Un librar din Izmir a câștigat procesul împotriva casei de modă Hermès care dorea să-l împiedice să folosească același nume

Un librar din Izmir a câștigat procesul împotriva casei de modă Hermès care dorea să-l împiedice să folosească același nume
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Umit Nar, librar din Izmir (vestul Turciei), care a fost dat în judecată de casa de modă franceză Hermès, a câștigat procesul împotriva gigantului de lux care dorea să îl împiedice să folosească același nume, potrivit AFP.

"Instanța s-a pronunțat în favoarea uneia dintre cele două obiecții ale noastre și a autorizat utilizarea brandului nostru, Bouquiniste Hermes", a declarat librarul, contactat de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Președintele ASF anunță la PROFIT NEWS TV: Pregătim o structură care va gestiona zona criptoactivelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Președintele ASF anunță la PROFIT NEWS TV: Pregătim o structură care va gestiona zona criptoactivelor
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Hermes este un zeu al mitologiei grecești și aparține patrimoniului cultural al umanității. Acesta nu ar trebui să fie monopolizat de o companie. Aceasta este o decizie importantă în acest sens", a subliniat el.

Hotărârea tribunalului din Ankara - pe care AFP a putut să o citească - anulează parțial o decizie a TurkPatent, autoritatea responsabilă cu proprietatea intelectuală, care a împiedicat orice altă marcă în afara Hermès Paris să folosească numele zeului grec într-o gamă largă de domenii, inclusiv editarea, vânzarea de cărți, reviste și organizarea de festivaluri, scrie News.ro.

Instanța nu și-a făcut încă publice motivele, a declarat avocatul librarului, Hilmi Güllü.

"Aceasta este o victorie. Companii internaționale precum Hermès Paris duc o politică agresivă de înregistrare a mărcilor care depășește propriul lor sector. Prin acest verdict, am deschis calea pentru a spune nu acestei practici", a declarat Güllü.

Totul a început în decembrie 2021, când librarul a dorit să înregistreze o marcă comercială, Bouquiniste Hermes, care funcționa de cincisprezece ani în Istanbul și apoi în Izmir.

Reprezentantul producătorului de articole de marochinărie de lux din Turcia a sesizat atunci TurkPatent și apoi instanțele turce, încercând să interzică librăriei nu numai să înregistreze marca, ci și să utilizeze numele "Hermes" în activitățile sale comerciale și online.

VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Președintele ASF: Nu există excepții la avizarea candidaților. Nu facem niciun fel de compromis / Gabriela Hârțescu, Envisia: Creșterea expertizei tehnice și managementul crizelor vor fi priorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Președintele ASF: Nu există excepții la avizarea candidaților. Nu facem niciun fel de compromis / Gabriela Hârțescu, Envisia: Creșterea expertizei tehnice și managementul crizelor vor fi priorități

Hermès Paris a insistat asupra "similitudinii și riscului de confuzie" dintre cele două mărci, în ciuda diferenței dintre sectoarele lor de activitate, susținând că marca pariziană există și în lumea editorială, întrucât editează o revistă.

"Ar avea dreptate dacă domeniile noastre ar fi similare, dar nu este deloc cazul", spune Nar, care subliniază că zeul Hermes este strâns asociat cu istoria Izmirului, orașul antic Smyrna de pe coasta Mării Egee, tărâmul multor legende din mitologia greacă.

"Sper că acest verdict va conduce la schimbări în jurisprudența privind patrimoniul cultural și multinaționalele", adaugă el.

viewscnt
Afla mai multe despre
izmir
hermès