Ce ascunde Planul fiscal 2025-2031 - indicii că TVA, impozitul pe venit și taxarea micro vor fi mărite

Ce ascunde Planul fiscal 2025-2031 - indicii că TVA, impozitul pe venit și taxarea micro vor fi mărite
scris 1 nov 2024

Planul fiscal 2025-2031, sau Planul Bugetar-Structural Național pe Termen Mediu al României,  este un document foarte stufos, cu peste 120 de pagini. Fiscaliștii nu au găsit niciun răspuns concret la întrebarea - Ce vrea guvernul cu taxele românilor? Dar textul, analizat de Profit.ro, dă indicii că fiscalitatea va crește, contrar declarațiilor din campania electorală.

Sunt doar câteva date precise - și anume: scăderea deficitului bugetar până la 2,5% într-o perioadă de 7 ani. Se menționeză și reducerea facilităților fiscale în domeniul construcțiilor. Salariații din domeniul construcțiilor beneficiază de scutirea impozit de 10%, dacă au salariu până în 10.000 de lei și nu sunt obligați să contribuie la pilonul doi de pensii cu 4,75%.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Program de guvernare PSD - Se mențin impozitul de 10% pe venit și impozitul de 16% pe profit, nu se majorează cotele de TVA, nu crește impozitul pe proprietate și nu se reduce nici pragul de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Program de guvernare PSD - Se mențin impozitul de 10% pe venit și impozitul de 16% pe profit, nu se majorează cotele de TVA, nu crește impozitul pe proprietate și nu se reduce nici pragul de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Guvernul vrea să reducă aceste facilități fiscale într-o perioadă de timp, dar nu spune în câți ani își propune să ia aceste măsuri. De același tip de facilități beneficiază și lucrătorii din IT și agricultură, dar despre ei nu se menționează nimic.

Ce se întâmplă chiar de anul viitor

Planul fiscal conține, printre mai multe modificări, o reformă a impozitării microîntreprinderilor, una a administrării sistemului de taxe și impozite, și una a cheltuielilor publice și a salarizării în sectorul public.

Prevede și reviziurea ratelor de impozitare. Dar, din nou, fără a preciza în ce sens se schimnbă aceste rate. Altfel, în termeni de revizuire, documentul menționează impozitele pe profit, pe venit, TVA, contribuțiile și accizele.

VIDEO Ciolacu s-a plâns ca i-a luat mult pentru a ieși din București și a ajunge la Mioveni, la Dacia. Premierul a promis sprijin companiei și sindicatelor. ”Nu vom crește taxele în 2025. Reducere cu 5 procente a impozitării salariilor mici spre medii!” CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu s-a plâns ca i-a luat mult pentru a ieși din București și a ajunge la Mioveni, la Dacia. Premierul a promis sprijin companiei și sindicatelor. ”Nu vom crește taxele în 2025. Reducere cu 5 procente a impozitării salariilor mici spre medii!”

Documentul și unele acțiuni din prezent ale Guvernului îi fac însă pe fiscaliști să ia cu rezervă promisiunile electorale conform cărora taxele nu se vor modifica anul viitor. 

“Guvernul a zis că anul viitor nu crește taxele. Dar s-a dat săptămâna trecută o ordonanță prin care s-a mărit acciza la bere. Dacă nici asta nu înseamnă mărire de taxe, atunci ce? E un semn de creșteri de taxe.  Apoi ar mai fi impozitele și taxele locale. Știm că impozitarea proprietăților va fi în funcție de valoarea acestora, nu cum era până acum”, spune pentru Profit.ro consultantul fiscal Veronica Duțu.

Regimul micro este în PNRR

Fiscalistul mai atrage atenția că menținerea actualului prag de impozitare ca microîntreprindere prezentă în programele electorale, este puțin probabil să se întâmple, de vreme ce România are luat un angajament prin PNRR pentru reducerea lui drastică. “Pentru reforma microîntreprinderilor știm că în PNRR este un plafon de 88.500 de euro. Acum plafonul pentru microîntreprinderi este de 500.000 de euro. Toată lumea din guvern afirmă că nu vor fi modificări pe acest plafon”, spune Duțu.

Creșterea veniturilor statului ascunde ceva despre cota unică și TVA

Planul prevede o majorare a veniturilor bugetare de la 29,6% din PIB în 2024 la 31% din PIB în 2026 și se estimează că acele cheltuieli ale guvernului vor atinge un maxim de 41.2% din PIB în 2025, după care se vor reduce până în 2031 la 35,9%. Ca să ajungi să implementezi aceste cifre, ar fi nevoie de măsuri concrete. Guvernul nu le publică.

ULTIMA ORĂ România a devenit, pentru prima dată, cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a devenit, pentru prima dată, cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană

“Trebuie să știm clar cât va fi TVA, cât va fi impozitul pe micro, care va fi plafonul, dacă se păstrează sau nu cota unică. Sunt discuții mari apropo de cota unică. Dacă să se ducă la 16% în loc de 10%. Impozitul pe dividende de exemplu.  Pe noi, antreprenorii, ne interesează foarte mult dacă acest impozit rămâne la 8% sau se duce la 10%. Nu putem uita faptul că atunci când impozitul pe dividende a fost de 5% s-au încasat foarte mulți bani la buget pe această taxă”, spune Duțu. 

Problema prevederilor Planului fiscal vizavi de TVA a fost abordată recent și de alți fiscaliști. Planul indică majorarea TVA la 21% începând din anul 2026, a spus consultantul Gabriel Biriș pentru Agerpres.

„Niciunul dintre partidele principale nu a venit cu niște măsuri concrete. Vorbesc doar de generalități: vom reduce cheltuieli, vom îmbunătăți colectarea, vom reduce deficitul. (...) În 2024 la TVA avem 6,8% din PIB, în 2025 rămâne la fel, deci nu ne așteptăm la schimbări, însă în 2026 crește la 7,3%. Oare de ce? (...) An la an nu prea poți să o faci, în actualul context, decât prin creșteri de taxe. De ce spun că în actualul context? Eu cred că din 2026 crește TVA.”, a mai spus Gabriel Biriș.

viewscnt
Afla mai multe despre
planul fiscal
tva
cota unica
impozit
microintreprinderi
veronica duțu
consultant fiscal
gabriel biris