VIDEO Tehnologii moderne în dezvoltarea imobiliară

VIDEO Tehnologii moderne în dezvoltarea imobiliară
scris 28 oct 2024

În 2023 sectorul construcțiilor, unul intensiv în capital și forță de muncă, a înregistrat un avans mediu anual de 14,2%, pe fondul implementării programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice – construcțiile inginerești au crescut cu 33,2% an/an, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Se previzionează avansul sectorului de construcții cu ritmuri medii anuale de 9,2% în 2024 și 11,8% în 2025.

Clădirile sunt responsabile pentru peste o treime din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Reducerea acestor emisii – fie prin creșterea eficienței energetice, fie prin reducerea consumului de energie – este esențială pentru atingerea neutralității climatice până în 2050.

Bugetul UE destinat priorităților de investiții pentru eficiența energetică a clădirilor în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru politica de coeziune este de aproape 1,25 miliarde euro, iar intervențiile ce vizează creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe beneficiază de alocare financiară totală în cadrul programelor regionale 2021-2027 de aproximativ 618 milioane euro.

Acestor fonduri li se adaugă Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care s-au bugetat investiții totale de 2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor.
Din acești bani se propune, pe de o parte, renovarea energetică a cel puțin 4,3 milioane de metri pătrați de clădiri rezidențiale multifamiliale prin proiecte de consoliderare seismică și eficiență energetică și proiecte de renovare energetică, iar, pe de altă parte, renovarea energetică a cel puțin 2,3 milioane de metri pătrați de clădiri publice.

Confruntată cu presiunea globală creată de emisiile de CO2, aproape fiecare industrie trece la o economie cu emisii scăzute de carbon. Aceasta implică reduceri substanțiale sau eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a atenua efectele schimbărilor climatice. Companiile imobiliare sunt participanții cheie în această schimbare, concentrându-se pe dezvoltarea durabilă, adoptând tehnologii de energie regenerabilă precum energia solară, eoliană și geotermală, promovând surse de energie mai curate, îmbrățișând transportul cu vehicule electrice și modificând consumul de energie

Proprietarii și dezvoltatorii de clădiri continuă să recunoască beneficiile utilizării materialelor durabile sau a soluțiilor cu energie net zero, pentru reducerea impactului asupra mediului, costuri mai mici și îmbunătățirea sănătății și confortului ocupanților.

Pe parcursul anului 2023, 128 de clădiri din România au primit certificate verzi BREEAM sau LEED, cu 17% mai puțin față de anul record 2022. Dintre acestea au fost 116 clădiri certificate BREEAM și 12 clădiri certificate LEED. Cele mai multe clădiri certificate sunt industriale (57 clădiri de producție sau depozitare), urmate de cele de retail (43 de magazine, parcuri comerciale sau mall-uri) și birouri (doar 19).

Materialele și tehnologiile utilizate în ultimii ani sunt din ce în ce mai eficiente și mai atractive datorită impactului redus asupra mediului și a beneficiilor și avantajelor asigurate. Printre materialele și tehnologiile noi apărute se numără betonul viu, aluminiul transparent, clădirile imprimate 3D, sticla fotovoltaică, lemnul stratificat încucișat, izolația din aerogel, aliajele ce pot reține memoria formei sau materialele pe bază biologică.

One United Properties investește în soluții energetice inovatoare, cum ar fi pompele geotermale, pentru a construi clădiri independente energetic. Compania se asigură că dezvoltările sale rezidențiale au un minim de 30% energie provenind din surse regenerabile. Un alt obiectiv este acela ca dezvoltările One să emită cu 15-30% mai puține emisii de CO2 decât blocurile standard.

Compania derulează un parteneriat cu Veolia România pentru implementarea de soluții energetice inovatoare cu scopul de a optimiza parametrii de sustenabilitate aferenți dezvoltărilor sale. Sistemul geoexchange implementat la dezvoltări precum One High District, One Lake Club, One Lake District și One Peninsula este printre cele mai eficiente soluții energetice, curate din punct de vedere ecologic și rentabile pentru condișionarea spațiilor. Soluția de schimb geotermal nu emite dioxid de carbon, monoxid de carbon sau alte gaze cu efect de seră care contribuie la poluarea aerului. În plus, costurile pentru încălzirea și răcirea spațiilor sunt mai mici decât în cazul soluțiilor tradiționale.

Geoexchange este o tehnologie care utilizează ca sursă pentru sistemul de încălzire, ventilație și răcire al clădirilor energia termică a Pământului. În cazul unei clădiri rezidențiale, pompele de căldură extrag căldura din interiorul apartamentelor și o transferă pământului prin intermediul sondelor geotermale în regimul de răcire și se comportă invers în regimul de încălzire, respectiv extrag căldura din pământ cu ajutorul acelorași sonde și o transferă apartamentelor. Pământul este astfel utilizat ca sursă de căldură în momentul în care sistemul funcționează în regim de încălzire și ca radiator în momentul în care sistemul funcționează în regim de răcire. 

Comparativ cu modul de funcționare al unui sistem de aer condiționat clasic, fără de care nu mai poate fi conceput confortul termic interior în perioadele calde și care transferă din interior către exterior, în aerul atmosferic, căldura disipată de unitatea exterioară (condensatorul) în perioada de răcire, în cazul pompelor de căldură (sol-apă) căldura disipată de condensatorul instalației (perioada caldă a anului) este injectată și stocată în pământ și utilizată în perioada rece a anului (la încălzirea incintelor). Astfel se reduce impactul termic asupra mediului exterior cu o eficiență energetică ridicată.

Pe segmentul office, One Technology District, clădirea de birouri pe care One United Properties o construiește la cheie pentru gigantul german Infineon, companie listată la Bursa din Frankfurt și lider în proiectarea și producția de semiconductori, va fi prima dezvoltare office din portofoliul companiei fără conexiune la rețeaua de gaze: dezvoltarea va include un sistem geoexchange care va acoperi integral nevoile de încălzire și răcire ale chiriașului. Valoarea totală a contractului se ridică la 57 de milioane de euro (fără TVA) și reprezintă unul dintre cele mai mari acorduri de preînchiriere înregistrate vreodată pe piața de birouri din țara noastră. Acordul prevede construirea și închirierea unui spațiu office cu o suprafață închiriabilă brută de 20.595 de metri pătrați (cu terase), inclusiv 2.000 mp de laboratoare și 280 de locuri de parcare, pentru a acoperi nevoile Infineon pentru o perioadă de 15 ani, începând cu anul 2026.

Țintele One United, asumate în rapoartele sale de sustenabilitate, sunt să dezvolte 100% proiecte rezidențiale cu certificate verzi, să dezvolte birouri certificate LEED și WELL, să reducă emisiile de CO2 în stadiul de dezvoltare și după livrare, să utilizeze cele mai bune materiale pentru mediu, să scadă producția de deșeuri la nivelul construcțiilor, să nu construiască în arii protejate, să protejeze copacii și spațiile verzi, să optimizeze consumul de apă și energie și prevină extinderea urbană necontrolată și să dezvolte conform conceptului de oraș în 15 minute, reducând congestionarea traficului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
one united properties