Investigație - Companii lituaniene exportă mărfuri cu dublă utilizare care ajung în Rusia

Investigație - Companii lituaniene exportă mărfuri cu dublă utilizare care ajung în Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2024

De la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, companii lituaniene au livrat mărfuri cu dublă utilizare, civilă și militară, în valoare de cel puțin 130 de milioane de euro către țări vecine cu Rusia, care se presupune că au ajuns ulterior în industria militară rusă, a dezvăluit o echipă de investigații a Radioteleviziunii lituaniene (LRT), a informat EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Potrivit investigației, așa-numitele mărfuri cu dublă utilizare, între care microcipuri, produse electronice, aparate electrice și mașini care pot fi folosite pentru a fabrica produse civile sau arme și sisteme militare, au fost trimise de companii lituaniene în țări din Asia Centrală, dar de fapt au ajuns în cele din urmă în Rusia, arată Agerpres.

Grecia suspendă importurile de energie electrică, în orele cu soare pe cer CITEȘTE ȘI Grecia suspendă importurile de energie electrică, în orele cu soare pe cer

"Livrările se fac prin țări precum Kazahstan, Kîrgîzstan și Uzbekistan. Companiile lituaniene implicate în export susțin că nu știau că mărfurile și tehnologiile cu dublă utilizare vor ajunge în cele din urmă în Rusia", a menționat LRT.

Potrivit LRT, peste 70 de companii lituaniene au contribuit în mai multe rânduri la trimiterea de articole cu dublă utilizare în Rusia.

Orban a dat în judecată presa pentru că a relatat despre \ CITEȘTE ȘI Orban a dat în judecată presa pentru că a relatat despre "presiunile guvernului" asupra unui lanț de supermarketuri

O companie implicată în aceste transporturi era deținută de primarul celui de-al doilea oraș ca mărime al Lituaniei, Kaunas, și de partenerul său de afaceri.

Ancheta LRT subliniază că Uniunea Europeană (UE) nu interzice expedierea de produse cu dublă utilizare în Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan, Armenia și alte țări.

Turcia suspendă orice relații comerciale cu Israelul CITEȘTE ȘI Turcia suspendă orice relații comerciale cu Israelul

Cu toate acestea, Lituania a implementat o astfel de interdicție la nivel național în 2023.

Printre companiile lituaniene implicate în aceste exporturi s-au numărat comercianți de produse electronice și piese auto, companii de logistică și agenți vamali.

Investigația LRT a fost dată publicității cam în aceeași perioadă în care grupul de jurnalism de investigație Re:Baltica, cu sediul în Letonia, a relatat că anumite companii având legături cu oameni politici letoni, între care și un membru al parlamentului, erau implicate în transporturi de minereu de mangan către Rusia.

Analiză FT: Băncile vest-europene rămase în Rusia și-au triplat profiturile și au plătit 800 milioane euro taxe către Kremlin anul trecut, de patru ori cât înainte de război CITEȘTE ȘI Analiză FT: Băncile vest-europene rămase în Rusia și-au triplat profiturile și au plătit 800 milioane euro taxe către Kremlin anul trecut, de patru ori cât înainte de război

Manganul este folosit la fabricarea tancurilor și a altor vehicule blindate.

"În general, Letonia și Estonia, care au devenit cei mai mari exportatori de minereu de mangan din UE către Rusia de la începutul războiului din Ucraina, au livrat Rusiei anul trecut 1,9 milioane de tone", spun surse din industrie, potrivit investigației jurnaliștilor lituanieni.

Un procent de 78% a fost transportat prin Letonia, 22% prin Estonia, unde o companie având legături cu fostul premier Tiit Vahi manipulează această marfă în portul Sillame, a scris Re:Baltica.

Bulgaria își promovează patrimoniul natural în apropierea României CITEȘTE ȘI Bulgaria își promovează patrimoniul natural în apropierea României

Chiar dacă cifrele arată că Letonia joacă un rol-cheie în furnizarea de minereu de mangan industriei militare ruse, premierul leton Evika Silina a refuzat să ordone companiilor de stat să oprească imediat transportul și manipularea manganului, declarând că interdicția ar trebui impusă de către UE în ansamblul său.

Șefa guvernului leton a menționat totodată impactul economic asupra veniturilor și asupra ocupării forței de muncă la căile ferate de stat din Letonia, ale căror filiale transportau minereu.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
marfa