ContApp este o platformă de administrare online a contabilității PFA-urilor și profesiilor liberale oferind și alte tipuri de servicii, precum verificarea declarației unice și consultanță.
Platforma a fost dezvoltată în jurul unei comunități pornite în 2010 de către Constantin Cozma.
„Am început atunci să scriu articole și să comunic cu cei care aveau nevoie de informații și de servicii pe partea aceasta de contabilitate și înființare PFA și profesii liberale. Atunci am făcut un blog, am început să scriu multe articole, să ofer multe informații și, încet-încet, am ajuns la câteva sute de mii de vizitatori pe blog. Am început să scriu și ghiduri pe care le vindeam contra cost în care ofeream exemple de formulare completate.
La momentul acela, contabilitatea PFA-urilor și a profesiilor liberale se întocmea în Excel în cel mai bun caz, dacă nu în registrele obligatorii pe care trebuia să le cumperi de la ANAF. Am verificat aceste contabilități și multe erau greșite. Fiecare își făcea contabilitatea după ureche”, povestește, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Constantin Cozma.
Și astfel a luat naștere aplicația ContApp, care are scopul de a automatiza contabilitatea PFA și a profesiilor liberale.
„În cazul PFA-urilor Și a profesiilor liberale regulile nu sunt chiar atât de stricte și titularul poate să-și întocmească singur contabilitatea. Dar trebuie să te informezi, să știi ce faci. Nu se poate face fără o oarecare educație.
Și atunci, ca să evităm neconformarea cu codul fiscal sau erorile de calcul am considerat că cel mai bine este să avem o aplicație în care utilizatorul introduce niște sume, iar aplicația calculează singură venitul, contribuțiile de plată și oferă spre descărcare atât registrele, cât și declarația unică.
Cea mai mare greșeală pe care o fac cei care își înființează un PFA este să ignore total oarecare informare în domeniu. Mulți își înființează PFA-ul, se duc singuri la Registrul Comerțului, își depun singuri declarația unică și descoperă că ceea ce au făcut nu este corect și îi încurcă mai mult în activitatea lor, au taxe mai mari de plată pentru că nu au înțeles bine sistemul de impozitare”, mai spune acesta.
El le recomandă antreprenorilor să se informeze dintr-o sursă sigură dacă vor să-și țină singuri contabilitatea.
„Să nu meargă la ANAF pentru că acolo informațiile sunt contradictorii de la o administrație la alta. La ANAF mergi doar să verifici eventual sumele declarate, sumele pe care trebuie să le plătești etc.”, afirmă antreprenorul.
Planurile de dezvoltare ale startup-ului vizează noi funcționalități în aplicație pentru PFA-uri și profesiile liberale.
„Noi ne dorim să dezvoltăm foarte multe funcționalități în aplicație, avem un road map foarte bine structurat și provocarea este să găsim surse de finanțare. Vrem să angajăm mai mulți developeri cu care să dezvoltăm aceste funcționalități și să acoperim cât mai mult dintre nevoile pe care fiecare afacere o are, precum module noi de gestiune producție, TVA, salarii etc..
Avem în planul nostru de dezvoltare și contabilitatea în partidă dublă. Începând cu octombrie vom dezvolta modulul de facturare care va acoperi și societățile comerciale. Pe termen scurt, ca să câștigăm cât mai mult din piață, ne concentrăm să aducem în platformă experți în contabilitate și în probleme juridice”, precizează Constantin Cozma.
„Începând de anul ăsta ne gândim să atragem și un investitori care să ne ajute mai ales să accelerăm acele funcționalități de care clienții noștri au nevoie, adică să acoperim mai multe nevoi nu doar cele fundamentale. Vrem să aducem și o integrare cu magazinele online, cu băncile și cu alte aplicații care să acopere mai mult din nevoile clienților”, completează el.