Emil Munteanu, proprietarul hotelului Atra Doftana, alături de alți antreprenori, printre care și Dragoș Anastasiu, președintele grupului Eurolines, și Felix Pătrășcanu, fondatorul Fan Courier, au înființat o nouă asociație pentru a promova destinațiile turistice rurale din România în afara țării prin intermediul românilor din diaspora.
„Vrem ca românii din diaspora să ne ajute să promovăm România. Ne dorim să creăm o rețea de ambasadori în afara țării. Acești ambasadori contează mult mai mult decât orice campanie publicitară făcută de Guvernul României.
Practic, vrem ca acești români din afara țării să meargă la vecini, la colegii de muncă și să vorbească frumos despre România și, ușor-ușor, să-i convingă să vină să-și petreacă concediul aici. Cu siguranță deja se întâmpla asta, însă la un nivel mult mai mic.
Astfel că noi vrem să creăm această comunitate de ambasadori care să ducă cât mai departe mesajul nostru. Ne vom focusa pentru început pe țările cu cele mai mari comunități de români, precum Spania, Italia, Franța, Marea Britanie, SUA. Targetul nostru este de a aduce 2 milioane de turiști străini pe an”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Emil Munteanu, președintele Asociației Țara Faină și proprietarul Atra Doftana.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Octavian Fanea, CEO Kadra: Cererile pentru modernizarea sectorului medical continuă și în 2022. Multe s-au schimbat în bineEl adaugă că România are foarte multe de oferit din punct de vedere turistic, în special în ceea ce privește cultura și gastronomia.
„Sunt zone precum Bucovina, Delta Dunării, Transilvania, Oltenia, pe care noi putem să le promovăm și au multe de oferit. Ne gândim să promovăm pensiunile, locațiile boutique care sunt mult mai atente la detalii, la serviciilor oferite și care astăzi fac cinste turismului românesc”, mai spune acesta.
Pentru dezvoltarea turismului rural, nevoile, continuă el, sunt aceleași ca și în zonele rurale. Mai exact, Emil Munteanu punctează nevoia de îmbunătățire a infrastructurii, a alimentării cu apă și gaze, dar și importanța digitalizării primăriilor din zona rurală.
„Primăriile, dacă nu încep să-și promoveze zona, comuna, evenimentele, nu au cum să ajungă la cât mai multă lume. Ca să aibă bani de infrastructură, primăriile trebuie să se digitalizeze, astfel încât să aibă o colectare cât mai rapidă și mai mare a taxelor”, afirmă Emil Munteanu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Laura Țeposu, CEO Libris: Pentru retaileri devine mai importantă retenția clienților decât achiziția de clienți noi. Publicitatea online este din ce în ce mai costisitoareÎn ceea ce privește industria turismului per ansamblu, acesta spune că 2022 a fost „un an de supraviețuire”. Deși în vara turismul intern a performat relativ bine, începutul de an a venit cu foarte mari provocări.
„Tarifele au crescut 10-15% , însă cheltuielile cu 30-40% minim. În acest moment, sperăm să avem un an cum a fost și 2022, în sensul că veniturile au fost relativ constante, însă va trebui să găsim forme de optimizare a cheltuielilor. Astfel că, ne uităm cu toții către investiții în energie verde, digitalizare. Avem mai multe proiecte în plan, însă și noi așteptăm să vedem la ce fonduri europene va da drumul Guvernul toamna aceasta, pentru că, deocamdată, pentru IMM-uri nu sunt prea multe posibilități”, precizează Emil Munteanu.