VIDEO Implicare în infrastructura orașului

VIDEO Implicare în infrastructura orașului
scris 14 oct 2024

Dezvoltatorii imobiliari au investit milioane de euro în infrastructura rutieră necesară proiectelor construite până acum. În multe cazuri, drumurile ajung în administrarea primăriilor sub formă de donație.

Dezvoltatorii alocă bugete speciale în vederea realizării infrastructurii rutiere încă dinainte de achiziția terenului pentru un nou proiect.

Dacă parteneriatele public-private reprezintă o alternativă în alte țări europene când vine vorba despre proiecte mari de regenerare urbană, în România, legea privind parteneriatul public-privat a fost adoptată la finalul anului 2016 și nici până în prezent nu este aplicabilă deoarece normele metodologice de aplicare la care face referire nu au fost adoptate.

Spațiile verzi sunt un alt aspect disputat public când vine vorba de noile dezvoltări imobiliare. În prezent, dezvoltatorii sunt obligați ca pentru orice proiect imobiliar să amenajeze 20% spații verzi pe sol natural și până la 30% pe terase. Chiar dacă, în cele mai multe cazuri, această proporție se respectă, asociațiile profesionale din imobiliare au transmis administrației publice în repetate rânducă să nu mai recepționeze proiecte unde legea nu se respectă.

Lipsa școlilor și grădinițelor în cadrul marilor dezvoltări imobiliare sunt o altă problemă cu care se confruntă locuitorii noilor cartiere.

Printre tendințele în ceea ce privește noile dezvoltări imobiliare și noile cartiere care se formează pe harta Bucureștiului se constantă nevoia de spații generoase de locuit, cu grădini publice verzi, conectate la infrastructura de servicii de imediată necesitate.

Bucureștiul dispune de o rezervă substanțială de terenuri care nu sunt utilizate sau a căror utilizare nu este cea optimă. O categorie aparte o reprezintă terenurile fostelor platforme industriale. Unele și-au suspendat activitatea, altele sunt parțial active, dar subutilizate. O parte dintre ele se prezintă acum ca terenuri libere, curățate, însă multe sunt ocupate în continuare de clădiri industriale, în unele cazuri chiar edificii de patrimoniu, în stare de degradare. Dar toate au un mare potențial și pot contribui la dezvoltarea orașului în viitor dacă intră intr-un proces de regenerare urbană. Pentru unele platforme există deja proiecte în derulare sau în plan, altele încă așteaptă să trezească interesul investitorilor.

În teritoriul administrativ al Bucureștiului există cel puțin 1.580 de hectare în foste platforme industriale (aproape 7% din suprafața totală a Bucureștiului). Pentru a înțelege mai bine ordinul de mărime, cele 1.580 de hectare ar putea reprezenta o suprafață de aproximativ jumătate din întreg teritoriul administrativ al sectorului 2, arată un studiu realizat de compania de consultanță imobiliară IO Partners.

Un proiect legislativ adoptat de Parlament și promulgat anul acesta de președintele României a eliminat limita de cel mult 25% din valoarea unei investiții în regim de parteneriat public-privat care ar fi revenit autorităților publice, aspect care ar trebui să contribuie la ușurarea încheierii unor astfel de contracte.

În privința nevoii de zone verzi și de agrement, consilierii generali ai Capitalei au aprobat, în unanimitate, declanșarea procedurilor de expropriere pentru extinderea Parcului Tudor Arghezi, amenajarea Parcului Moroeni și a unor grădini publice urbane în Sectorul 2, precum și pentru faza a III-a a Parcului Liniei.

De asemenea, primăria Sector 4 este în curs de expropriere a unui teren de lângă Metro Berceni cumpărat în 2020 de un dezvoltator imobiliar cu scopul construirii unui ansamblu rezidențial cu 288 de apartamente. Pe acest teren, primăria vrea să construiască o grădiniță și o creșă.

Prin procesul de regenerare urbană se redau comunităților zone abandonate. Regenerarea urbană pune un accent deosebit pe reabilitarea suprafețelor de teren urban de mare densitate și modernizarea acestora pentru a deservi locuitorii orașului.

One United Properties consideră regenerarea urbană și recondiționarea clădirilor reper ca oportunități în sectorul imobiliar. Prin revitalizarea structurilor existente și a reperelor istorice, compania contribuie la conservarea patrimoniului cultural, în timp ce implementează practici de proiectare și construcție sustenabile.

One United Properties a donat un spațiu în birourile One Cotroceni Park, pentru mutarea elevilor școlii I.G. Duca, încadrată la risc seismic, pe durata consolidării. 830.000 de euro este suma totală la care se ridică investiția One United Properties în relocarea Școlii Gimnaziale I.G. Duca în proiectul de birouri One Cotroceni Park. Instituția de învățământ, prima școală din România care are temporar sediul într-o clădire de birouri, va funcționa în această locație pentru doi ani, timp în care vechea clădire, încadrată cu gradul al doilea la risc seismic, va fi consolidată și modernizată. Spațiul destinat școlii măsoară 1.375 mp, iar costurile închirierii se ridică la 20.000 de euro plus TVA pe lună și sunt integral suportate de dezvoltatorul imobiliar.

Compania a anunțat că va investi în construirea a două școli în zona lacurilor Tei și Plumbuita din Sectorul 2 al Capitalei. Prima unitate educațională va fi amplasată în cadrul dezvoltării One Lake District, în vreme ce a doua școală va fi situată între dezvoltările One Lake Club și One High District. Investiția pentru construirea celor două unități de învățământ ce vor funcționa în sistem privat se ridică la aproximativ 6 milioane de euro.

În ultimii ani, One United Properties s-a concentrat pe implementarea conceptului de dezvoltări cu utilizare mixtă, care creează adevărate comunități noi ce au acces la o gamă variată de servicii în apropierea locuinței, precum spații de birouri, magazine, cafenele și restaurante, locuri de relaxare și sport, dar și unități educaționale. Toate aceste facilități situate în incinta sau în apropierea ansamblurilor contribuie la crearea unor orașe mai bine conectate și la limitarea traficului, un aspect important pentru București, care se află deja în top 10 cele mai aglomerate orașe din lume. Prin urmare, compania investește permanent în dezvoltarea infrastructurii, soluțiilor și serviciilor necesare locuitorilor și clienților One United Properties, precum și comunității în ansamblu. De exemplu, în cazul dezvoltării One Floreasca City, dezvoltatorul a investit 1 milion de euro pentru lărgirea Căii Floreasca cu câte o bandă pe fiecare sens, precum și în modernizarea stațiilor și zonelor de transport în comun, contribuind astfel la fluidizarea traficului din zonă. Pentru viitorul ansamblu One Lake Club, aflat în prezent în dezvoltare, compania a proiectat investiții în amenajarea unei alei pietonale de-a lungul lacului, deschisă accesului public, de care va beneficia întreaga comunitate din zonă.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
one united properties