Kremlinul a considerat inoportună organizarea de festivități cu ocazia zilei de naștere a președintelui rus Vladimir Putin, deoarece „a devenit clar că acum nu este un moment potrivit pentru festivități”, transmite publicația ucraineană Pravda, care citează site-ul Meduza.
Acest site citează o sursă apropiată Kremlinului care a declarat:
„După inaugurarea roții panoramice (din Moscova) a devenit clar că este mai bine să nu se organizeze nicio sărbătoare, acum nu este momentul potrivit. Guvernanții se gândesc chiar să taie din cheltuielile pentru sărbătorile de Anul Nou, deoarece nimeni nu mai are acum fonduri de rezervă. Am renunțat la pomii de Crăciun din cauza epidemiei de Covid, putem renunța la ei și acum”, arată G4Media.ro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Binance, cea mai mare platformă pentru criptomonede, cu planuri de extindere în România, vizată de un atac cibernetic. Hackerii au furat 100 milioane dolariO altă sursă rusă apropiată de administrația prezidențială, precum și trei surse din administrațiile a trei regiuni rusești au informat Meduza că nu au primit nicio directivă de la Kremlin cu privire la modul în care ar trebui sărbătorită anul acesta cea de-a 70-a aniversare a lui Putin. Nu pare să fie planificat niciun eveniment de amploare.
Una dintre surse a declarat că aceasta este o „decizie sănătoasă”: „De ce am atrage atenția asupra faptului că președintele nostru a ajuns la vârsta pensionării?”.
Vladimir Putin a împlinit 70 de ani pe 7 octombrie, se află la putere de aproape o treime din viața sa și, în mod clar, nu are de gând să renunțe la ea, notează meduza.io.
În 4 octombrie, Ramzan Kadîrov a anunțat că Cecenia, condusă de el, va sărbători pe scară largă cea de-a 70-a aniversare a lui Vladimir Putin. Cu ocazia acestei sărbători în republică sunt planificate:
- curse de cai dedicate aniversării;
- deschiderea centrului olimpic de antrenament pentru judo care poartă numele lui Putin;
- plimbări cu motocicleta și bicicleta;
- campionatul și Cupa Rusiei la curse de circuit;
- prezentarea proiectului de construcție a unui nou complex guvernamental.
Iată ce a scris Kadîrov despre aniversare:
- „Toate popoarele Rusiei sunt foarte norocoase că au un președinte. Vladimir Vladimirovici este patriotul numărul unu în țara noastră. Și nu există nicio exagerare în aceste cuvinte. Modul în care Vladimir Putin se îngrijește de Patria noastră, nu îngrijorează pe nimeni.
- La ultimul discurs din timpul semnării acordurilor de aderare la Rusia cu regiunile RPL, RPD, Herson și Zaporojie, întregul discurs al președintelui a fost literalmente pătruns de dragoste, sentimente și mândrie pentru Patrie”.
În majoritatea celorlalte regiuni rusești, sărbătoarea va fi celebrată mult mai modest. O sursă apropiată de Administrația Prezidențială (AP) a Federației Ruse, precum și trei interlocutori din conducerea celor trei regiuni, au declarat pentru Meduza că nu există instrucțiuni de la Kremlin cu privire la modul în care se va sărbători cea de-a 70-a aniversare a președintelui. În consecință, nu sunt planificate evenimente de amploare.
„Există o frică imensă de el. Dar este o frică fără respect. De câțiva ani încoace nu mai există respect [pentru Putin]”, a declarat o sursă Meduza apropiată guvernului. Alți doi interlocutori apropiați de guvern și o sursă apropiată Kremlinului au vorbit despre același tip de sentimente în cabinetul de miniștri.
Potrivit acestora, atitudinea față de președinte s-a deteriorat brusc după creșterea vârstei de pensionare în 2018, care, potrivit sondajelor de opinie, nu a fost susținută de majoritatea rușilor. În mod oficial, cabinetul de miniștri a fost actualizat în 2020, când Mihail Mișușin a devenit prim-ministru în locul lui Dmitri Medvedev, dar mulți angajați de nivel mediu lucrează în guvern de mulți ani. Și își amintesc că consecințele reformei pensiilor convenite și aprobate de Putin au fost transmise guvernului de către Kremlin, iar guvernul a fost cel care a fost în cele din urmă învinuit pentru scăderea ratingului autorităților. „Oamenii [din guvern] încă se cutremură la cuvântul ‘rating'”, spune una dintre sursele Meduza apropiate guvernului.
În anii următori, situația nu a făcut decât să se înrăutățească. Potrivit interlocutorilor Meduza, președintele a încetat treptat să mai avertizeze miniștrii cu privire la ceea ce intenționează să facă în viitorul apropiat sau îndepărtat.
„Până de curând, vicepremierii și miniștrii lucrau pentru președinte cel puțin prin intermediul Google. El ldădea glas unor scenarii pe care le considera probabile și îi întreba: „Și dacă faceți asta, la ce consecințe vă puteți aștepta? Și dacă da, ce se va întâmpla mai departe? „Acum nu este cazul”, comentează o sursă apropiată guvernului.
Potrivit acestei surse, după începerea pandemiei de Covid, Putin a renunțat în cele din urmă să se consulte cu guvernul – și a început să ia el însuși toate deciziile cheie după o scurtă discuție cu „cercul interior” ( se crede că în ultimii ani acesta include în primul rând conducerea serviciilor speciale și a agențiilor de aplicare a legii).
„[După începerea pandemiei] totul se prăbușește fără avertisment”, spune unul dintre interlocutorii Meduza. Ca
În același timp, interlocutori apropiați guvernului au remarcat că miniștrii nu îndrăzneau să se certe cu Putin nici măcar în fața celor mai „neașteptate” decizii. Și o fac tocmai din cauza fricii: „Când Uliukaev a fost arestat, toată lumea a înțeles totul”.
Surse apropiate guvernului au adăugat că aceeași teamă îi determină pe mulți oficiali să cosmetizeze serios realitatea în rapoartele lor către președinte. De exemplu, ei nu raportează despre consecințele reale ale sancțiunilor pentru economie.
„La fiecare 48 de ore, se întâmplă câte o tâmpenie, nimeni nu înțelege nimic cu adevărat. Totul este adus la cunoștința autorilor în ultimul moment”, a descris succint situația sursa Meduza, apropiată Kremlinului.
Toate aceste probleme s-au înrăutățit după începerea războiului. Așa cum Meduza a scris anterior, mulți, chiar și oficialii de cel mai înalt rang, nu au știut până în ultimul moment că a început o invazie la scară largă. În plus, potrivit unor surse, după 24 februarie, președintele și-a pierdut interesul pentru „afacerile pașnice”, iar „cercul său intim” a devenit și mai strâns. Acum, potrivit lui Meduza, doar membrii Consiliului de Securitate (CS) pot influența deciziile președintelui, cel puțin parțial, și chiar și așa, în niciun caz pe toate. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, nu a răspuns la întrebările Meduza până la ora publicării.
Interlocutorul Meduza, apropiat guvernului, a precizat că „mobilizarea a fost anunțată, dar, bineînțeles, nu au fost prevăzuți bani pentru aceasta în buget”.
Potrivit interlocutorilor lui Meduza, „verticala puterii” din Rusia începe să „plutească și să se destrame”. De exemplu, guvernatorii ruși au început să declare în mod deschis că nu au banii necesari pentru a îndeplini promisiunile Moscovei, iar creatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, critică în mod deschis (și foarte dur) agențiile de aplicare a legii.
„Acum, de exemplu, [primarul Moscovei, Serghei Sobyanin] anunță că bugetul orașului va sprijini familiile celor mobilizați. Astfel de recomandări au fost primite de la Administrația Prezidențială și de la alți guvernatori, astfel încât să reducă tensiunea socială. Dar majoritatea regiunilor nu au bani pentru asta. Iar colegii din alte regiuni percep acțiunile lui Sobyanin destul de negativ: „Dă-i înainte, Serghei Semenovici, cu PR-ul tău”, a explicat o sursă apropiată Administrației Prezidențiale.
Ca și în cazul oficialilor guvernamentali, înalții funcționari ruși nu își permit să vorbească negativ la adresa lui Putin, spun interlocutorii Meduza.
Mai mulți interlocutori de rang înalt ai lui Meduza sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Putin vorbește de un atac nuclear pe fondul succeselor armatei ucrainene pe front. „El nu știe să piardă”, spune unul dintre ei. „Să recunoști că pierzi este și mai mult”.