Joi începe în Rusia referendumul constituțional, cu durata de o săptămână, care îi va permite președintelui Vladimir Putin să rămână șef al statului încă 16 ani, transmit Reuters și AFP.
Sunt chemați la urne aproximativ 110 milioane de alegători. Data oficială a referendumului este 1 iulie, dar programul de votare a fost extins pentru a evita aglomerația, în contextul epidemiei de coronavirus. Inițial, consultarea populară pentru modificarea Constituției din 1993 fusese anunțată pentru 22 aprilie, dar a fost amânată, tot din cauza COVID-19. Votanților li se vor asigura măști de protecție și dezinfectanți, scrie Agerpres.
Putin a inițiat reforma constituțională în ianuarie, iar parlamentul de la Moscova a adoptat-o cu o largă majoritate. Referendumul nu ar fi fost obligatoriu, dar președintele a dorit să îl organizeze dată fiind importanța subiectului.
Conform actualei legi fundamentale, Putin - acum în vârstă de 67 de ani - ar fi trebuit să își încheie mandatul în 2024. O nouă Constituție îi va mai permite să candideze de două ori și să rămână președinte până în 2036, când ar urma să împlinească 84 de ani.
Deși susținerea populară pentru Putin a scăzut, conform institutului independent de sondare a opiniei publice Levada, de la 79% în mai 2018 la 59% în mai anul acesta, rezultatul referendumului este sigur în asemenea măsură, încât textul noii Constituții se găsește deja în librării. Institutul de stat VTsIOM prognozează că modificarea legii fundamentale a Rusiei va fi aprobată de 67% până la 76% din cei care se vor prezenta la urne.