Fostul lider bosniac Radovan Karadzic a fost condamnat la închisoare pe viață la o curte de apel din Haga pentru rolul său în uciderea în masă a civililor în conflictul din Bosnia de acum 25 de ani, scrie The Guardian.
Cinci judecători de la tribunalul cu mandat ONU au susținut decizia din 2016 în primul proces al liderului bosniac, scrie News.ro.
Judecătorii au mărit pedeapsa sa inițială de 40 de ani de închisoare la închisoare pe viață.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tribunalul a confirmat că Karadzic a avut un rol semnificativ în unul dintre cele mai grave masacre asupra civililor în Europa de la Al Doilea Război Mondial.
Judecătorii au menținut acuza de genocid pentru masacrul din iulie 1995 a peste 7.000 de bărbați și copii musulmani la Srebrenica, făcând referire la un ordin semnat de Karadzic cu patru luni înainte care cerea crearea unor condiții pentru persoanele din oraș care să fie „de nesuportat” și să „nu ofere nicio speranță de supraviețuire”.
Judecătorul Vagn Prusse Joensen a informat că Karadzic a fost în contact constant cu forțele de la sol în conflictul din Srebrenica. El a adăugat că Karadzic era obligat, în funcția sa de comandant al forțelor bosniaco-sârbe, să investigheze crimele de război.
De asemenea, Karadzic nu a putut demonstra că sunt greșite concluziile inițiale ale procesului conform cărora Sarajevo a fost bombardat arbitrar, fiind lansate atacuri atât asupra soldaților cât și asupra civililor.
Karadzic este reținut la Haga de când a fost capturat la Belgrad în 2008 iar cazul său este printre ultimele din războiul bosniac care sunt judecate în orașul olandez.
Karadzic a fost conducătorul unui teritoriu sârb care s-a rupt de restul țării după ce Bosnia și-a declarat independența față de Iugoslavia în 1992.
Conflictul ulterior a fost marcat de atrocități împotriva civililor, majoritatea fiind efectuate de trupele bosniaco-sârbe, care au coordonat o campanie de „epurare etnică” pentru a scăpa de autoproclamata Republică Srpska a Musulmanilor și de etnicii croați.
În jur de 100.000 de persoane au fost ucise și alte 2,2 milioane au rămas fără adăpost.