzărilor din retail în următorii patru ani.
SellerClub, o platformă care ajută antreprenorii să-și lanseze afacerile pe diferite marketplace-uri locale, a ajuns să aibă deja o comunitate cu 900 de membri.
„Marea majoritate a celor din programul nostru sunt la prima afacere. Și, practic, îi ajutăm de la zero, cu sfaturi despre cum să își deschidă și firma, cum să-și aleagă produsele, cum să le importe, cum să le listeze, strategii de vânzare, absolut tot ce ține de lansarea unui produs pe un marketplace din România. În doar câteva săptămâni ei încorporează o experiență de ani de zile pe care eu și partenerul meu am avut-o în comerțul pe marketplace, lucru care îi ajută să înceapă mai repede, să ajungă mai repede la profit și să îi țină motivați și implicați în afacere”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Mihai Andrei, co-fondator SellerClub.
Cu o experiență de aproape 7 ani ca seller pe Amazon și de circa 4 ani pe eMag, Mihai Andrei este de părere că, față de alte canale de vânzare, pe un marketplace antreprenorii „pot fructifica foarte repede o oportunitate”.
„Eu am peste 100 de produse listate. Nu aș putea zice că există vreo nișă în care e aproape imposibil să vinzi. Sunt anumite zone precum gadget-uri, jucării, telefoane mobile, unde e un pic mai dificil de intrat. Dar eu consider că nu e imposibil să lansezi un produs pe nicio nișă”, afirmă antreprenorul.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Bianca Vuță, Partener HR Design: Cu siguranță se vor schimba multe lucruri în procesul de recrutare. Toată această muncă urmează să fie înlocuităEl recomandă celor care vor să intre într-un astfel de business să apeleze la furnizori din China.
„Noi importăm din China. Avem niște agenți angajați care verifică societatea de acolo, văd produsele, le fac un control al calității și abia după aceea le trimit spre România. Le recomandăm antreprenorilor să se uite la ce mai vând acei furnizori, pentru că sunt mulți comercianți pe platformele astea internaționale, nu doar producători. Apoi, niciodată să nu comande multe produse, întâi câteva zeci, poate mai puțin, să le testeze în piață și dacă totul e ok abia atunci să comande mai mult”, mai spune acesta, adăugând că, în prezent, este și o perioadă benefică din punct de vedere al costurilor de transport.
„Provocările sunt pe tren pentru că tranzitează Rusia și Belarus și durează destul de mult pentru că sunt tot felul de controale pe acolo și mai apar întârzieri. Provocarea e să-ți găsești ruta cea mai rapidă sau cea mai profitabilă. Dar totul funcționează ok. Ai de unde alege”, completează Mihai Andrei.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Miruna Balteanu, IT Recruitment Manager Prohuman România: Cea mai mare motivație pe care o vedem în decizia angajaților de a schimba locul de muncă ține de flexibilitateÎn plus, el le recomandă antreprenorilor atunci când selectează un produs pentru vânzare să fie atenți și la marja de profit pe care o pot obține, să fie de 30% înainte de impozitare.
„Dacă marjele sunt mai mici începem să fim expuși la variații de transport, de curs valutar și atunci poate să nu fie rentabil. Adică un produs cu 10-15% rată de profit este destul de ușor să te duca pe zero dacă apar câteva chestii neprevăzute și nici nu-ți lasă marja pentru campanii. Și dacă nu se poate face profit, nu vă îndrăgostiți de produs, treceți la următorul”, precizează co-fondatorul SellerClub.
„Rata de retur cu care eu lucrez în prezent este între 2 și 4%. Dacă e peste 2% începem să ne uităm la motivele de retur și atunci luăm niște decizii. Dacă e un produs care se vinde, dar are o rată de retur de 3-4-5%, poate e cazul să schimbăm furnizorul”, mai adaugă el.