Compania Confind, unul dintre cei mai importanți furnizori de echipamente și servicii din România, în domeniul petrolului și gazelor, fiind implicat în sectorul de producție și de rafinare, a finalizat anul 2022 cu afaceri 275,6 milioane de lei, plus 50% față de anul precedent și cu un profit net de 34,4 milioane de lei.
„Confind are 32 de ani de existență. Noi ne-am dezvoltat treptat, am avut și 1/500 de oameni, astăzi avem 1.000 de oameni. Când dai salarii la 1.000 de oameni trebuie să găsești lucrări pentru 1.000 de oameni, toate prin licitație publică și noi nu lucrăm cu statul.
Din păcate, lucrurile în țară nu merg bine, dar la noi merg bine. Câștigăm cam 40% dintre licitațiile la care participăm. Forță de muncă avem pentru că ne-am străduit să avem de lucru permanent, să nu pierdem oameni, plecările în străinătate pe anumite meserii s-au micșorat substanțial”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Ioan Simion, proprietar Confind.
Pe lângă activitatea curentă, compania are planuri de extindere și în domeniul fabricării de echipament militar.
„Lucru aproape imposibil. Vrem să producem de exemplu piese de schimb sau subansamble pentru mașini blindate. Avem toate condițiile. Am fost auditați, verificați, au zis că da, putem. Treaba e foarte complicată. O să zică la licitație Ministerul Apărării că are nevoie de experiență similară în domeniu, deci nu vom putea noi singuri să participăm.
În schimb, vom putea participa ca furnizori pentru diverse alte firme din străinătate care fabrică așa ceva. Și suntem în curs de certificare a tehnologiilor necesare pentru a putea trece la execuția de piese de schimb pentru blindate. Avem capacitate mare, depinde de ce vom face”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Laurențiu Culda, Managing Partner Zmura: Avem discuții și pentru extinderea internațională. Avem nevoie de mai mult capitalIoan Simion mai deține și spitalul SanConfind din Câmpina inaugurat în 2015. Până în prezent, omul de afaceri a investit peste 22 de milioane de euro în dezvoltarea spitalului. Cu o suprafață de 11.000 de metri pătrați, spitalul are 90 de paturi, 4 săli de operație, o bază de recuperare medicală și diferite specialități.
„Am avut peste 50.000 de pacienți în prima jumătate a anului, vom trece de 100.000 de pacienți până la finalul lui 2023. Anul acesta speram să reușim să avem venituri care să acopere cheltuielile, dar mărirea prețurilor la utilități ne-a dezechilibrat din nou și iarăși o să amânăm probabil cu un ajungerea la pragul de rentabilitate. Dar nu-mi fac griji din punctul ăsta de vedere”, precizează Ioan Simion.
„Spitalul are 230 de salariați. Cum am angajat primii oameni? I-am întrebat ce salariu au la stat, cât ciubuc iau pe acolo, ce alte avantaje mai au, dacă au cabinetul lor particular cât mai scot și de acolo, i-am pus să adune și le-am dat cât aceeași sumă. Asta a fost la început. După aceea, statul a mărit salariile extrem de mult la doctori și lucrurile s-au schimbat puțin. A trebuit să constat că salariile noastre care erau mult mai mari decât la stat, acum nu mai sunt chiar așa de mari, nu putem să ne permitem să ținem pasul cu statul”, mai spune acesta.