Partidul de guvernământ din Ungaria va înainta săptămâna viitoare parlamentului un proiect de lege pentru înființarea unui birou care să investigheze activitățile care amenință suveranitatea țării, cum ar fi finanțarea din străinătate a partidelor politice, a declarat joi un oficial guvernamental citat de Reuters.
Fidesz, partidul premierului naționalist Viktor Orban, care a început deja campania pentru alegerile europarlamentare din 2024, a semnalat pentru prima dată în septembrie așa-numitul "proiect de lege privind protecția suveranității". Șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că proiectul de lege va fi înaintat parlamentului marțea viitoare, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Acest birou sau autoritate, vom vedea cum se va numi, va putea cerceta tot felul de activități care ar încălca suveranitatea țării", a declarat Gulyas în cadrul unui briefing, fără a da detalii.
În septembrie, un deputat Fidesz a declarat că noul proiect de lege s-ar putea aplica "jurnaliștilor de stânga, organizațiilor cvasi-civile" și partidelor politice.
Guvernul lui Viktor Orban a adoptat anterior o legislație care vizează ONG-urile ce primesc finanțare străină, în special cele finanțate de filantropul miliardar liberal George Soros, pe care premierul îl acuză de amestec în politica țării. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că legea "a introdus restricții discriminatorii și nejustificate" care încalcă drepturile fundamentale, inclusiv în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal și libertatea de asociere.
CITEȘTE ȘI "Beți apă!", recomandă ministrul Sănătății din Croația, după ce șase persoane s-ar fi intoxicat cu sucuri produse de Coca-Cola. Compania a retras de la vânzare loturi a două băuturi răcoritoarePremierul naționalist Viktor Orban, care se află la putere din 2010 și a câștigat un nou mandat în urma unei victorii zdrobitoare anul trecut, se bazează pe alegătorii conservatori, prezentându-se ca un apărător al intereselor naționale.
UE îl acuză de mult timp pe Orban de subminarea libertăților democratice ale instanțelor, presei, organizațiilor neguvernamentale și mediului academic - acuzații pe care acesta le-a respins în mod repetat. UE a pus Ungaria, alături de Polonia, sub observație din cauza problemelor legate de statul de drept, suspendând finanțări de miliarde de euro din partea blocului comunitar.