Lira turcească și-a revenit puternic luni, de la un minim al ședinței, după ce președintele Tayyip Erdogan a anunțat o serie de măsuri despre care a spus că vor reduce presiunea deprecierii monedei suportată de turci, promițând în același timp să continue politica dobânzilor scăzute care a determinat prăbușirea acesteia, transmite Reuters.
Lira, care a scăzut în timpul tranzacțiilor cu peste 10%, la aproximativ 18,4 unități față de dolar, s-a consolidat brusc și a urcat cu 10,8% ca reacție la anunțul lui Erdogan, până la 12 unități pentru un dolar, ulterior fiind cotată la 13,4 unități pentru un dolar, scrie News.ro.
Vorbind după o reuniune a Cabinetului, Erdogan a spus că măsurile vor asigura că cetățenii nu vor trebui să-și convertească lirele în valută străină în urma prăbușirii monedei, el promițând inclusiv o garantare a depozitelor.
”Prezentăm o nouă alternativă financiară cetățenilor care doresc să-și atenueze îngrijorările care decurg din creșterea cursului de schimb atunci când își evaluează economiile”, a spus Erdogan.
”Odată cu reducerile dobânzilor, vom vedea cu toții cum va începe să încetinească inflația în câteva luni. Această țară nu va mai fi un paradis pentru cei care își adaugă banii cu dobânzi mari, nu va fi un paradis de import”, a spus el.
El a cerut, de asemenea, ca ”toată lumea cu bani, cu acces la finanțare” să contribuie la investiții și a promis măsuri pentru a ajuta exportatorii și pensionarii.
”Mișcarea de astăzi se bazează exclusiv pe anunțul guvernului turc că va proteja împotriva fluctuațiilor monedei”, a declarat John Doyle, vicepreședinte pentru tranzacții la firma de plăți valutară Tempus Inc.
"Cea mai importantă parte este că guvernul spune că va compensa pierderile din depozitele în lire dacă scăderea lirei depășește ratele dobânzilor promise de bănci.
Guvernul nu a spus cum exact vor executa acest plan", a spus Doyle.
Forța lui Erdogan pentru reducerea cu 5 puncte procentuale a ratei dobânzii din septembrie a declanșat cea mai gravă criză valutară a Turciei din ultimele două decenii, lira s-a prăbușit cu aproape 40% în doar cinci săptămâni până vineri trecută.
Economiștii au numit modelul său de rate scăzute nechibzuit și au spus că inflația va crește peste 30% anul viitor.