Invazia Rusiei în Ucraina se apropie încet de un punct de cotitură. Este Occidentul pregătit să facă un pas înainte?

Invazia Rusiei în Ucraina se apropie încet de un punct de cotitură. Este Occidentul pregătit să facă un pas înainte?
scris 11 iul 2022

Invazia lui Vladimir Putin în Ucraina i-a adus în cele din urmă ceva care se apropie de o victorie minoră. După ce forțele sale au preluat recent controlul asupra orașului Lisiciansk, Rusia controlează acum practic toată regiunea Luhansk.

Aceasta este una dintre cele două provincii din Donbas pe care Kremlinul a decis să le "elibereze", în cadrul unor obiective de război rapid ajustate, devenite necesare în urma asaltului său eșuat asupra Kievului în februarie 2022, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Grupul ACP, care a contribuit la dezvoltarea unor afaceri ca Euroins, Amethyst și Carpatina, lansează un fond de investiții inclusiv în România. Noul fond - cu un român ex-director Citigroup în Londra și vicepreședinte Deutsche Bank în New York și Londra. CITEȘTE ȘI Grupul ACP, care a contribuit la dezvoltarea unor afaceri ca Euroins, Amethyst și Carpatina, lansează un fond de investiții inclusiv în România. Noul fond - cu un român ex-director Citigroup în Londra și vicepreședinte Deutsche Bank în New York și Londra.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Faptul că lui Putin i-a luat atât de mult timp - aproximativ 130 de zile de la invazia sa și peste opt ani după ce Kremlinul a pus la cale o revoltă acolo - pentru a captura cea mai estică provincie din Ucraina spune multe despre slaba performanță a armatei ruse, atât în ceea ce privește tactica, cât și capacitatea, scrie The Conversation.

Dar este suficient pentru ca Kremlinul să ia în considerare o pauză operațională înainte de a încerca să captureze restul provinciei adiacente Donețk.

Această pauză înainte de următoarea fază a unei campanii de uzură îndelungată va fi un test al hotărârii ucrainene, al capacității Rusiei de a se realimenta și al răbdării strategice a Occidentului.

Pierderea Luhanskului este un regres serios pentru Ucraina

Rapoartele anecdotice privind numărul de morți și răniți în luptă sugerează că Kievul își subestimează pierderile. Nevoia sa de obuze de artilerie diminuează stocurile din rândul donatorilor occidentali.

Ucraina folosește în jur de 5-6.000 de obuze de artilerie pe zi. Acest lucru este echivalent cu epuizarea întregii producții anuale a Statelor Unite la fiecare aproximativ zece zile.

Dar forțele armate rusești au scos din uz un număr mult mai mare de proiectile de artilerie: aproximativ 60.000 pe zi, de aproximativ zece ori mai mult decât folosește Ucraina. Acest lucru a ridicat semne de întrebare cu privire la cât timp Moscova poate susține un astfel de ritm.

Recunoscând acest lucru, armata ucraineană a început să țintească depozitele de muniție rusești folosind un sistem de rachete cu lansare multiplă "HIMARS" furnizat de SUA, pentru a distruge depozitele de muniție înainte de a fi folosite.

De asemenea, forțele lui Putin se epuizează rapid și în ceea ce privește personalul. După ce și-a golit deja garnizoanele de-a lungul graniței finlandeze pentru a reface pierderile din Ucraina, viitoarele "pauze operaționale" ale lui Putin vor apela la echipamente și persoane din ce în ce mai vechi și mai slabe. Parlamentul rus a ridicat recent vârsta maximă pentru serviciul militar de la 40 de ani la 65 de ani.

VIDEO & FOTO Rușii au prezentat mașinile Moskvici pe care le vor fabrica în locul Duster și Sandero CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Rușii au prezentat mașinile Moskvici pe care le vor fabrica în locul Duster și Sandero

Linia de coastă, un punct de cotitură / Dincolo de Luhansk și Donețk, modelul este mai amestecat

În sudul țării, de exemplu, contraofensivele ucrainene din jurul orașului Herson încearcă să deschidă coridoare pentru a recuceri orașele de coastă vitale pentru capacitatea Kievului de a exporta cereale. Chiar dacă va avea succes, Kievul va trebui apoi să abordeze problema modului de ridicare a blocadei navale rusești din Marea Neagră, la care nu are un răspuns ușor.

Controlul liniei de coastă a Ucrainei este adevăratul punct de inflexiune strategică în jurul căruia se învârte rezultatul războiului. Planul lui Putin este de a refuza accesul Ucrainei la mare, transformând ceea ce supraviețuiește războiului într-un stat de tip "landlocked rump". Acest scenariu ar lăsa Ucraina micșorată, slabă și dependentă de Occident pentru ajutor și reconstrucție.

Propaganda rusă încearcă să sperie Occidentul

Andrey Shushentsov - directorul programului Valdai și decanul Școlii de Relații Internaționale de la Universitatea MGIMO - o organizație sponsorizată de Kremlin, cunoscută pentru pomparea de narațiuni favorabile lui Putin- a prevăzut o prăbușire catastrofală a Ucrainei din cauza unei înfrângeri militare, a unui dezastru la instalațiile nucleare ucrainene sau a distrugerii conductelor de gaz care aprovizionează Europa.

Rezultatul, susținea Șușentsov, ar fi dezamăgirea Occidentului din cauza temerilor legate de războiul nuclear și a prețurilor ridicate la energie. Tot ceea ce ar rămâne din Ucraina ar fi o "enclavă antirusească".

Această combinație de amenințări nucleare voalate, afirmații despre slăbiciunea publicului european și predicții încrezătoare privind o prăbușire a sprijinului occidental a fost o caracteristică continuă a mesajelor rusești de la invazia sa și o fereastră transparentă către speranțele și intențiile sale.

De aceea, rămâne esențial ca statele NATO să nu ezite.

Hotărârea consolidată a NATO / Ajutorul Occidental continuă să vină

Din fericire, NATO s-a împăcat în sfârșit cu faptul că Moscova nu poate fi cumva gestionată. La summitul de la Madrid din 29 iunie, alianța a adoptat un nou concept strategic care a mutat fără echivoc Rusia de la un potențial viitor partener la principala sa amenințare.

Blockchain.com ar putea pierde 270 milioane de dolari din împrumuturile acordate fondului speculativ de criptomonede Three Arrows Capital, aflat în faliment CITEȘTE ȘI Blockchain.com ar putea pierde 270 milioane de dolari din împrumuturile acordate fondului speculativ de criptomonede Three Arrows Capital, aflat în faliment

După summit, au fost semnate ofertele oficiale de aderare la NATO de către Suedia și Finlanda. Se așteaptă ca cererile lor de aderare rapidă să fie confirmate în doar șase luni.

Statele Unite au anunțat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv lansatoare de rachete și obuze, care vor îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a viza depozitele de arme și lanțul de aprovizionare al armatei ruse, relatează AFP.

Ajutorul de 400 de milioane de dolari include patru sisteme de lansare de rachete multiple Himars și muniție, care au permis deja forțelor ucrainene să atace ținte - cum ar fi depozitele de muniție - cu rachete trase în afara raza de acțiune a artileriei ruse, a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

Cu sistemele HIMARS, „Ucraina a reușit să lovească ținte rusești mai departe de linia frontului și să perturbe operațiunile de artilerie rusă”, a explicat acest oficial.

Armata ucraineană va avea în total 12 sisteme HIMARS în total.

La rândul ei, Germania a anunțat vineri că în această săptămână a început să antreneze soldați ucraineni pentru utilizarea sistemului de artilerie Panzerhaubitze (PzH) 2000, scrie The Guardian

Tunurile de tip Howitzer - modelul Panzerhaubitze 2000 sunt considerate cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane.

De ce mai este nevoie: armament greu, răbdare, sacrificii și încredere

Până în prezent, unitatea NATO rămâne remarcabilă. Ea a făcut cu siguranță să cadă presupunerea lui Putin că Occidentul se va retrage rapid.

Dar, pe măsură ce războiul său din Ucraina se prelungește, Putin va miza din ce în ce mai mult pe faimoasa capacitate de atenție limitată a Occidentului pentru a se reafirma și pe faptul că acesta își va pierde în cele din urmă interesul de a ajuta Kievul.

De dragul credibilității NATO, al securității Europei și al viitorului Ucrainei, este vital ca lui Putin să-i fie dovedit încă o dată că se înșeală.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina