Intrarea în vigoare a embargoului impus de UE importului de combustibili din Rusia pe 5 februarie nu pare a avea efectele scontate, cel puțin deocamdată, exportul de benzină al Rusiei majorându-se considerabil în ultimele 4 luni.
În ianuarie 2023, exportul de benzină pe cale maritimă al Rusiei a atins un record istoric, de 205,5 mii barili pe zi, potrivit publicației economice Vedomosti, care prezintă datele companiei de consultanță Kpler.
Volumele record din ianuarie pot fi explicate și prin importurile făcute de companiile europene înainte de intrarea în vigoare a embargoului. Cu toate acestea, nivelul ridicat surprinde, cu atât mai mult cu cât benzina nu era cel mai popular produs petrolier de export al Rusiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2021, de exemplu, din cele 41 de milioane tone de benzină produse intern, Rusia a exportat doar 4 milioane tone, reprezentând o medie de 84 de mii barili pe zi, de aproape 2,5 ori mai redusă decât cea din ianuarie 2023.
Similar, în 2022, exporturile de benzină ale Rusiei s-au situat la 105 mii barili pe zi, jumătate din nivelul din prima lună a acestui an.
Kommersant anunță, la rândul său, că activitate de rafinare din Rusia s-a micșorat în primele 15 zile ale lunii martie comparativ cu media lunii februarie cu doar 1,1% sau 770 mii tone pe zi.
Reducerea nu a fost însă cauzată de sancțiunile UE, ci de intrarea în revizie a unor rafinării. Mai mult de o treime din reducerea producției provine de la rafinăria Gazprom de la Astrahan, care a intrat într-o revizie neprogramată.
CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: Dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate Serviciile din RomâniaPublicația economică rusă susține însă că situația s-ar putea schimba începând din luna aprilie, când guvernul rus va diminua subvenția acordată rafinăriilor pentru producția de carburanți destinați pieței interne.