Președintele rus Vladimir Putin a declarat că au fost propuse modificări la doctrina țării sale privind recurgerea la armă nucleară, în contextul în care Ucraina încearcă să-și convingă aliații să-i permită folosirea de rachete cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului rus, relatează AFP.
"Se propune să se considere agresarea Rusiei de către o țară non-nucleară, dar cu participarea sau sprijinul unei țări nucleare ca un atac comun împotriva Federației Ruse", a afirmat președintele rus în cursul unei reuniuni televizate cu membri ai Consiliului de Securitate al Rusiei, arată Agerpres.
Putin pare să fi făcut referire la Ucraina și aliații săi occidentali, care furnizează armament și finanțare.
Kievul încearcă să obțină autorizarea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei. Vladimir Putin a avertizat la mijlocul lunii septembrie că o astfel de decizie ar însemna că "țările NATO sunt în război cu Rusia".
Președintele rus a avertizat acum că țara sa ar putea recurge la armă nucleară în cazul unei "lansări masive" de avioane, rachete sau drone împotriva teritoriului său.
"Vom lua în considerare o astfel de posibilitate dacă primim informații fiabile privind lansarea masivă de mijloace de atac aerospațiale și trecerea lor peste granița statului nostru", a avertizat el.
CITEȘTE ȘI Raiffeisen părăsește o nouă țarăVladimir Putin a dat asigurări că Rusia a avut întotdeauna "o abordare foarte responsabilă pe aceste probleme".
Cu toate acestea, "vedem că actuala situație militară și politică evoluează foarte dinamic și trebuie să luăm în considerare acest lucru", a adăugat el.
CITEȘTE ȘI Schimbare luată în calcul pentru tichetul Rabla Plus la mașini electrice. Poate fi readus la un alt nivel"Este vorba în special de apariția de noi surse de amenințări și riscuri militare pentru Rusia și aliații săi", a precizat șeful statului rus.
Doctrina nucleară rusă prevede o recurgere "strict defensivă" la arma atomică, în cazul unui atac asupra Rusiei cu arme de distrugere în masă sau în caz de agresiune cu arme convenționale, care "amenință însăși existența statului".
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Când lansează Ford cele trei mașini electrice produse la Craiova. Cât a cheltuit compania turcă în România până acumAnterior, Kremlinul a anunțat această reuniune privind "descurajarea nucleară".
Rusia a desfășurat arme nucleare tactice în vara anului 2023 în Belarus, cel mai apropiat aliat al său, care a anunțat în mai un exercițiu sincronizat cu Moscova pentru verificarea lansatoarelor sale de arme nucleare tactice