Slovacia va suspenda temporar importurile de cereale și de alte produse selectate din Ucraina, a transmis Guvernul de la Bratislava, informează Reuters și TASR.
Un grup de lucru interministerial se va întâlni în cursul zilei în acest scop, arată Agerpres.
Guvernul premierului ungar Viktor Orban a interzis duminică importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, afirmând că situația actuală ar provoca daune grave fermierilor locali, transmite Reuters.
Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care va intra în vigoare această măsură, dar a spus că aceasta va expira la sfârșitul lunii iunie.
CITEȘTE ȘI Ucraina găsește tot mai multe componente chinezești în armele ruse. Transporturi strict secrete, deghizateGuvernul de la Budapesta și-a exprimat speranța că vor avea loc schimbări de reglementări la nivelul Uniunii Europene, inclusiv cele privind eliminarea taxelor de import pentru produsele ucrainene.
Și Guvernul polonez a decis să interzică importurile de cereale și alte alimente din Ucraina, pentru a proteja sectorul agricol polonez, a declarat liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczyński, transmite Reuters.
Cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene pe fondul blocajelor logistice, lovind prețurile și vânzările pentru fermierii locali,
CITEȘTE ȘI Premierul polonez se revoltă: Sunteți miopi cu China, este o eroare dramaticăAcest lucru a creat o problemă politică pentru PiS într-un an electoral.
”Astăzi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar și zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)”, a spus Kaczyński în cadrul convenției partidului PiS.
Lista acestor mărfuri va fi inclusă în regulamentul guvernamental și există mărfuri ”de la cereale la produse cu miere, foarte, foarte multe lucruri”, a adăugat el.
CITEȘTE ȘI Ucraina găsește tot mai multe componente chinezești în armele ruse. Transporturi strict secrete, deghizate”Suntem și rămânem prieteni și aliați neschimbați ai Ucrainei. O vom sprijini și o susținem... Dar este datoria fiecărui stat, fiecărei autorități, autorități bune, în orice caz, să protejeze interesele cetățenilor săi, ", a afirmat Kaczyński.
Kaczyński a spus că Polonia este pregătită să înceapă discuțiile cu Ucraina pentru a soluționa problema cerealelor, iar partea ucraineană a fost deja informată cu privire la deciziile guvernului polonez.
Importurile de cereale ucrainene în Polonia vor fi oprite temporar pentru a atenua impactul asupra prețurilor, dar tranzitul va fi în continuare permis, a anunțat anterior noul ministru polonez al Agriculturii, Robert Telus.
Robert Telus a preluat recennt funcția de ministru al agriculturii, după ce predecesorul său a demisionat chiar în ziua în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski se afla în vizită oficială la Varșovia. Gestul fostului ministru a intervenit pe fondul protestelor fermierilor polonezi față de scăderea prețurilor la produsele lor din cauza inundării pieței cu produse din Ucraina.
CITEȘTE ȘI VIDEO Sediul Ministerului rus al Apărării, în flăcăriAcum, în prima sa acțiune ca ministru, Robert Telus a mers la granița cu Ucraina pentru a se întâlni cu omologul său de la Kiev, Mîkola Solski, ca să discute despre această problemă.
"Am convenit să limităm și, pentru moment, să oprim exporturile către Polonia", a anunțat Robert Telus după ce s-a întâlnit cu omologul său ucrainean. "Tranzitul va fi permis, dar va fi monitorizat îndeaproape în ambele țări, astfel încât grâul ucrainean să nu rămână în Polonia", a precizat el.
Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase că se așteaptă ca în zilele și săptămânile următoare să fie anunțate decizii concrete pentru a atenua furia agricultorilor polonezi.
TRANZITUL CEREALELOR UCRAINENE VA FI PERMIS
"Partea ucraineană înțelege problemele noastre, problemele fermierului polonez în special, problemele Poloniei. Partea ucraineană a fost de acord cu propunerile noastre de a revizui semnificativ problema importului de cereale în Polonia. Am vorbit astăzi în special despre grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui. Acestea sunt cele patru cereale care reprezintă cea mai mare problemă în prezent. Vorbim și despre alte produse, dar acestea au constituit cea mai importantă parte a conversației noastre", a declarat Robert Telus, citat de tvn24.pl.
CITEȘTE ȘI Polonia va investi puternic în rețelele electrice pentru a-și atinge obiectivele în materie de energie regenerabilăEl a transmis că partea ucraineană a fost cea care a propus ca, pentru o anumită perioadă de timp, să fie limitate foarte puternic și, pentru moment, chiar să fie sistat complet importul de cereale în Polonia. "Nu vorbim de tranzit", a precizat ministrul polonez. El a subliniat însă că tranzitul de cereale din Ucraina prin Polonia va fi "foarte puternic monitorizat atât de partea poloneză, cât și de cea ucraineană, astfel încât să nu rămână niciun fel de cereale în Polonia".
Robert Telus a făcut anunțul într-o conferință de presă comună cu omologul din Ucraina și a menționat că cele două părți vor semna și un document care va statua ceea ce au stabilit vineri. "Va fi un document care va fi implementat în comun, atât de partea ucraineană, cât și de partea poloneză", a spus el.
La rândul său, ministrul ucrainean al agriculturii, Mîkola Solski, a recunoscut că "situația este complexă, atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru cei polonezi".
CITEȘTE ȘI Pollock, Ceaușescu și dealerii greci: thriller balcanic în jurul unui tablou găsit în Bulgaria"Cu toții înțelegem cine este vinovatul, dar noi suntem cei care trebuie să rezolvăm această problemă. Partea ucraineană se va abține de la exportul de grâu, porumb, semințe de rapiță și floarea-soarelui în Polonia până la noul sezon", a declarat el. "Contăm pe o poziție cât mai constructivă a părții poloneze în ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainene către porturile poloneze și către porturile din alte țări ale UE", a mai declarat Solski.
El a adăugat că este planificată o altă întâlnire cu omologul polonez înainte de noul sezon de recoltare, pentru a face o nouă evaluare.
Răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor, ministrul polonez Robert Telus a spus că tranzitul prin Polonia al cerealelor ucrainene va curge fără restricții, dar va fi controlat atât de partea ucraineană, cât și de cea poloneză. "Vom avea o monitorizare completă a fiecărui transport care trece prin Polonia, pentru a ne asigura că nu va rămâne nimic aici", a subliniat el. Ministrul a explicat că acest control asupra fiecărui transport va fi posibil cu monitorizare IT. "Există un sistem care controlează fiecare mașină care merge. Vom ști exact de unde a plecat și unde ajunge. Nu va exista nicio posibilitate ca transportul să fie descărcat oriunde, pentru că noi îl vom vedea", a explicat Telus.
CONTEXTUL ACESTEI DECIZII
Cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele din Europa Centrală pe fondul blocajelor logistice, afectând prețurile și vânzările fermierilor locali, care au ieșit să protesteze. Acest lucru a creat o problemă politică pentru conservatorii polonezi aflați la putere la Varșovia, într-un an electoral, deși Polonia este cel mai fidel susținător al Ucrainei.
CITEȘTE ȘI Ministerul bulgar al Agriculturii deschide un magazin alimentar. Compania de stat a scăzut prețurile de două ori în decurs de o lună: Vom depune un proiect de lege în care să existe un model de control al suprataxăriiUcraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, are porturile sale din Marea Neagră blocate în urma invaziei ruse din februarie 2022 și a găsit rute de transport alternative prin statele Uniunii Europene, în special Polonia și România, ajutată de "culoarele de solidaritate" susținute de UE.
Luna trecută, prim-miniștrii din cinci state, inclusiv Polonia și România, i-au scris președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere măsuri privind importurile agricole ucrainene.
Furia crește însă în rândul fermierilor din Europa Centrală și de Est din cauza afluxului de importuri de cereale ucrainene ieftine, scutite de taxe vamale până în iunie 2024, care au afectat prețurile și vânzările producătorilor locali.
Mii de fermieri au protestat vineri în România - după proteste similare în Polonia, Bulgaria, Slovacia - față de impactul importurilor cerealor ucrainene asupra prețurilor. Ei au blocat traficul și punctele de control la frontieră cu tractoare și camioane și au îndemnat Comisia Europeană să intervină.
Comisia Europeană a estimat că fermierii din Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au pierdut în total 417 milioane de euro (455 milioane de dolari) din cauza intrărilor de cereale ucrainene mai ieftine. Comisia a decis să acorde compensații în valoare de 56,3 milioane de euro fermierilor polonezi, bulgari și români, urmând să acorde și mai multe despăgubiri, însă femierii spun că aceste compensații nu acoperă prejudiciul suferit.