Grecia apără noua sa legislație pentru săptămâna lucrătoare de șase zile și spune că este o ”măsură excepțională”

Grecia apără noua sa legislație pentru săptămâna lucrătoare de șase zile și spune că este o ”măsură excepțională”
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2024

Guvernul elen și-a apărat noua politică a săptămânii de lucru de șase zile, declarând că este o ”măsură excepțională” care ar fi aplicată doar în ”circumstanțe specifice”, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
18 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Grecia a introdus la începutul lunii iulie o nouă reglementare care oferă angajaților din unele companii opțiunea de a lucra două ore în plus în fiecare zi sau de a adăuga un alt schimb de opt ore la programul lor - ceea ce înseamnă că ar putea lucra 48 de ore în loc de tradiționalele 40 de ore pe săptămână, scrie News.ro.

Companie americană IT, furnizor pentru giganți din industrie, intră în România prin intermediul unei firme din Cluj CITEȘTE ȘI Companie americană IT, furnizor pentru giganți din industrie, intră în România prin intermediul unei firme din Cluj

Politica nu acoperă serviciile alimentare și afacerile din turism.

Această politică a provocat indignare pe rețelele de socializare, criticată și de sindicate și observatorii politici.

Când pachetul de politici care conține proiectul de lege a fost anunțat pentru prima dată în septembrie anul trecut, mii de oameni au protestat împotriva noilor politici.

Unii critici și-au exprimat îngrijorarea dacă politica ar putea fi extinsă la alte sectoare și afaceri sau dacă angajații nu vor fi recompensați în mod echitabil sau ar fi suprasolicitați.

”Este important de remarcat că această nouă reglementare nu afectează în niciun fel săptămâna de lucru de 5 zile/40 de ore stabilită de legea elenă și nici nu stabilește o nouă săptămână de lucru de 6 zile. Tot ce face este să prevadă doar în circumstanțe limitate opțiunea unei zile lucrătoare suplimentare, ca măsură excepțională”, a spus ministrul grec al Muncii și Securității sociale, Niki Kerameus.

Doar două tipuri de întreprinderi intră sub incidența regulamentului - și anume cele care funcționează 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, cu ture rotative, și cele care funcționează 24 de ore pe zi, timp de cinci sau șase zile ale săptămânii, folosind și ture rotative, spuse Kerameus.

Argentina, faimoasă pentru consumul de carne de vită, a făcut un viraj surprinzător. Cădere la minimul ultimilor 110 ani CITEȘTE ȘI Argentina, faimoasă pentru consumul de carne de vită, a făcut un viraj surprinzător. Cădere la minimul ultimilor 110 ani

În special pentru întreprinderile care nu sunt operaționale în fiecare zi, ”opțiunea de zi de lucru suplimentară este permisă doar în cazul unui volum de muncă crescut”, a explicat Kerameus.

Ministrul a spus că noile reglementări vor proteja angajații de faptul că munca lor nu este declarată oficial în mod corect, ceea ce înseamnă că acum pot fi plătiți în mod echitabil.

De exemplu, lucrătorii ar putea să-și vadă salariile crescând din cauza creșterii orelor, a adăugat ea.

”În plus, legea prevede mai multe măsuri pentru a asigura protecția lucrătorilor, cum ar fi zile libere garantate, ore de lucru specifice și garanții împotriva concedierilor abuzive”, a spus ea.

Datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică arată că, în medie, lucrătorii din Grecia au lucrat mai multe ore decât cei din SUA, Regatul Unit și din întreaga Uniune Europeană, în 2022.

Angajații greci au lucrat în medie cu peste 300 de ore mai mult pe an decât cei din UE.

Kerameus a spus că multe alte țări au măsuri și prevederi în vigoare care sunt similare cu noua politică a Greciei.

”Majoritatea țărilor din Europa au prevederi similare pentru zilele lucrătoare suplimentare excepționale. Deci, Grecia nu face nimic diferit”, a spus ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
munca