Băncile ungare transmit că măsurile care le impun să contribuie la ”un fond de apărare” al țării le-ar afecta capacitatea de a da împrumuturi, respingând acuzațiile guvernamentale conform cărora ar fi exploatat războiul din Ucraina pentru a obține profituri suplimentare, conform Reuters.
Guvernul a anunțat că va finanța un fond de apărare prin păstrarea taxelor excepționale existente asupra comercianților cu amănuntul și companiilor multinaționale, după acest an, în loc să le elimine treptat, așa cum se aștepta anterior.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, va impozita tranzacțiile în valută ale băncilor și va majora tarifele pe tranzacții.
O accelerare a inflației, determinată parțial de creșterea prețurilor combustibililor, rezultată din sancțiunile occidentale impuse energiei ruse din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova din 2022, a dus la profituri mai mari pentru băncile private, deoarece banca centrală - împreună cu altele din Europa - a mărit ratele dobânzilor pentru a limita tendința.
Cu toate acestea, Asociația Bancară din Ungaria a declarat că băncile nu obțin profituri suplimentare ca urmare a oricărei decizii de afaceri deliberate determinate de războiul din Ucraina, cu care Ungaria are graniță în est, și că măsurile planificate ar afecta sectorul bancar, arată news.ro.
Imprevizibilitatea unei serii de sarcini și măsuri guvernamentale limitează sever capacitatea de creditare a sectorului bancar, competitivitatea internațională și rolul de stimulare”, au spus bancherii.
CITEȘTE ȘI Insulele grecești se confruntă cu o criză a apei înaintea vârfului sezonului turisticInflația din Ungaria a depășit cu mult creșterea prețurilor în alte părți din Uniunea Europeană, din cauza creșterii costurilor energiei, precum și a intervențiilor guvernamentale ineficiente pentru a controla prețurile, au spus analiștii.
Guvernul a impus taxe excepționale companiilor mari pentru a-și consolida bugetul în 2022.
CITEȘTE ȘI Turcia a lansat pe orbită primul satelit de comunicații de producție internăDeficitul bugetar al Ungariei este cu mult peste limitele UE, în medie de aproape 7% din producția economică, în ultimii patru ani.
Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a spus că, având în vedere condițiile actuale ”pe timp de război”, este nevoie de un fond de apărare, dar nu a explicat la ce vor fi folosite veniturile din taxele suplimentare asupra profiturilor companiilor.
Guvernul Ungariei va solicita o "contribuție la apărare" din partea băncilor, firmelor energetice și companiilor multinaționale în cadrul unui plan de acțiune antirăzboi, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.
Fiecare companie multinațională care obține profit suplimentar în condițiile actuale de "război" trebuie să plătească o contribuție la fondul de apărare al statului, a afirmat Gergely Gulyas.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Canadienii de la Gabriel Resources au contestat decizia prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia MontanăMăsurile vor viza propaganda prorăzboi, a afirmat oficialul ungar, subliniind că partidele și media vor fi obligate "să își facă transparente resursele" financiare.
"Ungaria își rezervă dreptul de a trimite înapoi la expeditor fondurile sosite din străinătate pentru propaganda de război", a afirmat Gergely Gulyas.
Profiturile băncilor din Ungaria au crescut dat fiind faptul că Banca Centrală a majorat ratele dobânzilor - la fel ca în restul Europei - pentru a contracara creșterea inflației provocată parțial de creșterea prețului la combustibili ca urmare a războiului în Ucraina. Creșterea prețului la electricitate a dus la mărirea veniturilor companiilor din sectorul energetic. Ratele dobânzilor din Ungaria sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, notează Reuters.
De când forțele ruse au invadat Ucraina în 2022, Ungaria a refuzat să trimită arme Kievului și a menținut legături economice strânse cu Moscova.
Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin vineri, iar luni cu președintele chinez Xi Jinping în ceea ce a declarat a fi o "misiune de pace" privind Ucraina.
Guvernul Orban se confruntă cu un deficit bugetar care depășește cu mult limitele UE: în ultimii patru ani, deficitul a fost în medie de aproape 7% din producția economică.
Anunțând măsuri dintr-un "plan de acțiune antirăzboi", Gulyas a declarat, după ședința de luni a guvernului, că Ungaria va menține și în acest an taxele excepționale pentru comercianții cu amănuntul și companiile multinaționale, în loc să le elimine treptat, așa cum era de așteptat, și că o parte din ele va merge la ceea ce el a calificat drept un "fond de apărare".