VIDEO PROFIT LIVE George Nisioiu, CEO Innerpride: Cel mai dificil aspect în acest moment este găsirea unui nume pentru un startup. Piața globală a devenit mult mai accesibilă

VIDEO PROFIT LIVE George Nisioiu, CEO Innerpride: Cel mai dificil aspect în acest moment este găsirea unui nume pentru un startup. Piața globală a devenit mult mai accesibilă
scris 13 dec 2022

Deși anul 2022 a început pesimist pentru piața de marketing și branding, ulterior, după ce companiile s-au obișnuit cu incertitudinea provocată de contextul actual dificil, dezvoltarea a depășit orice așteptare, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, George Nisioiu, CEO Innerpride, companie care se ocupă cu brandingul afacerilor.  

„Pandemia, războiul, fluctuațiile extreme ale cursului valutar, impactul crizelor cripto, toate aceste lucruri, în esență imprevizibile și de natură să dea peste cap planurile acelor antreprenori foarte preciși, s-au constituit treptat într-o nouă normalitate, astfel încât, față de temerile noastre, evoluția a fost una încurajatoare.

Tocmai această imprevizibilitate a pieței a dus la nevoia clienților de a găsi modalități mai eficiente de a-și gestiona businessurile, ceea a însemnat în multe cazuri noi linii de business, spin off din companii tradiționale și noi startup-uri. Deci, piața a evoluat într-o manieră mult mai buna decât ne așteptam, iar clienții au înțeles că cei care au curajul să investească vor fi cei care vor avea de câștigat”, mai spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

El adaugă că foarte multe dintre proiecte pe care Innerpride le-a gestionat în acest an fost proiecte care au apărut ca urmare a particularităților perioadei actuale.

„Pe parcursul a celor 20 de ani de la înființare peste 95% din proiecte au fost de rebranding, de repoziționare. Anul acesta majoritatea proiectelor, și ca număr, și ca tipologie au fost cele dedicate unor startup-uri, unor inițiative care au capitalizat aceste oportunități conjucturale.

Companiile tradiționale însă au încercat să optimizeze strategia multichannel, omnichannel, deci a trebuit să ne adaptăm, să oferim și online branding”, precizează CEO-ul Innerpride.

VIDEO PROFIT LIVE Mădălina Chirilov, Director Vânzări Kärcher România: Faptul că nu ne-am oprit din a investi a fost cheia. Surpriza anului – cererea de sisteme de curățare a panourilor fotovoltaice a crescut cu 80% CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mădălina Chirilov, Director Vânzări Kärcher România: Faptul că nu ne-am oprit din a investi a fost cheia. Surpriza anului – cererea de sisteme de curățare a panourilor fotovoltaice a crescut cu 80%

George Nisioiu le recomandă startup-urilor să pornească încă de la început cu o viziune globală, dat fiind faptul că e tot mai dificil de găsit o marcă unică în lume, iar un rebranding viitor ar putea îngreuna extinderea.

„O abordare din start a proiectelor de manieră globală înseamnă o mai mare atenție acordată acestui aspect de proprietate intelectuală, care intervine în generarea unei mărci atunci când pornești un proiect de la zero. Cel mai dificil aspect în acest moment este găsirea unui nume.

Dacă în primii 50 de ani de existență a US Patent and Trademark Office s-au înregistrat aproape 2 milioane de mărci, în următorii 25 de ani, adică până acum, s-au înregistrat aproape 6 milioane, deci, în jumătate de timp, aproape de 3 ori mai multe mărci.

China este un jucător care a înregistrat foarte multe mărci, chiar dacă nu le folosește, ceea ce înseamnă că, în acest moment, una dintre dificultățile majore a unui proiect de tip startup este găsirea unui nume disponibil ca și trademark la nivel internațional”, mai spune acesta.

De asemenea, pe lângă găsirea unui nume disponibil la nivel internațional, antreprenorii au început să conștientizeze și necesitatea unui URL global.

„Dacă până acum oamenii erau mulțumiți cu o prezența de tip firmăonline.com, în momentul de față ei înțeleg cât de important este să ai domeniul direct. Piața globală a devenit mult mai accesibilă. Adică avem frecvent antreprenori din România care au îndrăznit să scrie email-uri unor antreprenori legendari din străinătate, precum fondatorul Twitter sau Linkedin”, precizează el.

CEO-ul Innerpride atrage atenția și asupra contractării de servicii de branding de la platforme consacrate precum Fiverr, considerând că „au avut ca rezultat o confuzie accentuată la nivelul percepției de valoare”.

„Adică e extrem de greu de gestionat de către antreprenor o ofertă de 50 de euro și o ofertă de 50.000 de euro pentru ceea ce, în principiu, ar trebui să fie același serviciu. Este o chestiune care s-a manifestat. În același timp, problemelor cauzate de acest outsourcing au contribuit la o întărire a rolului pe care agențiile tradiționale cu o metodologie consacrată l-au avut în proces”, subliniază el.

VIDEO PROFIT LIVE Camelia Popescu, CEO Destine Holidays: A fost un an foarte bun pentru turism. Unii dintre turiști preferă să nu facă schimbări CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Camelia Popescu, CEO Destine Holidays: A fost un an foarte bun pentru turism. Unii dintre turiști preferă să nu facă schimbări

În ceea ce privește bugetele pentru marketing și branding, George Nisioiu afirmă că „bugete vedetă, de 135.000 de euro, nu am mai văzut de 3-4 ani de zile, deci înainte de începutul crizei”. În momentul de față, continuă acesta, antreprenorii alocă bugete pentru branding similare cu costurile operaționale aferente unei luni de funcționare.

„Asta înseamnă că pentru un startup bugetele sunt în zona de 15-20.000 de euro, excluzând componenta verbală, care comporta niște prețuri foarte diferite în funcție de amploarea demersului. Un nume pentru România poate să însemne un efort de 5.000 de euro, iar un nume global poate să însemne un efort de 30.000 de euro”, adaugă el.

George Nisioiu observă și o creștere a nerăbdării în cadrul clienților internaționali, mai puțin însă la cei tradiționali.

„În mod tradițional, clienții din România erau orientați spre execuții tactice, spre campanii de comunicare, spre acțiuni de advertising, care sunt cu o durată mai mică, dar cu un potențial impact semnificativ asupra volumului de business pe care îl gestionează, comparativ cu brandingul care presupune o construcție strategică de durată.

Durata unui proiect diferă foarte mult în funcție de numărul de angajați. Adică un proiect de repoziționare corect construit ia în calcul în primul rând așteptările angajaților”, mai spune acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
george nisioiu
innerpride
branding