Grecia vinde o parte din acțiunile Băncii Naționale. Urmează re-privatizarea băncilor comerciale

Grecia vinde o parte din acțiunile Băncii Naționale. Urmează re-privatizarea băncilor comerciale
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 10:47

Cu o datorie externă care depășește 166% din PIB, Grecia va demara săptămâna viitoare o nouă serie de privatizări parțiale, inclusiv vânzarea a 12% din acțiunile deținute la Banca sa Națională.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) va demara, la începutul săptămânii următoare, procesul de vânzare a unui pachet de până la 12% din acțiunile deținute de statul grec la National Bank of Greece (NBG), au declarat pentru Reuters doi oficiali din apropierea acestui dosar, scrie Adevărul.

Urmărește-ne și pe Google News
Bulgaria anunță data finalizării celui de-al treilea pod peste Dunăre CITEȘTE ȘI Bulgaria anunță data finalizării celui de-al treilea pod peste Dunăre
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

HFSF deține participații la primele patru bănci comerciale grecești, după ce a injectat aproximativ 50 de miliarde de euro pentru a le recapitaliza în perioada crizei financiare.

După vânzarea participației la NBG, Grecia va finaliza re-privatizarea băncilor elene, care au fost salvate de stat în perioada crizei datoriilor suverane, care aproape a scos Grecia din zona euro.

„Planul nostru este acela de a demara, luni, procesul de vânzare a unui pachet de 10%-12% pentru a-l încheia miercuri", a declarat unul dintre oficialii citați de Reuters.

HFSF deține în prezent o participație de 18,4% la Banca Națională (National Bank of Greece - NBG), a doua mare bancă din Grecia după valoarea de piață. Restul acțiunilor va fi transferat către fondul suveran al Greciei.

"Acțiunile vor fi oferite la o mică reducere față de actualul preț de piață", a adăugat oficialul citat de Reuters.

MOL a semnat o înțelegere pentru unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume CITEȘTE ȘI MOL a semnat o înțelegere pentru unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume

Marți, acțiunile NBG se tranzacționau la 7,64 euro, ceea ce înseamnă că un pachet de 12% are o valoare de aproximativ 900 milioane de euro.

Un al doilea oficial citat de Reuters a confirmat calendarul procesului de vânzare, adăugând că acțiunile NBG vor fi vândute printr-o ofertă combinată către investitorii instituționali din străinătate și investitorii privați și instituționali din Grecia.

Începând de la finele anului 2023, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a vândut acțiuni la Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank și NBG.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
banca nationala