Banca Cehiei crește dobânda cheie la 7%, nivel aproape dublu față de cel al BNR

Banca Cehiei crește dobânda cheie la 7%, nivel aproape dublu față de cel al BNR
scris 22 iun 2022

Banca Națională a Cehiei a majorat rata de politică monetară cu 1,25 puncte procentuale, la 7%, cel mai ridicat nivel de după 1999. Dobânda cheie a Băncii Naționale a României este la 3,75%, cel mai redus nivel din regiune, chiar dacă inflația este printre cele mai ridicate.

Creșterea ratei cheie de către Banca Cehiei a fost ușor peste consensul analiștilor, care așteptau o majorare de un punct procentual. Mișcarea vine în contextul unei inflații deosebit de ridicate, și din nou peste prognozele oficiale, a cărei rată anuală a ajuns la 16% în mai.

Urmărește-ne și pe Google News

Analiștii se așteaptă ca banca centrală din Cehia să fie mai precaută în ceea ce privește majorările de dobândă de acum înainte, în condițiile în care conducerea băncii s-a schimbat și compoziția este una mai amestecată între ”ulii” și ”turturele”, cum sunt numiți în jargonul financiar cei care au o poziție mai dură față de inflație, respectiv cei care au o atitudine mai pasivă față de creșterea prețurilor, fiind mai preocupați de creșterea economică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”În acest moment nu ne așteptăm la încă o creștere a ratei”, scrie analistul Erste Jiri Polansky. ”Noua conducere ar putea fi mai precaută în condițiile în care riscurile la adresa economiei globale au crescut”.

Erste estimează că ratele ar putea fi tăiate începând cu noiembrie sau februarie anul viitor, în funcție de evoluția inflației și răcirea economiei.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin

Și ING Bank estimează că aceasta ar putea ultima creștere de rată din actualul ciclu. ”Pe termen mai lung, continuăm să credem că piața subestimează cât de mult se transformă Banca Cehiei într-o turturea și că prima tăiere de rată va veni mai devreme față de jumătatea anului viitor, așa cum așteaptă piața acum”, scrie Frantisek Taborsky, strategist la ING Bank.

Dacă în Cehia este așteptată o atitudine mai pasivă a autorității monetare față de problema inflației, în România aceasta e deja vizibilă de aproape un an. Dobânda cheie a BNR este, la 3,75%, cea mai redusă din regiune, în condițiile în care inflația a ajuns la 14,5% în mai, al doilea cel mai ridicat nivel după cel din Cehia.

Dobânda Băncii Ungariei a ajuns la 5,9% (+0,5 pp în iunie), cu o inflație de 10,7%, în timp ce cea a Băncii Poloniei, mai relevantă pentru strategia BNR, este la 6% (+0,75 pp la ultima ședință din iunie), cu o inflație de 13,9%.

Următoarea ședință de politică monetară a BNR este în 6 iulie. În mai a crescut rata cheie cu 0,75 puncte procentuale, cel mai rapid pas din ultimii 14 ani. Guvernatorul Mugur Isărescu declara că BNR vrea să reducă ecartul față de celelalte țări din regiune.

Datele publicată de Statistică pe primul trimestru arată o creștere economică mult peste așteptări, la 6,5% în termeni anuali și 5,2% față de trimestrul al patrulea al anului trecut, ceea ce indică spre un excedent de cerere din economie și ar putea oferi băncii centrale un stimulent suplimentar pentru întărirea politicii monetare – la ultimele decizii, înainte de publicare datelor de PIB din trimestrul 1, BNR a menționat scăderea presiunii pe partea de cerere din economie a urmare a răcirii dinamicii în ultimele trimestre.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca nationala a cehei
banca nationala a romaniei
bnr
dobanda cheie
crestere dobanzi