Pe măsură ce noi trenduri se conturează, piața de recrutare începe să se schimbe tot mai mult. Organizațiile pun din ce în ce mai mult accent pe programe de susținere a importului de forță de muncă, dar și pe îmbunătățirea gradului de implicare a oamenilor și de retenție, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Bianca Vuță, Partener HR Design. Totodată, apar și tendințe de recrutare pe meseriile viitorului.
„Ce am observat că se întâmplă mai ales pe zona de recrutare este că au început să apară din ce în ce mai multe programe de susținere a importului de forță de muncă pe categoria de blue collar.
De asemenea, la nivel general, am observat și la specialiștii de HR din organizații și în agențiile de profil că încep să fie mai conștienți de nevoia de dezvoltare a oamenilor, tocmai pentru a îmbunătăți gradul de implicare al acestora și de retenție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, apar și tendințe de recrutare pe noile meserii ale viitorului, care elimină acea activitate redundantă și care nu aduce valoare în organizații în prezent”, spune Bianca Vuță.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Miruna Balteanu, IT Recruitment Manager Prohuman România: Cea mai mare motivație pe care o vedem în decizia angajaților de a schimba locul de muncă ține de flexibilitateÎn plus, companiile încearcă tot mai mult să readucă și oamenii la birouri. Potrivit acesteia, ușor-ușor, modul de lucru hibrid nu va mai exista.
„A fost necesar în ultimul an să se pună accent pe programele de reconstrucție a echipelor. Asta înseamnă coagulare, planuri de atingere a obiectivelor, inițierea oamenilor noi veniți în organizație și instruirea celor existenți cu privire la integrarea oamenilor noi în echipă.
Cred că accentul e pe cum facem să reîncepem să lucrăm în echipă astfel încât să producem rezultatele scontate.
Deci, cred că ce este nou pe agenda oamenilor de HR în prezent este cum fac să-i aducă pe oameni din nou la birou, să stimuleze interacțiunea dintre ei și să-i mențină cât mai implicați și cât mai motivați”, afirmă ea.
În ceea ce privește importul de forță de muncă, pe lângă sectorul HoReCa și de construcții, se pare că și alte domenii încep să apeleze la oameni din afara țării.
„HoReCa și domeniul construcțiilor au extins numărul de persoane aduse din străinătate. Însă, ușor-ușor, începe să prindă rădăcini și domeniul medical, dar și cel al ingineriei, pe diverse ramuri”, precizează aceasta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Florentina Ion, fondator editura DPH: Există o temere și în rândul nostru, al editurilor. Vom scădea producția de carte cu 50% în acest anEa adaugă că schimbări semnificative vor exista și în procesul de recrutare, odată cu avansul tehnologiei și automatizarea proceselor repetitive.
„În procesul de recrutare cu siguranță se vor schimba multe lucruri pentru că există foarte multă activitate manuală, de la primirea CV-ului, citirea lui, înțelegerea abilităților persoanei respective și apoi gradul de potrivire cu profilul solicitat de organizații.
Deci, toată această muncă, cu siguranță, urmează să fie înlocuită. Chiar și noi avem în plan lucrul acesta. Practic, tot ce înseamnă activitate ce nu presupune valoare adăugată, ci doar transformare dintr-un mediu fizic într-un mediu online, cu siguranță va fi supusă automatizărilor”, mai spune Bianca Vuță.