VIDEO Putin s-a dus la Olimpiada de la Beijing cu promisiunea a 10 miliarde de metri cubi de gaze pentru China

VIDEO Putin s-a dus la Olimpiada de la Beijing cu promisiunea a 10 miliarde de metri cubi de gaze pentru China
scris 4 feb 2022

Vladimir Putin a ajuns vineri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, unde s-a înâlnit înainte de eveniment cu omologul chinez Xi Jinping. Liderul de la Kremlin îi va prezenta liderului chinez promisiunea de a furnizarea 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru China din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Aflat în plină criză cu Occidentul, președintele rus a salutat, totodată, legăturile strânse ale țării sale cu China, notează publicația The Moscow Times.

Cei doi lideri s-au întâlnit în capitala chineză, în timp ce țările lor încearcă să aprofundeze relațiile în fața criticilor tot mai mari din partea Occidentului, arată Digi 24.

Urmărește-ne și pe Google News
Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Legăturile Moscovei cu Beijingul „se dezvoltă progresiv pe calea prieteniei și a parteneriatului strategic”, a spus Putin în declarații televizate de la începutul întâlnirii lor.

„Legăturile dintre Federația Rusă și China sunt de o natură cu adevărat fără precedent”, a adăugat liderul rus, descriind relația bilaterală a Moscovei cu Beijingul drept „un exemplu de relație demnă, unde fiecare îl ajută și susține pe celălalt în dezvoltarea lui”.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

„Îl cunosc pe președintele Xi Jinping de mult timp”, a mai declarat Putin la începutul întâlnirii de vineri, citat de CCTV. „Ca buni prieteni și politicieni care împărtășesc multe puncte de vedere comune cu privire la rezolvarea problemelor lumii, am menținut întotdeauna o comunicare strânsă”, a precizat liderul de la Moscova.

Liderul de la Kremlin a precizat înainte de întâlnirea cu președintele chinez că Moscova a pregătit un nou contract pentru furnizarea a 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale către China din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Acord pe 30 de ani între Rusia și China

Conform unei surse Reuters, compania rusească Gazprom a convenit asupra un contract pe 30 de ani pentru a furniza gaze naturale printr-o nouă conductă care leagă Extremul Orient al Rusiei de nord-estul Chinei.

Primele livrări  de gaz vor începe să în maim doi până la trei ani, cu volume de până la 10 miliarde de metri cubi pe an în jurul anului 2026, a declarat un înalt oficial al indistruei sub protecția anonimatului. Acordul va fi decontat în euro, a adăugat sursa.

În zilele premergătoare călătoriei lui Putin la Beijing, un consilier de la Kremlin a spus că cei doi lideri vor semna, de asemenea, un document care reflectă „punctele lor comune” cu privire la securitate și alte probleme care vizează „interesul național al celor două state”.

De altfel, agenția de știri de stat chineză, Xinhua, a publicat joi un articol sub semnătura lui Vladimir Putin, în care liderul rus a pictat portretul a doi vecini cu obiective globale din ce în ce mai apropiate.

„Coordonarea politicii externe între Rusia și China se bazează pe abordări apropiate pentru rezolvarea problemelor globale și regionale”, a scris Putin.

El a condamnat, de asemenea, boicotul diplomatic condus de SUA la această ediție a Jocurilor Olimpice, care au fost cauzat de abuzurile privind drepturile omului comise de regimul de la Beijing.

„Din păcate, încercările mai multor țări de a politiza sportul pentru interesele lor egoiste s-au intensificat recent”, a mai scris Putin, numind astfel de mișcări „fundamentalmente greșite”.

Mai târziu în cursul zilei de vineri, Vladimir Putin va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.

The Guardian scrie că, deși oficialilor ruși le este interzis să participe la competiții sportive internaționale din cauza unui scandal de dopaj, aceștia pot participa dacă sunt invitați de șeful statului țării gazdă.

Joi, președintele rus a denunțat „pedepsirea colectivă” a Rusiei „pentru infracțiuni individuale” care îi vor priva pe sportivii ruși de la dreptul de a participa sub culorile drapelului național al Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

Citește și: Pe măsură ce tensiunile cu Occidentul cresc, Putin și Xi Jinping devin tot mai apropiați

Prietenia dintre Putin și Xi Jinping

Întâlnirea de vineri înaintea de startul Jocurilor Olimpice de Iarnă poate evidenția și o altă latură a parteneriatului dintre China și Rusia: relația personală strânsă dintre cei doi lideri politici de la Moscova și Beijing.

Acest lucru a fost demonstrat în perioada premergătoare întâlniri bilaterale din 4 februarie. În decembrie, Xi Jinping l-a numit pe Vladimir Putin „vechiul său prieten” și a spus că „așteaptă cu multă nerăbdare” întâlnirea lor din preajmă Olimpiadei.

„Cu toate problemele structurale care fac din relația China-Rusia un parteneriat strategic complex și dificil, Xi Jinping și Vladimir Putin sunt mult mai cooperanți unul cu celălalt, în comparație cu perechile de lideri politici din trecutul recent al celor două țări”, remarcă Steve Tsang, director al Institutului SOAS China din cadrul  Universității din Londra.

„Există un element de chimie personală, în sensul că ambii sunt lideri autoritari puternici și fiecare îl apreciază pe celălalt pentru ceea ce a reușit să facă la el în țară”, a mai declarat Tsang.

O astfel de întâlnire în persoană va oferi o oportunitate de a „energiza”legăturile lor bilaterale, potrivit lui Yu Bin, profesor de științe politice la Universitatea Wittenberg din Ohio. „La nivel personal, nu uitați că atât Putin, cât și Xi sunt fani ai diferitelor sporturi. Se vor bucura de Jocurile Olimpice în timp ce vorbesc despre probleme mondiale", a adăugat Yu Bin.

Întâlnirea dintre Putin are loc într-un moment în care Beijingul și Moscova și-au sporit parteneriatul în domeniul comerțului, tehnologiei și coordonării exercițiilor militare. De asemenea, cele două capitale devin tot mai vehemente cu privire la modul în care cooperarea lor poate respinge o ordine mondială occidentală dominată de ceea ce China a numit „așa-numitele alianțe și mici clici”.

2021 a reprezentat un an emblematic pentru relațiile dintre cele Rusia și China, deoarece au reînnoit Tratatul de cooperare bilaterală, au înregistrat un record de 146 de miliarde de dolari în comerțul bilateral și au declarat că relațiile lor au atins „cel mai înalt nivel” din istorie.

Cine sunt liderii politici care îl vor flanca pe președintele Chinei la deschiderea Jocurilor Olimpice

Dintre cei puțin peste 20 de președinți sau premieri care urmează să participe la ceremonie, aproximativ jumătate provin din țări cu regim autoritar. 

Liderii democrați, inclusiv din Singapore, Argentina, Ecuador, Mongolia, Polonia și Serbia, au fost incluși într-o listă de participanți publicată de Ministerul de Externe al Chinei săptămâna trecută, înaintea Jocurilor deja afectate de controverse.

Vor lipsi însă liderii marilor puteri democratice, întrucât Marea Britanie, Australia și Canada se numără printre cei care se vor alătura boicotului diplomatic al Jocurilor condus de SUA, invocând încălcarea de către Beijing a drepturilor omului.

Alții, inclusiv lideri din Noua Zeelandă, Țările de Jos, Suedia și Austria, au refuzat invitațiile, invocând pandemia sau controalele stricte de la Beijing privind Covid-19.

În schimb, prezența președintelui rus Vladimir Putin, a prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman sau a președintelui egiptean Abdel Fattah Al-Sisi va transmite un mesaj nu doar a distanței tot mai mari a Chinei față de Occident, ci și de susținere a Beijingului.

Controversele în jurul Jocurilor Olimpice au crescut în ultimele luni, deoarece mai multe state și organizații pentru drepturile omului au reclamat abuzuri ale drepturilor omului comise de China contra uigurilor și a altor minorități musulmane din Xinjiang – calificate de Washingtonul drept genocid - precum și represiunile asupra libertăților în Hong Kong și încercările Chinei de a intimida insula autonomă Taiwan.

Săptămâna trecută, peste 200 de organizații a cerut ca mai multe națiuni să se alăture boicotului diplomatic. „Nu este posibil ca Jocurile Olimpice să arate ca o „forță a binelui”, așa cum susține Comitetul Olimpic Internațional, în timp ce guvernul gazdă comite crime grave, cu încălcarea dreptului internațional”, a declarat Sophie Richardson, director pentru China la Human Rights Watch.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
china
gaze