Meta Estate Trust, fond de investiții lansat la începutul anului 2021, după cum a anunțat în premieră Profit.ro, este una dintre companiile locale cu cea mai rapidă expansiune. În doar doi ani, Meta a reușit să se listeze pe piața AeRO a Bursei de Valori București, să treacă pe profit, să atragă nume grele de investitori din diverse domenii în acționariat, să bifeze deja exit-uri din proiecte imobiliare și să se asocieze cu alte companii pentru viitoare dezvoltării imobiliare.
Urmează listarea pe piața principală a Bursei de Valori București, noi investiții, dar și lansarea unei platforme de crowdfunding pentru proiecte imobiliare, mutare anunțată de asemenea în premieră de Profit.ro, în primăvara anului trecut.
„Misiunea noastră este acea de a deveni o companie preferată pentru investiția în imobiliare și rezultatele noastre să dovedească faptul că suntem rezilienți și performanți indiferent de contextul de piață. Visul nostru a fost să democratizăm accesul pe piața imobiliară. Adică, orice persoană cu sume mici să poată deveni investitor în piața imobiliară. Expunerea pe o categorie de active cum e cea imobiliară nu trebuie să lipsească din portofoliul niciunui investitor”, spune, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Eugen Voicu, fondator și președinte al Consiliului de Administrație Meta Estate Trust, adăugând că a durat noi luni până să fie definitivat conceptul, iar încă de la început, din martie 2021 de când a fost înființată firmă, a avut tracțiune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Asta înseamnă că, într-adevăr, mi s-a validat modelul de business. Mai mult decât atât, au fost foarte mulți investitori de la început, cred că peste 30, care veneau cu experiență imobiliară solidă și foarte repede am reușit să ne creștem capitalurile”, spune acesta.
Modelul de business al companiei se bazează pe două nevoi existente în piață și anume cea a investitorilor cu posibilități financiare limitate pentru sectorul imobiliar și cea a dezvoltatorilor care, la fel, au posibilități financiare limitate de a construi proiecte de calitate.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Un secol de performanță. Cum se conturează o poveste de succes în industria farmaceutică„Modelul nostru de business de a susține dezvoltatorul implică mai multe alternative. Una din variante este să achiziționăm apartamente în faza de proiect - astfel primim un preț mai bun mai bun decât ar primi un investitor individual - iar un alt mod este de a deveni acționari în companiile lor.
Țintim spre investiții pe termen foarte scurt, unde avem avantajul unei vizibilității mult mai bune asupra finalizării proiectului și suntem mai puțin expuși schimbărilor de piață. Rotația capitalului este unul dintre elementele care ne deosebește cel mai mult de alți jucători din domeniul imobiliar”, afirmă Oriol Casellas Deig, CEO Meta Estate Trust.
Raluca Drăgan, CFO-ul companiei, punctează faptul că Meta oferă în primul rând diversificare. Fondul de investiții este implicat în diverse proiecte, în diverse regiuni ale țării. Iar dat fiind faptul că ciclul de investiție este scurt, randamentele sunt mult mai mari decât în general.
„Una dintre principalele investiții în primul an a fost cea de la proiectul Lujerului în care Meta a investit 4 milioane de euro în 2021, și și-a făcut exit-ul în 2022 cu un randament în euro de 20%. Deci e o performanță care a demonstrat că modelul de business funcționează”, spune aceasta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Pariu pe educație. După consolidarea operațiunilor pe piața locală, focusul se mută pe piețele internaționaleEugen Voicu adaugă că Meta Estate Trust este o alegere bună pentru cei care vor să fie expuși pe active imobiliare.
„N-a existat neapărat un model ca al nostru pentru că noi oferim o diversificare mult mai mare decât aceea a unui dezvoltator. În felul acesta riscurile sunt diminuate. Putem investi în rezidențial, în spații comerciale, în terenuri sau în logistică. Noi suntem investitori de tip oportunist și nu rămânem captivi într-un proiect. Și faptul că oferim reziliență și că firma performează și în perioadele critice ale pieței imobiliare eu cred că este un argument solid”, afirmă antreprenorul.
„Ne dorim să avem randamente de peste două cifre, constant, începând cu anul acesta de funcționare”, completează acesta.
În proiectele în care investește, compania se uită la istoricul dezvoltatorului, experiența acestuia, dar și la calitate.
„Ne place să intrăm în proiecte reper și cred că avem deja câteva în portofoliu. De exemplu, am investit de curând într-un proiect care va însemna o dezvoltare în Poiana Brașov, unde noi sperăm să fie la final un hotel în centru stațiunii, operat de un brand puternic internațional. În Poiana Brașov lipsește un asemenea operator în momentul de față, care să vină cu un alt standard și să dea un exemplu de upgrade pentru toți hotelierii”, mai spune Eugen Voicu.
„Selectarea proiectelor în care investim este o procedură destul de lungă, unde luăm în calcul mai multe criterii, însă cel mai important este să fie un proiect comercial care va avea succes în piață. Avem suficientă expertiză printre membrii echipei să recunoaștem acele proiecte care au fie prin locație, fie prin calitate, fie prin arhitectură acele elemente care ne dau încredere că vor fi un succes”, îl completează Oriol Casellas Deig.
Cea mai mare provocare pentru Meta a fost alegerea oamenilor potriviți încă de la început.
„Echipa multidisciplinara aduce multe avantaje. Mă refer la competențele diferite pe care le avem fiecare dintre noi atunci când luam decizii de business, fie că vorbim despre investiții, fie că vorbim despre momentul de timp când facem un exit sau alte lucruri care sunt legate de guvernanță de exemplu. Lucrurile acestea se încheagă foarte frumos într-o echipă multidisciplinară și cred că nu pot decât să aducă valoare companiei printr-o calitate mai bună a deciziei”, precizează Raluca Drăgan, CFO Meta Estate Trust.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Pariu pe educație. După consolidarea operațiunilor pe piața locală, focusul se mută pe piețele internaționale„Proiectul meta este un proiect despre o echipă foarte largă. Acest grup de oameni care s-au alăturat proiectului pentru mine e cea mai mare reușită. De aici, restul se întâmplă de la sine, în mod natural. Când ai entuziasm pentru ceva, ai cunoștințele, poți să convingi oameni să investească la tine pentru că văd și ei că o să se întâmple lucruri bune”, adaugă Oriol Casellas Deig.
Meta Estate Trust s-a listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București în luna august a anului trecut, ajungând în prezent la o capitalizare de puțin peste 78 de milioane de lei.
„Procesul de listare a fost planificat încă de la începuturile companiei. Momentul de timp însă a fost determinat de condițiile pieței. A început un război cam în perioada în care noi doream să ne pregătim serios de listare, însă, în cele din urmă am luat decizia să continuăm cu ideea pentru că am vrut să dăm acționarilor existenți posibilitatea de a nu fi captivi în investițiile pe care ei le-au făcut și de a-și putea lichida investiția atunci când ei doresc și consideră că e oportun din punct de vedere al pieței de capital”, afirmă Raluca Drăgan.
„Faptul că suntem la început de drum cu BVB înseamnă că încă mai avem mult de construit pe zona asta Cred că obiectivul nostru este să facem din Meta Estate un etalon și să ajungem la o mărime suficient de mare pentru a beneficia de suficiente oportunități pe care le oferă piața de real estate”, completează ea.
Eugen Voicu adaugă că planurile companiei sunt de a ajunge pe piața principală a Bursei de Valori București cât mai repede.
„Accesul la capital este cel mai important pentru noi, pentru că în domeniul în care activăm e nevoie de mult capital. Deci, problema noastră va fi în continuare să atragem mai mulți bani ca să dăm o valoare mai mare companiei. Noi credem că avem o mare oportunitate să creștem această companie cu un ritm alert.
Ne dorim să creștem activele cu 30-50% pe an. În viitor ne dorim să devenim o companie reper pe piața principală, în care să investească cu încredere și investitorii instituționali, dar și de retail. Scopul nostru de bază este să atragem cât mai mulți investitori de retail”, mai spune Eugen Voicu.