Președintele rus Vladimir Putin, aflat în plină criză cu Occidentul, a îndemnat, în vizita sa la Roma, la relații cu Uniunea Europeană (UE) fără sancțiuni și a mulțumit Italiei pentru eforturile sale în acest sens, relatează AFP.
”Trebuie să facem totul pentru a pune capăt politicii sancțiunilor cu motivație politică implementate în mod unilateral”, a declarat Putin joi, la finalul întâlnirii sale cu premierul italian Giuseppe Conte, scrie News.ro.
Potrivit președintelui rus, o ”mare atenție” a fost acordată, în cursul acestor discuții ”constructive” problemelor cooperării economice între țara sa și Italia.
CITEȘTE ȘI Sorina Pintea despre deficitul de medici de familie: În maxim trei ani se va echilibra această balanță”Schimburile noastre comerciale au crescut cu 13% în 2018, până la 27 de miliarde de dolari”, însă în 2013, cu un an înainte de implementarea sancțiunilor europene și americane impuse Rusiei din cauza crizei ucrainene, ”ele erau de 54 de miliarde de dolari”, a subliniat Putin.
”Noi suntem recunoscători Italiei pentru aspirația sa de a face astfel încât relațiile între Rusia și UE să fie în întregime restabilite. Vedem eforturile Guvernului italian în acest sens”, a subliniat el.
La rândul său, Guvernul italian ”nu consideră sancțiunile drept un scop în sine și dorim ca ele să fie tranzitorii”, a dat asigurări Conte.
”Italia acționează să se creeze condițiile în vederea depășirii acestei situații care nu face bine Rusiei, Europei și mai ales Italiei”, a subliniat el.
Rusia este vizată din 2014 de sancțiuni economice europene și americane fără precedent, din cauza crizei ucrainene.
Putin și Conte au anunțat că au evocat de asemenea situația din Siria și Ucraina, dar și din Libia.
”Trebuie să se pună capăt cât mai repede posibil confruntărilor armate și să se treacă la dialog” în Libia, a îndemnat Putin într-o conferință de presă comună cu Conte.
Putin s-a declarat ”îngrijorat mai ales de infiltrarea” în Libia a unor combatanți înarmați provenind din ”zona de dezescaladare” de la Idleb, în nord-vestul Siriei.
CITEȘTE ȘI Importurile de gaze au crescutVIZITĂ LA PAPA
Aceste probleme au făcut de asemenea obiectul unor discuții între Papa Francisc și Putin, primit joi cu mare pompă la Vatican.
”Am purtat o conversație foarte bună”, inclusiv cu privire la ”aspecte spirituale și legături umanitare”, a declarat Putin, care i-a oferit Papei o carte și un film despre Michelangelo.
În precedenta lor întâlnire, în 2015, Francisc l-a îndemnat pe Putin ”să facă un efort important și sincer în realizarea păcii” în Ucraina, fără să meargă până la o condamnare, contrar dorinței catolicilor ucraineni.
O apropiere importantă a avut loc în februarie 2016, cu ocazia unei întâlniri istorice între Papa Francisc și Patriarhul ortodox Kiril, prima în 1.000 de ani între șefii bisericilor rusă și catolică.
Această ipoteză provoacă în continuare o rezistență puternică în rândul Bisericii Ortodoxe Ruse, traversată de un curent naționalist și conservator. ”Pentru moment, o eventuală invitație a Pei în Rusia nu figurează pe ordinea de zi”, potrivit consilierului de la Kremlin iuri Ușakov.
CITEȘTE ȘI Guvernatorul băncii centrale croate: Croația poate trece la euro în ianuarie 2023Această vizită are loc în contextul în care relațiile între Moscova și Occident se află la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, afectate de dezacorduri cu privire la Siria și Ucraina, scandaluri de presupus amestec în alegeri și spionaj.
În vederea acestei vizite, măsuri importante de securitate au fost implementate în centrul istoric al Romei, iar șoferul impozantei limuzine a lui Putin, de peste șase metri lungime, a fost nevoit să se anteneze pentru a reuși să treacă prin anumite porți ale palatului renascentist.