Un studiu realizat de PwC România referitor la business-urile de familie relevă că, pentru 82% dintre companiile intervievate, anul 2022 a fost unul excepțional, în pofida provocărilor macroeconomice.
De asemenea, pentru o treime dintre afacerile de familie, clientul este pe primul loc.
„Business-urile de familie serioase sunt pregătite. Au trecut prin diverse cicluri economice cu succes și mult mai dure decât în vestul Europei. Accesul la finanțare a fost mai dificil, au trebuit să folosească mai bine resursele. 88% dintre ei față de 50% global vorbesc despre faptul că au lichidități să schimbe cursul afacerii într-un mod rapid care să le fie favorabil. Deci, știu să-și folosească resursele interne. Asta e o chestie extraordinară”, spune, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Mihai Anița, Partener PwC România.
Astfel, din studiu reiese și că, pentru 30% dintre business-urile de familie, clientul e pe primul loc.
„Deci, iarăși este o investiție în propria companie și în client și este cu 20-30% mai mare decât ce vedem la nivel global. Este o aplecare nouă asupra clientului pe care au prins-o foarte repede și își dau seama că nu mai există noțiunea de <<merge și așa>>”, precizează Mihai Anița.
Iar în actualul context dificil din punct de vedere economic, antreprenorii au înțeles că trebuie să-și plătească mult mai bine angajații.
Din vara anului trecut, Profit News TV a început să prezinte poveștile unor companii mari românești listate la Bursa de Valori București, pentru a pune în valoare mediul de afaceri și a inspira comunitatea de antreprenori și investitori.
„Ele sunt niște companii care au avut curajul să iasă din familie și să se ducă către investitori și asta e în primul rând lăudabil. În același timp au niște business-uri foarte bune și în care cred. Spre exemplu Teilor, o idee care a început acum 15 ani cu un magazin și care acum se extinde și nu numai în România.
Pentru asta îți trebuie bani, care pot să vină de la acționari, în principal de la investitori. Iar bursa este una dintre modalitățile la care ar trebui să ne gândim atunci când vorbim de diversitatea surselor de finanțare”, spune Mihai Anița.
Emisiunea a prezentat atât companii listate pe piața AeRO, cât și pe piața principală a BVB.
„Unele companii de pe AeRO se duc deja către bursa mare. Asta înseamnă că partea de reglementare va fi mai strictă și, cu toate astea, nu se opresc. Vorbim de familii care au înțeles că e important să-și aducă în board membrii non-executivi care să-i ajute cu un sfat, pe lângă inovația pe care o aduc ei. Și vor deja nivelul următor.
Toate sunt companii care au deja succes și asta e important. Ei au succes încă de dinainte să se listeze, din clipa în care s-au listat și mai departe. Într-adevăr, bursa este o poveste de succes pentru ele”, afirmă Mihai Anița, care consideră că bursa este o sursă de finanțare foarte bună.
„Eu cred că toate aceste povești arată că listarea este favorabilă pentru o companie de familie, care poate să rămână antreprenorială”, adaugă acesta.
El consideră însă că, odată cu succesul unui afaceri, apar și multiple provocări, una dintre cele mai importante fiind delegarea responsabilităților.
„E foarte dificil să dai controlul din mână și să ai oameni de încredere lângă tine din afara familiei. E foarte dificil să treci la acest nivel, dar, odată trecut, beneficiile se văd. Ei sunt toți oameni extrem de întreprinzători și inteligenți. Prin urmare, nu au cum să nu vadă acest lucru odată ce l-au încercat. Noi am făcut și un studiu referitor la businessurile de familie și multe dintre ele au în jur de 4-5 oameni în boardul lor”, mai spune Mihai Anița.