În pofida contextului dificil actual, Endava a înregistrat o creștere a cererii în ceea ce privește zona de transformare digitală, ceea ce a determinat și o creștere a numărului de angajați, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Adriana Aionițoae, Global Head of People Business Partnering Endava. Cu toate acestea, adaugă ea, imprevizibilitatea și incertitudinea caracterizează climatul economic global.
Compania avea la finalul lunii iunie 11.853 de angajați, mai mulți cu 33% față de iunie 2021. În regiunea CEE, Endava are în jur de 6.000 de angajați.
„Anul 2022 mi-a întărit încrederea că având omul în centrul dezvoltării companiei este o viziune corectă, care ne va permite să creștem în continuare. Fiind o companie în creștere ne-am dus foarte mult în zona de recrutare. Am recrutat foarte mulți analiști de business, manageri de proiect, dezvoltatori pentru diverse tehnologii, specialiști în zona de mentenanță, testare. De asemenea, ne-am focusat foarte mult și pe programe de dezvoltare a angajaților și programe de wellbeing pentru aceștia”, spune aceasta.
Cele mai mari provocări pe piața muncii, continuă ea, au fost însă determinate de implementarea lucrului la distanță.
„Pentru liderii de echipă cred că a fost o provocare faptul că nu ne-am putut vedea mai des. A fost destul de dificil să comunicăm la început printr-un ecran și a trebuit să ne dezvoltăm mai mult abilitățile de ascultare activă, de empatie, de înțelegere. Au fost situații pe care a trebuit să le gestionăm și care nu țineau neapărat de muncă.
Și membrii echipei au avut aceeași provocare cu a se întâlni față în față. De asemenea, o provocare a fost faptul că poate nu aveau aceeași înțelegere a resurselor de care aveau nevoie ca să-și facă munca foarte bine. În plus și contextele de izolare au fost demotivante pentru oameni”, afirmă ea.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Laura Globaru, HR Manager Graphein: Ne dorim să ne extindem pe plan european. Anul viitor vom deschide un birou de franciză în GermaniaO altă provocare pentru companiile din tehnologie este și recrutarea de specialiști IT, mai ales acum când nu mai este atât de necesară prezența fizică la birou.
„Având în vedere că suntem într-o piață globală, acum toată lumea concurează cu toată lumea pentru aceiași specialiști. Piața internațională de IT cred că înregistrează un deficit de specialiști, iar România nu face notă discordantă, ceea ce înseamnă că ne este greu să recrutăm anumite roluri, pentru că nu mai concurăm doar local, ci global”, precizează Adriana Aionițoae.
Compania s-a concentrat în ultimii ani și pe investiții în noi tehnologii pentru dezvoltarea angajaților.
„Lucrând cu tehnologii de ultimă oră este un lucru motivant pentru colegii noștri. Ne-am mai focusat și pe extinderea și rafinarea modului de lucru hibrid. Dacă în 2020 ne-am concentrat cu toții pe mutarea operațiunilor online, iar în 2021 am beneficiat cu toții de lucrul hibrid, în 2022 însă ne-am concentrat pe reîmprospătarea spațiilor noastre de lucru, astfel încât să arate ca niște hub-uri ce încurajează colaborarea face to face a colegilor noștri și dezvoltarea acestora”, mai spune aceasta.
„De altfel, potrivit unui sondaj pe care l-am făcut anul acesta, 75% dintre colegii noștri preferă să lucreze de acasă, în timp ce 47% preferă modul hibrid. Fiecare echipă are autonomia de a alege cum să lucreze”, adaugă Adriana Aionițoae.