Packeta România, parte din grupul Ceh cu același nume, care mai desfășoară operațiuni și pe piețe precum Slovacia, Ungaria, Germania, Polonia și Emiratele Arabe Unite, vrea să ajungă la cel puțin 1.000 de puncte pick-up pe piața locală până la finalul anului. În momentul de față, compania are 670 de puncte pick-up în România.
„Ne-am propus pe anul asta să ajungem la cel puțin 1.000 de puncte pick-up, chiar să și depășim. Acum suntem pe la 65-70% din planul inițial stabilit. Merge bine. Prețul mic de livrare este un punct foarte important în preferința consumatorilor pentru lockere și punctele pick-up. Flexibilitatea în preluarea coletului, doar clientul decide unde și când ridică coletul și ușurința de returnare a colectului, joacă, de asemenea, un rol foarte important”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Alexandr Jeleascov, CEO Packeta România, fost Coletăria.ro.
Procesul de rebranduire a companiei a avut loc anul trecut.
La începutul anului, circa 70% dintre consumatorii români preferau home delivery, în timp ce doar 30% optau pentru punctele pick-up sau lockere.
„Acest trend este într-o continuă schimbare, în favoarea punctelor pick-up și a lockerelor. În Romania, procentul clienților care aleg livrarea la lockere și la punctele pick-up a ajuns la 35%. Credem că, până la finalul anului, raportul va fi undeva la 60-40%.
Totuși, în România, preferința serviciilor de home delivery predomină în comparație cu alte țări. În Europa Centrala lucrurile stau total altfel. În Cehia este invers. În jur de 75% dintre consumatori preferă punctele pick-up și lockerele și doar 25% home delivery. La fel și în Polonia”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Vlad Marincaș, co-fondator Aqurate: Suntem pe punctul de a închide o rundă de finanțare și vizăm extinderea pe piețele din vestul EuropeiEl adaugă că planurile companiei realizate la finalul anului trecut pentru 2022 vor fi atinse parțial, însă vor înregistra totuși o creștere.
„A existat o oarecare temere odată cu începerea conflictului. A fost o luna în care cifrele nu au arătat foarte bine, a existat o descreștere a numărului de livrări pe diferite servicii. Din martie însă, lucrurile au revenit oarecum la normal și din aprilie au început chiar să se îmbunătățească considerabil. La jumătatea lunii aprilie noi am înregistrat deja creșteri și am revenit la planurile de anul trecut. Planurile noastre de anul trecut vor fi atinse parțial, dar va exista creștere și în 2022, cu 15-20%”, precizează Alexandr Jeleascov.
CEO-ul Packeta România observă și o tendință de creștere accelerată a industriei de ecommerce, dar și a sellerilor români de a-și dezvolta afacerile în țările din regiune, mizând pe regiunile care au comunități mari de români, precum Spania, Grecia sau Italia.
„Sellerii și magazinele online din România se orientează în prima fază către țările unde există marketplace-uri. Le recomandăm magazinelor online să se orienteze și către țările din vecinătate. Avem o populație de 300 de milioane de români în Europa, care așteaptă produse românești sau asamblate în România. Noi am înregistrat de la începutul anului și până acum o creștere de 30% a sellerilor care merg în alte țări”, afirmă acesta.