Firmele din Bulgaria vor avea nevoie de aproape 262.000 de muncitori și specialiști în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj efectuat de Agenția de ocupare a forței de muncă, împreună cu birourile regionale de ocupare a forței de muncă, în perioada cuprinsă în lunile mai și iulie, transmite BTA.
Angajatorii au declarat că, în următoarele 12 luni, ar avea nevoie de 261.926 de muncitori și specialiști cu competențe și cunoștințe în diferite domenii ocupaționale, pentru ca firmele să funcționeze în mod eficient. Este vorba de aproape 9,3% din forța de muncă angajată în prezent, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comparativ cu rezultatele sondajului din 2023, există o ușoară scădere a estimărilor privind forța de muncă necesară, cu 2,6%, sau aproximativ 7.000 mai puțini muncitori și specialiști. Comparativ cu situația din anul 2019, cererea de muncitori și specialiști în 2024 este la 82% față de nivelul din 2019.
Sondajul a colectat informații importante legate de opiniile firmelor din Bulgaria cu privire la competențele și abilitățile pe care le așteaptă de la forța de muncă. Unul din patru angajatori a catalogat competențele personale și sociale drept cel mai important factor pentru succesul în business, urmat de competențele în domeniul limbilor străine și cele antreprenoriale, cu 17%, respectiv 12%. Pentru 87% din firme, controlul de sine și disciplina sunt cele mai importante competențe pe care personalul trebuie să le aibă. 85% din angajatorii au apreciat că munca în echipă și abilitățile de comunicare se situează pe locul al doilea în topul celor mai importante competențe.
Rezultatele sondajului mai arată că 59.219 de firme vor face angajări în următoarele 12 luni. Comparativ cu sondajul din 2023, numărul a crescut cu 3.919 sau 7,1%.
Ponderea angajatorilor care au declarat că se așteaptă la dificultăți în găsirea specialiștilor și muncitorilor de care au nevoie a crescut ușor, de la o medie de 63,8% în 2023, până la 66,7% în 2024. Problema cel mai des menționată în găsirea de noi angajați este lipsa calificărilor candidaților, în 43,1% din cazuri.
CITEȘTE ȘI Unde aleg firmele sa-si organizeze petrecerile?Numărul firmelor care cred că vor fi nevoite să disponibilizeze angajați este de 17.300, în creștere față de 12.600 în 2023, o creștere de 37,3% a angajatorilor care vor fi forțați să facă disponibilizări în următoarele 12 luni.
Sondajul cu privire la necesarul de forță de muncă este efectuat odată pe an pentru a colecta și analiza cele mai recente informatii cu privire la ocupațiile, competențele, cunoștințele și abilitățile căutate de angajatori și a planifica măsuri în vederea organizării de cursuri de pregătire.