Startup-ul de tehnologie Solmag.eu, care facilitează legătura dintre firmele specializate în instalarea de panouri solare și viitorii prosumatori de energie regenerabilă, a lansat recent primul produs din ecosistemul său, un martkeplace solar, pe care vrea să-l francizeze în 18 țări din lume. Pentru extindere, startup-ul vizează și atragerea unui investitor.
„Căutăm un angel investor în România sau să ne asociem cu o companie mare din domeniul energiei ca să putem crește acest marketplace și să-l francizăm către alte țări de unde să colectăm alți prosumatori. Vrem să vindem 5% din companie pentru 500.000 de euro. Suntem deja în discuții cu o platformă de crowdfunding din România care ne solicită să găsim un angel investor. Deocamdată ne-am finanțat din fonduri proprii.
Scopul nostru e să atingem 18 tari inițial din Europa sau globale. Doar în Europa sunt 100.000 de companii care ar putea să preia aceasta franciză. Provocarea o să fie ulterior, pe partea de îmbinare a legislației cu tranzacționarea energiei. Ăsta e scopul principal, să tranzacționăm energie descentralizat global”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Alex Nicoară, CEO Solmag.eu.
Pe lângă marketplace-ul solar, care e deja funcțional, ecosistemul Solmag va cuprinde și o hartă a prosumatorilor globali, o aplicație de monitorizare a fluxurilor de energie cu ajutorul AI și blockchain pentru optimizarea rutelor de transfer al energiei, cloud-ul descentralizat de energie.
„Încercăm să ajutăm la decongestionarea globală a rețelelor de energie și la construirea unor rețele descentralizate mult mai inteligent decât cele actuale. Ar fi necesară posibilitatea de a tranzacționa această energie între 2 entități persoane fizice sau față de sistemul centralizat să se ia în vedere posibilitatea de împărțire în mai multe puncte care să nu comunice cu sistemul general. În România cred că avem undeva la sub 0,01% baterii montate din aproape 100.000 de prosumatori. S-a făcut o mare greșeală că s-a permis prosumatorilor să-și instaleze până la 800% în surplus panouri”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cristian Munteanu, managing partner Early Game Ventures: Putem să vorbim despre un crah pe piața asta. Cred că zona moartă este cea de mijlocSolmag a mapat aproape 100.000 de prosumatori ce însumează o putere de 1.1 GWH, în timp ce consumul României este de aproximativ 7 GWH. Prosumatorii au ajuns să producă aproape 15%.
„Consider că din 2026 nu o să mai avem unde să injectăm energie în rețea pentru că focusul a fost 100% pe a crea energie și nu pe a stoca. Din 2026 stocarea energiei o să se facă spre partea computațională și spre partea de baterii sau înmagazinarea ei în vehicule electrice. Sunt undeva la 10.000 de mașini electrice noi care intră zilnic în piață. Anul trecut erau 3.000, iar cota de piață a României de anul trecut era de 7,5%. Asta înseamnă că din aproximativ 200.000 de mașini noi vândute în România 15.000 erau electrice”, explică antreprenorul.
Pentru partea de P2P energy trading, startup-ul vizează într-o primă fază țările subdezvoltate.
„Partea de P2P energy trading o să o facem în Africa sau în țări subdezvoltate inițial până când legislația europeană o să ne permită”, afirmă el.