Inflația continuă să fie o provocare și în 2024 pentru piața de ciocolată locală și internațională, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Aura Oprea, fondator Chocolissimo, unul dintre principalii jucători de pe piața de cadouri corporate, pe segmentul de ciocolată premium. Însă, în pofida condițiilor de piață dificile, compania a finalizat 2023 cu o cifră de afaceri în creștere cu 10% față de anul precedent, iar pentru 2024 estimează un rulaj de 4 milioane de lei.
Brandul Chocolissimo se adresează atât segmentului corporate, cât și clienților fizici, însă 80% din business este generat de vânzările către companii.
„Ultimii 2 ani au fost foarte provocatori din cauza condițiilor sociale generale, dar și a inflației. Mai mult decât atât, pe piața ciocolatei în general - în 2023 și o să continue și în 2024 - sunt provocările la nivel de costuri de materie primă, care vin peste creșterile de preț generate de inflație.
Este o provocare foarte mare în piața asta de a menține prețurile constante. Costul materiei prime s-a dublat în februarie 2023 față de februarie 2023. Pe lângă costul materiei prime, sunt și creșteri de costuri generate de condițiile de schimbare climatică. Astea vor continua Sunt și creșteri de costuri cu forța de muncă, cu transporturile, pe zona de servicii logistice, generate de inflație”, mai spune aceasta, adăugând că și creșterea TVA-ului de la 1 ianuarie reprezintă o provocare pentru business.
În ceea ce privește volumul de vânzări, compania a înregistrat o creștere cu 30% în luna ianuarie 2024 și cu 40% în februarie.
„Noi am încercat să ne menținem costurile cât am putut de echilibrat și să venim în întâmpinarea cererii cu produse de calitate și preturi accesibile în tot acest context care ne presează de fapt profitabilitatea. Asta a fost provocarea în ultimii doi ani - să ne menținem un business profitabil în condițiile de piață în care activăm”, precizează antreprenoarea.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alin Trușcă, CEO EVOhoreca: Există o propunere pe masă de preluare parțială a unui pachet de acțiuni. Avem niște discuții cu o companie româneascăBugetele companiilor pentru cadouri, continuă ea, sunt în continuare disponibile, nefiind afectate prea mult de creșterea de prețuri.
„Noi am sesizat în ultimul timp ca urmare a lucrului remote că există această nevoie de a se reconecta, de a se reuni ca și echipă. Și atunci, în ultimii 2 ani bugetele au fost alocate în zona asta. Companiile au organizat evenimente la birou și ăsta a fost un trend crescător în ultimul an.
Aproape lunar am avut astfel de evenimente. De asemenea, au crescut cererile și proiectele pentru welcoming ca și nou angajat sau pentru intrarea în concediul de maternitate sau ieșirea din concediul de maternitate.
Achizițiile au fost însă price sensitive în ultimii 2 ani și vor continua să fie. Dar nu am întâmpinat situații în care nu au mai fost bugete sau am decis să nu facem nimic. Partea bună e că și în corporate și în individual sesizăm din ce în ce mai mult tendința oamenilor de a achiziționa produse în cantitate mică și calitate mare”, mai spune Aura Oprea.