Turcia nu mai poate primi un nou val de migranți din Siria, a afirmat duminică președintele turc Tayyip Erdogan, avertizând că țările europene vor suporta impactul unui astfel de flux dacă violențele din nord-vestul Siriei nu vor fi oprite, transmite Reuters.
Turcia găzduiește în prezent aproximativ 3.7 milioane de refugiați sirieni, cea mai mare populație de refugiați din lume, și se teme de un nou val de refugiați din regiunea Idlib, unde circa 3 milioane de sirieni trăiesc în ultimul teritoriu important controlat der rebeli, scrie News.ro.
Forțele siriene și ruse au intensificat bombardarea unor ținte din Idlib, regiune pe care președintele sirian Bashar al-Assad s-a angajat că o va recuceri, ceea ce a declanșat un nou val de refugiați către Turcia.
CITEȘTE ȘI Paradoxul unei decizii Transgaz: Sistemul național s-a aflat timp de 7 ore în stare de alertă, luni dimineață revenind într-o stare de prealertă în pofida majorării volumului de gaz din conductePrezent duminică seara la un eveniment de acordare a unor premii, în Istanbul, Erdogan a afirmat că peste 80.000 de oameni se deplasează dinspre Idlib către Turcia.
”Dacă violențele împotriva oamenilor din Idlib nu se opresc, acest număr va crește chiar mai mult. În acest caz, Turcia nu va mai suporta singură această povară a migranților”, a spus președintele.
”Impactul negativ al presiunii la care vom fi supuși va fi ceva care va fi suportat de toate națiunile europene, în special de Grecia”, a arătat președintele, adăugând că repetarea crizei migranților din 2015 va fi inevitabilă.
El a mai spus că Turcia face tot posibilul pentru a opri bpmbardamentele rusești în Idlib, adăugând că o delegație turcă va merge luni la Moscova pentru a discuta despre Siria.
Erdogan a amenințat anterior că ”va deschide porțile” către Europa, dacă Turcia nu va primi un sprijin mai mare pentru găzduirea refugiaților.
Turcia vrea să obțină sprijin internațional pentru planurile de a așeza 1 milion de sirieni în nord-estul Siriei, regiune de unde a evacuat milițiile kurde YPG în timpul unei incursiuni din luna octombrie.
Ankara nu a reușit să atragă sprijin pentru această propunere și i-a criticat în repetate rânduri pe aliații săi, pentru lipsa de susținere. Ofensiva a fost condamnată de aliații Turciei, inclusiv de Statele Unite și țările europene.
”Cerem statelor europene să își folosească energia pentru a opri masacrul din Idlib, în loc să încerce că izoleze Turcia pentru pășii legitimi făcuți în Siria”, a spus Erdogan duminică.
După un forum global referitor la refugiați, care a avut loc săptămâna trecută la Geneva, agenția pentru refugiați a ONU a promis peste 3 miliarde de dolari pentru susținerea refugiațior și 50.000 de locuri pentru transferarea acestora. Dar Erdogan, care a participat la forum, a spus că este insuficient.
Agențiile ONU afirmă că sute de oameni au fost uciși în acest an în Idlib, după atacurile din zonele rezidențiale.
Rusia și Siria neagă acuzațiile că bombardamentele au loc în zone civile și susțin că luptă cu militanți islamiști inspirați de al Qaeda.
Duminică, agenția de presă turcă Anadolu a relatat că circa 205.000 de persoane și-au părăsit locuințele din Idlib începând cu luna noiembrie, din cauza atacurilor.