VIDEO Insulele din Grecia se confruntă cu o lipsă serioasă de apă, în plin sezon turistic

VIDEO Insulele din Grecia se confruntă cu o lipsă serioasă de apă, în plin sezon turistic
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iul 2024

Luni cu temperaturi peste cele obișnuite, atât în iarnă cât și în vară, precipitații puține și secetă, această combinație pusă pe seama schimbărilor climatice a redus drastic rezervele de apă din insulele grecești, tocmai când consumul explodează în plin sezon turistic, relatează agenția EFE.

În fața acestei situații, autoritățile din mica insulă Sifnos, în arhipelagul Cicladelor, au cerut să se declare stare de urgență, după ce au constatat că în unele părți consumul de apă în luna iunie s-a dublat față de cel din aceeași lună a anului trecut, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Viktor Orban spune, la Băile Tușnad, că Rusia \ CITEȘTE ȘI Viktor Orban spune, la Băile Tușnad, că Rusia "hiper-rațională" va avea de câștigat pe măsură ce Occidentul "irațional" își pierde puterea. Asia va fi centrul dominant al lumii. Ucraina nu va deveni membră UE și NATO, "nu avem bani" pentru asta
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

O insulă cu 3.000 de locuitori și 74 kmp, Sifnos a fost vizitată anul trecut de 135.000 de turiști.

"În unele localități consumul era dublu față de cel din iunie anul trecut și estimăm că în perioada iulie-octombrie consumul va ajunge la 300.000 mc, în timp ce capacitatea noastră de furnizare pentru această perioadă este de circa 270.000 mc", a declarat, pentru EFE, primarul din Sifnos, Maria Nadali.

Marcel Ciolacu va discuta cu omologul ungar Viktor Orban despre aderarea completă la Schengen a României CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu va discuta cu omologul ungar Viktor Orban despre aderarea completă la Schengen a României

Din cauza iernii aride, care a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor din Grecia, apa din puțuri este la un nivel minim.

În plus, cea mai mare unitate de desalinizare din insulă s-a confruntat cu o avarie în luna iunie și nu a mai furnizat apă pentru uzul uman, ceea ce a provocat opriri ale alimentării, însă, între timp, situația s-a normalizat, a spus primarul.

Numeroasele vile cu grădini mari și piscine, construite în ultimii ani, agravează situația în insulă și Consiliul local a solicitat populației și turiștilor să raționalizeze consumul de apă.

Polonia se pregătește de război. Mii de angajați, plătiți să învețe să tragă CITEȘTE ȘI Polonia se pregătește de război. Mii de angajați, plătiți să învețe să tragă

"Deși am luat multe măsuri, acestea nu dau rezultate dacă lumea nu cooperează", a subliniat Nadali.

Consiliul local al insulei a avertizat că vor fi efectuate controale și ar putea fi oprit accesul la rețeaua de alimentare celor cu un consum excesiv de apă.

În afară de Sifnos, starea de urgență din cauza lipsei de apă s-a declarat și în Leros, în Marea Egee, și în unele regiuni din insulele Creta și Kefalonia. În insulele Karpathos și Serifos au fost impuse restricții privind utilizarea apei pentru piscine.

Moscova a ajuns să se laude cu sancțiunile impuse din cauza războiului din Ucraina și susține că acestea o ajută să evite pana informatică de la Microsoft CITEȘTE ȘI Moscova a ajuns să se laude cu sancțiunile impuse din cauza războiului din Ucraina și susține că acestea o ajută să evite pana informatică de la Microsoft

"Rezervoarele noastre sunt aproape goale, au o cantitate de apă ce acoperă cinci zile de alimentare în condiții normale", a avertizat Emanuil Kurletakis, viceprimar al municipiului Minoa Pediada, situat în centrul Cretei.

Autoritățile locale forează în speranța de a găsi noi surse de apă, în timp ce, potrivit lui Kurletakis, culturile de măslini și cartofi sunt serios afectate de secetă.

De asemenea, în insula Naxos, cea mai mare din Ciclade, rezervoarele sunt aproape goale și necesarul se acoperă cu ajutorul unităților de desalinizare și al sutelor de puțuri răspândite pe insulă.

Bulgaria, nevoită să apeleze la angajați străini, pe fondul adâncirii crizei interne a forței de muncă CITEȘTE ȘI Bulgaria, nevoită să apeleze la angajați străini, pe fondul adâncirii crizei interne a forței de muncă

Totuși, după cum spune Dimitris Lianos, primarul acestei insule cu 20.000 de locuitori, care anual este vizitată de zeci de mii de turiști, până în prezent nu sunt probleme în alimentarea cu apă a locuințelor și companiilor locale.

"Naxos a avut întotdeauna un mare potențial hidraulic, cu multe ape subterane", a afirmat Lianos, care estimează că, din acest motiv, 70% din necesarul de apă este acoperit din puțuri și forări.

Însă, agricultorii de pe insultă, în special cei care cultivă faimoșii cartofi de Naxos, reclamă că seceta a afectat anul acesta o mare a culturilor. Multe dintre puțurile pe care le folosesc au fost contaminate cu apă sărată, ceea ce se întâmplă atunci când, din cauza lipsei de apă dulce, cea sărată se infiltrează în ele, explică fermierii.

Pe fondul unei inflații de 90%, turcii preferă să meargă la restaurant în Grecia CITEȘTE ȘI Pe fondul unei inflații de 90%, turcii preferă să meargă la restaurant în Grecia

Lianos a admis că rezervele de apă au scăzut în diferite regiuni ale insulei din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, dar s-a arătat optimist că situația se poate îmbunătăți dacă se realizează mai multe lucrări de infrastructură, ceea ce va necesita o creștere a fondurilor de stat destinate municipiilor din insule. 

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
apa