Cu o misiune bine definită încă de la început, o viziune puternică și o preocupare constantă pentru oameni, Biofarm, unul dintre cei mai mari producători români de medicamente, dispozitive medicale și suplimente alimentare, a reușit să reziste pe piață timp de un secol, devenind printre cele mai longevive companii din țară. Succesul de care se bucură astăzi producătorul se datorează în principal investițiilor realizate pe parcursul anilor în oameni, în noi unități de producție, dar și în inovare.
Povestea companiei a început în 1921, an în care mai mulți producători și-au unit forțele și au înființat Întreprinderea de Medicamente București, redenumită ulterior Biofarm. Unul dintre cele mai reprezentative branduri produse de companie, Carmol, a fost lansat în 1928, după care a urmat și lansarea Anghirol, Triferment, Cavit, Colebil, medicamente care au marcat copilăria multora dintre noi.
„Triferment, Colebil, Carmol, Bixtonim sau Cavit sunt dovada că și după 100 de activitatea Biofarm continuă să fie un reper în industria farmaceutică locală tocmai prin prisma calității tratamentelor dezvoltate”, spune Ioana Gorănescu, CMO al Biofarm.
Pentru Mihai Zoescu, CFO-ul companiei, Cavit este medicamentul reprezentantiv al companiei.
„Este produsul care mi-a marcat copilăria. Așa că aceste amintiri rămân și sunt continuate în prezent”, afirmă el.
„Toți am crescut cu acest Cavit și îmi amintesc că mama mea îl ascundea, îl căutam printre oale, prin debara și era o cursă prin casă să îl găsesc unde îl ascunde”, îl completează Maria Bogde, HR Manager Biofarm.
După un secol de existență, Biofarm, unul dintre primii producători români de medicamente, a ajuns la un portofoliu de 100 de produse în peste 65 de arii terapeutice.
„Misiunea companiei este aceea de a face bine celor din jurul nostru prin perfecționare continuă, cu respect pentru ceea ce am acumulat până acum și cu standarde aflate la cel mai înalt nivel. Ne ghidăm după valori precum responsabilitate, performanță, grijă, pasiune și respect”, spune Cătălin Vicol, CEO Biofarm, care consideră că cel mai important asset al companiei este, în primul rând, echipa.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Creatorii de High-Tech. Softbinator Technologies continuă dezvoltarea, are planuri de extindere și se vrea unicorn„Succesul se bazează pe munca celor 400 de angajați pe care Biofarm îi are și pe investițiile pe care noi le facem atât în capacități de producție, cât și în brandurile pe care noi le susținem foarte mult”, subliniază acesta.
Maria Bogde, HR Manager, adaugă că, cei 100 de ani de existență, le-a arătat că întotdeauna oamenii sunt cei mai importanți și că fără o cultură organizațională sănătoasă și bine definită succesul vine „puțin mai greu”.
„Avem în echipa Biofarm oameni care au o vechime de 30-40 de ani, unii chiar mai mult. Ei astăzi au devenit mentori pentru noii veniți și în felul ăsta se continuă povestea. Misiunea este una comună pentru fiecare dintre noi, indiferent de rolurile pe care le avem în companie, de valorile pe care le împărtășim și care sunt comune”, precizează Maria Bogde.
Anul trecut, când a și împlinit 100 de ani de la înființare, Biofarm a inaugurat o nouă unitate de producție, în urma unei investiții de peste 44 de milioane de euro, probabil și cea mai mare investiție greenfield în domeniul farmaceutic din România în ultimii 30 de ani.
Unitatea de producție are o suprafață de peste 10.000 mp cu 4 linii de producție - capsule gelatinoase moi, soluții și sirop și comprimate și drajeuri.
În prezent, Biofarm livrează în România peste 25 de milioane de unități. Însă, cele două unități de producție deținute de companie au o capacitate de producție de până la 100 de milioane de unități.
„Anul 2021 a marcat intrarea Biofarm pe cea mai mare categorie de consum din România, healthcare, cea de management al durerii, unde am lansat produsul Biofen Extra. Am reușit într-un an de zile să-l aducem lider de piață”, spune, Cătălin Vicol, CEO.
„Biofen este un brand inovator și ne dorim dezvoltarea acestuia prin lansarea unor noi formate, medicamente topice, precum și intrarea în categoria de răceală și gripă. Practic, obiectivul nostru pe termen mediu este de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători în categoria de management al durerii”, adaugă Ioana Gorănescu, CMO.
Investițiile nu se opresc însă aici. Compania continuă să se dezvolte prin noi investiții atât în cercetare și dezvoltare, cât și în oameni.
„Activăm într-o piață destul de aglomerată, pe categorii efervescente cu investiții substanțiale ale competitorilor și este foarte important să ne menținem la un nivel competitiv și să ne menținem poziția de lider în categoriile strategice Biofarm.
Ne dorim să ajungem numărul 1 în categoria de consum healthcare din România. Știm că sunt mulți pași de făcut în acest sens, dar suntem aproape de consumatori și prin lansarea de noi produse cu siguranță acest țel va putea fi atins”, mai precizează Ioana Gorănescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Cum au reușit doi IT-iști să creeze un lider regional în domeniul securității ciberneticeActivând într-o piață în continuă creștere, Biofarm și-a majorat veniturile cu aproximativ 17% în primele șase luni ale anului, față de aceeași perioadă din 2021, dar și profitul net cu circa 20%.
„Noi suntem încrezători că putem să menținem acest ritm de creștere și astfel să ne îndeplinim obiectivul nostru pe termen mediu care este acela de a dubla cifra de afaceri a companiei într-un orizont de cinci ani.
Pentru 2022 am bugetat o cifră de afaceri de 276 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu aproximativ 16% față de 2021. Rezultatele la 30 iunie 2022 ne fac încrezători că ne vom îndeplini obiectivul anual așa cum a fost el stabilit”, afirmă Mihai Zoescu, CFO-ul companiei.
Pe termen lung, adaugă Cătălin Vicol, Biofarm își dorește să rămână unul dintre cei mai importanți producători români de medicamente,
„Asta înseamnă că va trebui să țină pasul cu investițiile care se întâmplă în momentul de față în România. Cu siguranță vom lansa noi branduri în România și pe care le vom susține cu un accent major pe export.
În momentul de față, doar 5% din producția Biofarm este orientată către export, însă, în viitor, ne dorim să deschidem noi piețe, cum ar fi Asia de Sud-Est, anumite țări din Africa și țări din bazinul Mării Caspice.
În acest moment avem contracte de export cu parteneri din aproximativ 12 țări. Ca și provocări, probabil una dintre cele mai mari este cea de a concura cu producători din țări precum India sau China unde producția este extrem de ieftină”, mai spune Cătălin Vicol.
Acțiunile Biofarm au început să fie tranzacționate pentru prima oară în 1996, pe piața RASDAQ sub simbolul BIOF. În anul 2005, Biofarm a fost inclusă în cota BVB, iar în 2015 a fost inclusă în categoria premium.