Aplicația tabook, o bibliotecă online unde utilizatorii pot împrumuta sau vinde cărți, urmează a fi lansată oficial pe piață locală începând cu luna iunie a acestui an atât pe iOS, cât și pe Android, iar începând cu anul viitor va fi disponibilă și în alte țări.
„Încercăm să aducem partea de educație cât mai aproape de oameni. Am mers pe o nișă puțin diferită față de ce există în momentul de față în piață. Noi ne adresăm utilizatorilor care își indexează cărțile fizice din biblioteca lor. La noi nu e vorba de ebooks, e vorba de cărți fizice. Iar ce ne propunem în viitorul apropiat este să aducem cât mai multe cărți ale utilizatorilor noștri din bibliotecile lor astfel încât să tabook să devină cea mai mare bibliotecă din lume”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Florentin Bota, co-fondator tabook.
Startup-ul își propune ca aplicația să ajungă la 100 de milioane de utilizatori și un miliard de cărți indexate, astfel încât chiar să devină cea mai mare bibliotecă online din lume.
„Momentan suntem undeva la 280 de utilizatori și 2.700 de cărți indexate, iar până la finalul anului ne-am propus să ajungem la 10.000 de utilizatori. Piața de carte în România este undeva la 130 de milioane de euro anual. E o piață destul de mare, ceea ce ne permite și nouă să scalăm. Considerăm că este loc pentru un produs de acest gen.
În Germania de exemplu piața de carte era anul trecut la 3,7 miliarde de euro, în SUA e de 36 de miliarde de dolari. Astfel că, targetul nostru este să scalăm în piețele din UE și SUA. La începutul anului viitor ne dorim să scalăm în afara României și în special în SUA”, spune antreprenorul.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mihai Andrei, co-fondator SellerClub: Pe nicio nișă nu e imposibil să lansezi un produs în momentul de față. Este și o perioadă benefică din punct de vedere al costurilor de transportPentru scalare și a continua dezvoltarea aplicației, startup-ul își propune să atragă și o nouă rundă de finanțare, în valoare de 2 milioane de euro.
„Ne-a dat puțin peste cap această recesiune din zona de finanțare. Din momentul în care am început noi discuțiile și până când am avut un prototip și un pitch să ne putem prezenta în fața investitorilor, zona de finanțare, în special în SUA, a început să scadă.
Identificasem o serie de potențiali investitori, însă a început războiul din Ucraina și, în acel moment, a devenit și mai greu pentru noi, s-au retras o serie de potențiali investitori, am întâmpinat dificultăți destul de mari în a atrage finanțare. Din fericire, am obținut o rundă de finanțare de 200.000 de euro care ne-a permis să creștem și să mergem mai departe.
Acum suntem în discuții pentru a atrage următoarea rundă, undeva la 2 milioane de euro sau dolari, însă se simte că e din ce în ce mai greu să atragi finanțare. Și perioada în care poți să închizi o rundă s-a lungit. Dacă noi speram că în 6 luni o să închidem runda, perioada asta s-a lungit la un an”, precizează Florentin Bota.