UE investighează preluarea OMV Slovenia de către MOL

UE investighează preluarea OMV Slovenia de către MOL
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 iun 2022

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată privind tranzacția prin care grupul maghiar MOL vrea să preia operațiunile din Slovenia ale rivalului austriac OMV, cu argumentul că achiziția ar putea afecta concurența pe piața slovenă.

Principalul acționar al OMV Petrom a ajuns la un acord pentru vânzarea afacerii din Slovenia către MOL în iunie anul trecut, într-o tranzacție care evaluează OMV Slovenia la 301 milioane de euro (346 milioane euro incluzând datoriile).

Urmărește-ne și pe Google News

Acordul vizează achiziția a 120 de stații de alimentare și a business-ului angro al OMV din Slovenia și confirmă schimbarea strategică spre sectorul petrochimic a grupului austriac și retragerea sa treptată de pe cel petrol și gaze.

DECIZIE Parcurile fotovoltaice și eoliene vor putea fi amplasate pe terenuri ce nu vor fi scoase din circuitul agricol. Măsura e însă temporară CITEȘTE ȘI DECIZIE Parcurile fotovoltaice și eoliene vor putea fi amplasate pe terenuri ce nu vor fi scoase din circuitul agricol. Măsura e însă temporară

OMV și MOL ocupă locul doi, respectiv trei pe piața furnizării de carburanți din Slovenia, după compania cu capital de stat Petrol.

“Prin achiziționarea OMV Slovenija, MOL ar deține cote ridicate pe piețele de vânzare cu amănuntul a carburanților și, împreună cu Petrol, ar deține o cotă foarte mare de piață. Toți ceilalți concurenți sunt semnificativ mai mici și este puțin probabil să reprezinte o constrângere concurențială semnificativă pentru MOL sau Petrol după tranzacție”, arată Comisia Europeană.

Autoritățile de la Bruxelles sunt îngrijorate  că tranzacția ar putea reduce în mod semnificativ concurența în ceea ce privește furnizarea cu amănuntul a carburanților pentru autovehicule către persoanele fizice și juridice din Slovenia.

“Investigația preliminară a Comisiei arată că părțile sunt în concurență directă în multe zone locale din Slovenia. Prin urmare, tranzacția ar elimina principala constrângere concurențială cu care se confruntă în prezent MOL și Petrol pe piață. În plus, piața este foarte transparentă, iar tranzacția ar putea facilita coordonarea între MOL și Petrol”, notează Executivul UE.

Comisia precizează că MOL a decis să nu prezinte angajamente în timpul investigației inițiale pentru a răspunde preocupărilor preliminare.

Decizia privind aprobarea sau blocarea tranzacției este așteptată până la finele lunii octombrie.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv slovenia
mol
achizitie
comisia europeana
investigatie
investigatie antitrust