Gazprom își extinde activitățile cu petrol, încercând să compenseze mari pierderi. Producția de gaze, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată

Gazprom își extinde activitățile cu petrol, încercând să compenseze mari pierderi. Producția de gaze, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2024

Gigantul rus Gazprom, care a raportat pierderi de șapte miliarde de dolari în 2023, și-a extins activitatea în afacerile cu petrol, pentru a compensa comerțul mai redus cu gaze naturale din ultimul an, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Compania rusă de stat este afectată de pierderea pieței de gaze din Europa, odată sursa a aproximativ două treimi din veniturile sale din gaze. Gazprom, spre deosebire de companiile petroliere, nu a reușit să-și diversifice vânzările în afara Europei, după sancțiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei de Rusia. Negocierile cu autoritățile din China pentru majorarea exporturilor de gaze nu s-au concretizat din cauza divergențelor legate de preț, arată Agerpres.

Pană de curent majoră în Europa de Est, pe fondul temperaturilor caniculare. Mai multe țări din apropierea României, afectate CITEȘTE ȘI Pană de curent majoră în Europa de Est, pe fondul temperaturilor caniculare. Mai multe țări din apropierea României, afectate

Producția de gaze naturale a Gazprom s-a redus anul trecut cu 13%, la nivelul scăzut record de 359 miliarde metri cubi (bcm), de la 412,94 bcm în 2022, se arată în raportul anual al companiei ruse de stat.

Divizia Gazprom de petrol - Gazprom Neft - a avut o evoluție mai bună decât a firmei mamă, în urma succesului afacerilor petroliere.

VIDEO Incendii de pădure în Turcia: cinci morți și zeci de răniți CITEȘTE ȘI VIDEO Incendii de pădure în Turcia: cinci morți și zeci de răniți

Acum Gazprom Group, prin divizia sa Gazprom Export, caută să sporească expunerea la afacerea sa cu petrol și să majoreze prelucrarea țițeiului rusesc de tip ESPO, precum și exporturile de țiței Siberian Light, conform surselor.

Exporturile de petrol rusesc au fost o sursă stabilă de profit pentru Moscova în ultimii doi ani, în pofida sancțiunilor occidentale, deoarece Rusia a putut face livrări către India și China.

Gazprom Export, care înainte de 2022 era un exportator minor de petrol, și-a majorat exporturile în semestrul doi din 2023 și vrea să-și majoreze și mai mult livrările în 2024, conform datelor Reuters.

Germania și Norvegia doresc să dezvolte în comun o rachetă supersonică de atac CITEȘTE ȘI Germania și Norvegia doresc să dezvolte în comun o rachetă supersonică de atac

"Exporturile de petrol prin conducte ale Gazprom s-au dublat în 2023 și ar urma să se dubleze din nou în 2024", susțin sursele.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Producția de gaze naturale a Gazprom Group s-a redus anul trecut cu 13%, la nivelul scăzut record de 359 miliarde metri cubi (bcm), de la 412,94 bcm în 2022, se arată în raportul anual al companiei ruse de stat.

Producția de gaze naturale a scăzut cu aproape o treime, de la 515 bcm în 2021 la cel mai redus nivel de la înființarea companiei, în 1989, de către Ministerul Industriei Gazelor.

Gazprom a raportat pierderi de aproape șapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi ale sale anuale începând din 1999, ca urmare a scăderii exporturilor de gaze spre Europa.

PNL a pierdut alegerile în localitatea natală a lui Nicolae Ciucă CITEȘTE ȘI PNL a pierdut alegerile în localitatea natală a lui Nicolae Ciucă

Gazprom Group combină afacerile companiei din domeniul gazelor, petrolului și energiei electrice.

În Rusia, producția Gazprom de gaze și petrol a crescut cu 6,6% anul trecut, la 72,38 milioane tone metrice.

Gazprom, spre deosebire de companiile petroliere, nu a reușit să-și diversifice vânzările în afara Europei, după sancțiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei de Rusia. Negocierile cu autoritățile din China pentru majorarea exporturilor de gaze nu s-au concretizat din cauza divergențelor legate de preț.

În schimb, Gazprom s-a orientat către piața internă low-cost, precum și spre țările vecine din fosta Uniune Sovietică, cum ar fi Kazahstan, Uzbekistan și Kîrgîstan.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze