Moscova preia controlul asupra activelor companiilor occidentale

Moscova preia controlul asupra activelor companiilor occidentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2024

Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de președintele Vladimir Putin și ordine judecătorești legate de procese pentru proiecte oprite sau fonduri blocate pe fondul sancțiunilor occidentale. Mai jos este o listă cu companiile afectate până acum, transmite Reuters.

AGROTERRA

Urmărește-ne și pe Google News

Rusia a confiscat companiile aparținând grupului agricol AgroTerra și le-a plasat sub conducere temporară, în aprilie, inclusiv unele susținute de firme de investiții olandeze, arată un decret semnat de Putin, scrie News.ro.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

AMEDIA

Putin a semnat un decret de transfer al fostelor active ale Amedia către conducerea statului, în septembrie, după ce editura norvegiană a lăsat controlul deplin al tipografiilor sale rusești jurnalistului rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în aprilie 2022.

CARLSBERG

Statul rus a preluat controlul asupra pachetului de acțiuni al companiei daneze de bere Carlsberg în producătorul local de bere Baltika Breweries, pe 16 iulie, punându-l sub ”administrarea temporară” a agenției imobiliare guvernamentale Rosimushchestvo, arată un decret semnat de Putin.

În Ungaria apar încă două mărci de mașini chinezești CITEȘTE ȘI În Ungaria apar încă două mărci de mașini chinezești

COMMERZBANK

Un tribunal rus a dispus sechestrarea activelor precum și a valorilor mobiliare și a clădirii băncii din centrul Moscovei  abăncii germane Commerzbank, în valoare de 93,7 milioane de euro (101,9 milioane de dolari), ca parte a unui proces care implică Commerzbank și Deutsche Bank, au arătat documentele instanței pe 18 mai.

DANONE

Statul rus a preluat controlul asupra subsidiarei ruse a producătorului francez de iaurt Danone, Danone Russia, pe 16 iulie, a arătat un decret semnat de Putin, și a adus-o sub controlul temporar al agenției imobiliare guvernamentale.

Putin a scos-o de pe lista activelor plasate sub administrare temporară în martie. Ulterior, Danone a declarat că a obținut aprobările de reglementare necesare pentru cedarea afacerii sale Essential Dairy din țară către Vamin R LLC.

DEUTSCHE BANK

Un tribunal rus a impus sechestrarea titlurilor de valoare, proprietăților imobiliare și conturilor bancare ale Deutsche Bank, împreună cu subsidiara sa rusă și Deutsche Bank Technology Center, de până la 238,6 milioane de euro (259,4 milioane de dolari), au arătat pe 18 mai documente judecătorești legate de un proces care implică și Commerzbank.

FORTUM

În aprilie 2023, Putin a semnat un decret prin care se stabilea controlul asupra filialei ruse a companiei finlandeze de utilități Fortum, care operează centrale electrice în Rusia. CEO-ul a fost înlocuit, iar unitatea a fost pusă sub administrare temporară a activelor.

FRAPORT

Putin a semnat pe 1 decembrie un decret care a pus aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg sub conducerea temporară a unui holding rus, preluând controlul de la operatorul aeroportuar german Fraport, fondul suveran de investiții din Qatar, Qatar Investment Authority, și investitori din alte state din Golf.

JPMORGAN CHASE

JPMorgan Chase a declarat într-un document din 2 mai că activele sale din Rusia ar putea fi confiscate după procese în instanțe din Rusia și SUA. Banca a spus că valoarea creanțelor și ordinelor de înghețare a activelor depășește activele sale disponibile în Rusia.

Un tribunal rus a dispus în aprilie sechestrarea fondurilor din conturile JPMorgan, după banca de stat rusă VTB a dat în judecată pentru a-și recâștiga fondurile blocate în străinătate.

JPMorgan a dat în judecată VTB Bank din Rusia, în încercarea de a bloca efortul VTB de a recupera 439,5 milioane de dolari.

VIDEO Macron recomandă Varna CITEȘTE ȘI VIDEO Macron recomandă Varna

OMV

Conform decretelor prezidențiale publicate pe 19 decembrie, participațiile companiei austriece de petrol și gaze OMV în zăcământul Yuzhno-Russkoye și în proiectele de extracție a gazelor Achimov urmează să revină companiilor rusești nou create și oferite spre vânzare către Gazovyye Tehnologii. Activele OMV vor fi apoi vândute către societatea pe acțiuni SOGAZ. ROLF.

Pe 21 februarie, o instanță rusă a ordonat ca proprietatea asupra acțiunilor Rolf, un dealer auto deținut de o firmă din Cipru, să fie predată statului rus, au informat agențiile de presă ruse, după ce acesta a fost plasat sub conducerea statului, temporar, în decembrie.

UNICREDIT

Curtea de arbitraj din Sankt Petersburg a ordonat ca activele, conturile și proprietățile UniCredit, precum și acțiunile din două filiale să fie sechestrate ca parte a unui proces pentru un proiect de gaze abandonat, care implică banca italiană, au arătat documentele instanței pe 18 mai.

UniCredit a spus că sechestrul a afectat doar o fracțiune din activele unității sale din Rusia, nu întreaga filială.

UNIPER

Kremlinul a luat măsuri în aprilie 2023 împotriva Unipro, divizia rusă a companiei germane Uniper, care are cinci centrale electrice în Rusia, și a introdus management extern și un nou CEO.

WINTERSHALL DEA

Conform decretelor prezidențiale publicate pe 19 decembrie, participațiile Wintershall Dea în proiectul Yuzhno-Russkoye și în proiectele Achimov urmează să revină companiilor rusești nou create și oferite spre vânzare către Gazovyye Tekhnologii, oficializând pierderea controlului pe care BASF și Wintershall Dea îl anunțau ianuarie 2023. Wintershall Dea este o societate mixtă între BASF și firma de investiții LetterOne a miliardarului rus Mihail Fridman.

viewscnt
Afla mai multe despre
moscova
companii