Locuitorii unui oraș din centrul Ucrainei s-au ciocnit joi cu poliția, au ars cauciucuri și au aruncat cu proiectile într-un convoi de autobuze care transportau la un sanatoriu persoane evacuate din provincia chineză Hubei plasate în carantină, relatează Reuters.
Unii protestatari și polițiști au rămas la pământ, răniți, în urma confruntărilor. Geamurile a cel puțin două autobuze au fost sparte, în timp ce persoanele evacuate stăteau după perdele, scrie News.ro.
Localnicii din Novi Sanzari se tem să nu se infecteze, chiar dacă autoritățile au insistat în mod repetat că nu este niciun pericol, iar președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la calm.
CITEȘTE ȘI UiPath, creștere de 9 ori a veniturilor recurente în ultimii 2 ani. Dines: Anul trecut ne-a făcut să ne simțim umili, am plătit prețul pentru unele dintre greșeli. Acum adăugăm mai mult de 10 clienți pe ziUcraina nu are cazuri confirmate de îmbolnăvire cu coronavirus.
Conflictul a izbucnit după o zi întreagă de tensiuni, în care protestatarii au blocat un pod care duce spre sanatoriul unde vor sta în carantină persoanele evacuare, timp de cel puțin două săptămâni, pentru a se asigura că nu sunt purtătoare de virus.
Sute de polițiști purtând echipamente de protecție, dube ale poliției și un vehicul armat au fost desfășurate în zonă pentru a menține ordinea, iar polițiștii au strigat periodic ”să vă fie ruține”, în timp ce orașul aștepta sosirea evacuaților.
Pe lângă 47 de ucraineni, în avionul care a aterizat în Ucraina s-au aflat și 27 de argentinieni, precum și cetățeni din Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Costa Rica și alte țări.
O ucraineancă a refuzat în ultimul moment să fie evacuată pentru că autoritățile chineze nu i-au permis să își ia câinele cu ea, a anunța ambasada ucraineană.
Autoritățile ucrainene au afirmat că toți pasagerii au fost controlați de două ori pentru virus, înainte de a li se permite să se îmbarce, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a calma protestatarii.
”Nu există un loc în Ucraina care să poată găzdui 50 de oameni, în sate mai izolate sau regiuni mai îndepărtate unde să nu existe un pericol pentru populație?”, a spus unul dintre locuitori, Iuri Dziubenko.
CITEȘTE ȘI Coronavirus - Rusia aplică măsura drastică: niciun chinez nu mai intră pe teritoriul eiUn protestar a sugerat că ar trebui ținuți la Cernobâl, unde a avut loc cel mai grav dezastru nuclear din lume, în 1986. Un altul a sugerat să fie duși la Parlament, iat altul că ar trebui găzduiți de însuși Zelenski, dacă chiar consideră că nu există niciun pericol.
”Asta este ce îi spun președintelui: ”Ia zece oameni, atunci eu voi lua doi”, a spus un bărbat numit Iuri.
Un sistem de sănătate slab, corupția și neîncrederea în autorități sunt răspândite în Ucraina, care s-a confruntat recent și cu o epidemie de pojar, pe fondul reticenței unor persoane să își vaccineze copiii.
Protestul l-a determinat pe președintele Xzelenski să publice un comunicat în care îi asigură pe ucraineni că nu există un pericol, că autoritățile au făcut tot posibilul să se asigure că virusul nu se va răspândi în Ucraina.
”Există însă un alt pericol pe care doresc să îl menționez. Pericolul de a uita că suntem oameni și că toți suntem ucraineni”, a afirmat președintele.
În vestul Ucrainei au avut loc proteste similare ale locuitorilor care se tem că evacuații vor fi găzduiți în schimb acolo.