Ultimul studiu CONFIDEX realizat de Impetum Group, pe un eșantion de 500 de manageri români, arată că, în pofida contextului actual dificil, aceștia sunt mai degrabă relaxați decât îngrijorați.
Studiul acoperă un eșantion de 542 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultură; industrie și energie electrică; construcții; comerț; transport, distribuție, depozitare; servicii. La studiu au răspuns doar CEOs și manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri și 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.
„Gradul de relaxare al managerilor români intervievați este de 5,1, adică ei sunt mai degrabă relaxați decât îngrijorați. Iar dacă ne uităm la starea de spirit a managerilor companiilor mari acolo avem un indicator de 5,5, aceștia fiind și mai relaxați decât sunt restul în general. Relaxarea asta o legăm în primul rând de o viziune macroeconomică negativă a managerilor români pentru perioada următoare.
71% dintre manageri văd că puterea leului în raport cu dolarul va scădea, 63% văd că investițiile private vor scădea, 61% văd că piața de capital va scădea, 43% consideră că PIB-ul va scădea, 28% consideră că PIB-ul va rămâne la fel, iar 26% că va crește. Un procent de 42% dintre manageri văd că investițiile publice vor scădea, 57% că șomajul va crește, iar 77% că inflația, de asemenea, va crește”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește economia românească în următoarele 12 luni, continuă el, 72% dintre manageri sunt de părere că situația se va înrăutăți. Despre economia europeană 66% dintre manageri consideră că se va înrăutăți, iar 60% văd o înrăutățire a economiei globale.
„Așadar, avem un paradox. Deși avem o imagine despre un viitor cu recesiune, inflație, devalorizare a leului și scădere a investițiilor publice și private, în același timp avem o anumită stare de relaxare, care sper să vină din reziliența pe care managerii români au dobândit-o din ultimii doi ani și jumătate de crize suprapuse”, mai spune Andrei Cionca, care se arată îngrijorat de faptul că 36% dintre managerii intervievați spun că situația în propria lor companie s-a înrăutățit, 40% consideră că situația este la fel și doar 25% consideră că s-a îmbunătățit.
„Avem o poziție echilibrată la propria companie, în timp ce atunci când vorbim despre sectorul de activitate, 55% dintre manageri consideră că situația s-a înrăutățit. Din punctul meu de vedere există o supraapreciere a situației propriei companii și o subapreciere a situației sectorului sau a economiei românești în general”, afirmă CEO-ul Impetum Group.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Oana Belu, Președinte Domeniile Ostrov: Trebuie neapărat să ne creștem profitabilitatea. Ne ustură puțin la facturăDe asemenea, conform studiului, 50% dintre managerii români ar alege să-și investească banii personali sau banii companiei în activitate proprie, 18% dintre aceștia ar alege să investească atât proprii bani, cât și banii companiei în imobiliare, 16% în titluri de stat, 15% în depozite bancare, 18% în obligațiuni și/sau acțiuni la alte companii, și 12-15% în fonduri de investiții.
„33% dintre managerii români nu au pus pe hold nicio investiție pe care voiau să o facă acum 2 ani de zile. Avem doar 7% care au pus totul pe hold. Volumul investițiilor puse pe hold se ridică undeva la 36% din totalul de investiții previzionate acum 2 ani. Deci 64% din ceea ce am previzionat noi acum 2 ani de zile că se va întâmpla, s-a întâmplat.
Vestea îngrijorătoare este că din aceste investiții care s-au făcut, 23% dintre companii nu au investit nimic digitalizare și 23% au investit maxim 5% din fondurile totale de investiții în digitalizare. Avem doar 5% din numărul de companii care au investit mai mult de 50% din totalul de investiții în digitalizarea propriei lor companii”, precizează Andrei Cionca, care observă și o tendință în rândul managerilor români de a pune un accent mai mare pe întărirea relațiilor cu furnizorii, clienții și angajații.