Orban explică, într-o scrisoare adresată omologilor, motivele vizitei sale la Moscova. Val de indignare în UE

Orban explică, într-o scrisoare adresată omologilor, motivele vizitei sale la Moscova. Val de indignare în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2024

Premierul ungar Viktor Orban și-a justificat vizita neanunțată în Rusia prin impactul economic pe care războiul din Ucraina îl are asupra Uniunii Europene, relatează DPA, care a obținut copia unei scrisori trimise președintelui Consiliului European, Charles Michel, și liderilor celorlalte state UE de către șeful executivului de la Budapesta.

''Efectele economice negative ale războiului apasă greu asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor noștri și asupra competitivității UE'', a explicat Orban în scrisoare, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Insulele grecești se confruntă cu o criză a apei înaintea vârfului sezonului turistic CITEȘTE ȘI Insulele grecești se confruntă cu o criză a apei înaintea vârfului sezonului turistic
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Liderul ungar, a cărui țară a preluat la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a vizitat Moscova, unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, imediat după prima sa vizită în Ucraina de la începerea invaziei ruse asupra țării vecine.

''Putin crede că timpul este de partea Rusiei în acest conflict'', a menționat Viktor Orban, care a adăugat că șeful statului rus a fost surprins de refuzul Kievului de a accepta recentele oferte de încetare a focului și de începere a negocierilor de pace.

Economia Rusiei duduie. Banca Mondială o clasifică drept una cu venituri mari CITEȘTE ȘI Economia Rusiei duduie. Banca Mondială o clasifică drept una cu venituri mari

Potrivit șefului guvernului ungar, Vladimir Putin se așteaptă la o înfrângere a Ucrainei în termen de câteva luni.

În aceeași scrisoare, Orban le transmite omologilor din celelalte state UE că, pe baza discuțiilor avute cu Putin, ''există acum o șansă mai mare'' pentru o încetare a focului.

Atenționare de călătorie în Grecia CITEȘTE ȘI Atenționare de călătorie în Grecia

El i-a cerut blocului comunitar european să preia inițiativa în vederea unei încetări a focului în Ucraina, în contextul în care Washingtonul se concentrează tot mai mult pe viitoarele alegeri prezidențiale din SUA.

''Leadership-ul politic furnizat de Statele Unite este limitat ca urmare a campaniei electorale în desfășurare'', a subliniat Viktor Orban. 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, atrăgându-și imediat reproșuri din partea colegilor din UE și un avertisment că nu vorbește în numele Uniunii Europene, relatează Reuters.

Ungaria a preluat pentru șase luni președinția rotativă a blocului comunitar. În cinci zile, Orban l-a vizitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, a format alianța "Patrioți pentru Europa" cu alți naționaliști de dreapta din Europa, iar acum se află la Moscova într-o "misiune de pace", cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Washington.

HARTĂ CNAIR anunță mai multe rute ocolitoare ale Văii Oltului pentru perioada cât circulația va fi închisă CITEȘTE ȘI HARTĂ CNAIR anunță mai multe rute ocolitoare ale Văii Oltului pentru perioada cât circulația va fi închisă

"Cu o astfel de întâlnire, președinția ungară se încheie înainte de a fi început cu adevărat", a declarat un diplomat UE citat de Reuters sub acoperirea anonimatului. "Ungaria nu pare să își fi înțeles rolul. Scepticismul statelor membre ale UE (în legătură cu președinția Ungariei la Consiliul UE) a fost, din păcate, justificat - este vorba doar despre promovarea intereselor Budapestei", a continuat diplomatul.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că Orban la Moscova "nu reprezintă UE sub nicio formă".

Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a descris informațiile apărute în ajun despre vizita la Moscova ca fiind tulburătoare. "Vizita sa ar arăta dispreț față de îndatoririle președinției UE și subminează interesele Uniunii Europene", a declarat el într-un tweet, joi.

Pavel Havlicek, cercetător la Asociația pentru Afaceri Internaționale, a declarat că vizita lui Orban este un abuz care vine peste un vid de putere la Bruxelles și este o subminare periculoasă a poziției europene comune.

La rândul său, Orban a declarat că recunoaște că nu are mandat să negocieze în numele UE, dar susține că pacea nu poate fi făcută "dintr-un fotoliu confortabil de la Bruxelles".

"Nu putem să stăm și să așteptăm ca războiul să se termine miraculos", a scris el pe X.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
vladimir putin