Piața de ecommerce a continuat să crească în primele șase luni ale anului, în pofida ridicării restricțiilor și a izbucnirii războiului în Ucraina. Consumatorii însă și-au modificat preferințele de achiziție.
„În momentul în care s-au ridicat restricțiile, a început și războiul, iar partea de ecommerce a avut destul de mult de suferit. Au fost 2-3 săptămâni de blocaj, foarte multe companii nu știau ce se va întâmpla, foarte mulți cumpărători nu mai voiau să cumpere online, nu mai era interesul lor. Spre finalul lunii martie lucrurile și-au revenit. Peste aceste lucruri a venit o inflație crescută, au venit anumite probleme pe lanțurile de aprovizionare, lipsa anumitor materii prime sau materiale și cumva și partea asta de incertitudine. Tot acest mix a dus la o creștere a pieței de ecommerce în primele 6 luni”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Cristi Movilă, general manager VTEX pentru Europa de Est.
Din semestrul II al anului, el a observat o creștere a consumului de experiențe, în timp ce consumul de bunuri a înregistrat un declin.
„Dacă în primele luni vorbeam de o creștere a consumului de bunuri destul de mare, odată cu venirea verii și ridicarea restricțiilor a crescut destul de mult consumul de experiențe, adică vacanțe, concerte, bilete de avion. Oamenii au început să călătorească mult mai des, să consume destul de mult experiențele astea care erau oferite ca și cadouri, precum o călătorie cu balonul, circuite de curse.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
A crescut, de asemenea, foarte mult și consumul de produse sezoniere, cosmetice de sezon, fashion de sezon. Odată cu relaxarea restricțiilor a crescut consumul de produse outdoor. Consumul de electronice, electrocasnice a rămas destul de sus, la fel și partea de home & deco. În unele categorii am avut o creștere mult mai mare, iar în altele a fost cumva o consolidare și o creștere liniară”, mai spune acesta, adăugând că consumul de bunuri a scăzut destul de mult în a doua jumătate a anului.
„Comercianții au stocuri mai mari decât aveau la începutul anului pentru că încearcă cumva să se acopere de inflație. Cumpărăm stocuri de tot cash-ul disponibil pentru a fi acoperiți de inflație și de creșterea prețurilor. Voiau să acopere cumva și problemele de logistică. Toate acestea creează o presiune suplimentară pe business, adică companiile pe niște stocuri care nu sunt ușor de vândut sau nu există o nevoie imediată pentru acestea”, continuă el.
O creștere foarte mare încă de la începutul pandemiei a înregistrat-o și comerțul alimentar online, trend care, potrivit lui Cristi Movilă, se va menține în continuare.
„Dacă înainte de pandemie comerțul alimentar reprezenta spre 0% din totalul comerțului alimentar online, acum ne îndreptăm spre 2%. Reprezintă destul de mult. E o piață cu potențial foarte mare. Cumva, toți clienții care au început să cumpere online la începutul pandemiei au rămas în online și au descoperit avantajele online-ului și acum e destul de ușor de adresat nevoia lor de a cumpăra online. Și, odată cu intrarea lor în comerțul online, ei pot fi targetați și pot cumpăra și celelalte categorii de produse, inclusiv mașini. Au început să se vândă din ce în ce mai multe mașini online pentru că numai avem o barieră psihologică. Înainte de pandemie aveam această barieră. E greu procesul, se întâmplă în destul de puține cazuri încă, dar e clar că poate fi digitalizat tot procesul de achiziție a unei mașini”, precizează acesta.
Cristi Movilă mai spune și că foarte mulți comercianți și companii care activează în acest sector au început să investească din ce în ce mai mult în digitalizarea proceselor pentru a rămâne relevanți pe piață.