Contextul actual dificil pune o presiune destul de mare pe portofoliile agențiilor de media și, implicit, pe bugetele de marketing și comunicare ale companiilor, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Gabriel Pătru, Președinte al Interactive Advertising Bureau (IAB), asociația industriei de marketing și publicitate online din România, fondată în anul 2006.
„Sunt companii care caută să restructureze bugetele în zona de comunicare. Însă, până în acest moment, pe piața de publicitate din România lucrurile sunt echilibrate. Există totuși o înțelegere a valorii de a fi aproape de consumatori în momentele de tensiune maximă, nu doar atunci când ne este bine. Atunci când consumatorii sunt relaxați sunt mai aproape de acele branduri care le-au fost aproape când lucrurile nu erau atât de roz.
Și, din acest punct de vedere, aș putea spune că suntem într-o piață destul de echilibrată, în legătură directă între agenții și clienți ca mediatori ai relației cu userii. Pe mine mă bucură să văd că suntem totuși în acest echilibru ceea ce îmi dă speranța că nu vom vedea ce s-a întâmplat în 2008, când s-a simțit o tăiere abruptă a anumitor bugete”, mai spune acesta.
El consideră că atât jucătorii din industria de publicitate, cât și companiile au învățat din crizele trecute, astfel că nu se mai sperie atât de ușor acum și nici nu mai recurg la tăierea radicală a bugetelor de comunicare și de marketing.
„Deja e la ordinea zilei să trăim câte un val de incertitudine. Deci lucrurile sunt poate un pic mai liniștite din acest punct de vedere. Totuși trebuie să fim un pic atenți la maniera în care evoluează piața. Partea foarte bună este că avem din ce în ce mai multe date pe care să le analizăm și cu ajutorul cărora să ne calibrăm campaniile de comunicare și nu numai. Cu certitudine putem spune că suntem în control. Mediul de businessul din România este suficient de matur cât să poată sa gestioneze genul acesta de fluctuații”, precizează președintele IAB.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Irinel Gheorghe, CEO Sipex: M-aș bucur să vad că Guvernul gândește măsuri și pentru industria de construcții din România. E nevoie de legi și de o intervenție rapidăConform celei mai recente ediții a studiului ROADS (Romanian Online Advertising Adspend Study), realizat de IAB, valoarea pieței de publicitate digitală în anul 2021 a ajuns la aproximativ 260 milioane de euro, în creștere cu 42% comparativ cu 2020.
„Piața de publicitate digitală este, în general, extrem de fragmentată, este foarte greu să poți să acoperi tot ce înseamnă zona de bani care circulă în această piață. Mai avem niște pași de făcut, dar facem niște progrese foarte bune. Creșterea de 42% este în linie cu cea de la nivel european”, afirmă Gabriel Pătru.
Cel mai mare procent al veniturilor din publicitatea online este alocat de Mobile Advertising (65% comparativ cu 61% în 2020), iar Programmatic Advertising reprezintă 14% din totalul pieței (la același nivel cu anul precedent), se mai arată în studiul realizat de IAB.
Al doilea semestru al anului trecut a înregistrat o scădere de 3%, față de primele 6 luni, însă, valoarea de 629,6 milioane de lei a fost cu 9% mai mare decât aceeași perioadă a anului 2020.
„Undeva la 6 din 10 euro se duc pe zona de mobile, și undeva la 1,5-2 euro sunt în zona de programmatic advertising. Suntem în linie cu dinamica europeană. Estimările sunt de o creștere cu aproximativ 20% pentru 2022. Zona de tehnologie cum este programmatic advertising este reprezentată din ce în ce mai bine, iar soluțiile tehnologice sunt din ce în ce mai prezente pe piață și mai bine folosite și îmbrățișate atât de către agenții, cât și de advertiseri”, mai spune Gabriel Pătru.