Maia Sandu a promulgat Legea care confirmă că limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmbrânceli și scandal în Parlament - VIDEO

Maia Sandu a promulgat Legea care confirmă că limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmbrânceli și scandal în Parlament - VIDEO
scris 22 mar 2023

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a promulgat Legea care confirmă că limba stat este cea română. ”Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba «moldovenească» și nu româna - au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor”, a subliniat aceasta.

”Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem - într-un glas - că «vorba dulce mult aduce»", a declarat Maia Sandu, conform unui comunicat de presă transmis de Președinția Republicii Moldova.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul bulgar de externe susține că Bulgaria și România nu vor mai întâmpina piedici pentru Schengen după luna octombrie CITEȘTE ȘI Ministrul bulgar de externe susține că Bulgaria și România nu vor mai întâmpina piedici pentru Schengen după luna octombrie

Sandu a afirmat: ”Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba «moldovenească» și nu româna - au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională".

De asemenea, șefa statului s-a arătat ferm convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societății din Republica Moldova, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată și însușită, și vorbită de către toți cetățenii țării.

Unilever demarează anul acesta construcția unei noi fabrici în Ucraina CITEȘTE ȘI Unilever demarează anul acesta construcția unei noi fabrici în Ucraina

”Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate", a punctat președinta Maia Sandu.

Proiectul referitor la înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu ”limba română” în toată legislația Republicii Moldova a fost adoptat, joia trecută, în a doua lectură, în Parlamentul de la Chișinău.

Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, a fost votat anterior într-o ședință cu scandal a Parlamentului de la Chișinău, scrie deschide.md.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au încercat să blocheze proiectul și s-au îmbrâncit la tribună cu parlamentarii PAS, în timp ce au strigat „Moldova” și „Anticipate”.

VIDEO Finlanda a început să ridice un gard metalic la frontiera cu Rusia CITEȘTE ȘI VIDEO Finlanda a început să ridice un gard metalic la frontiera cu Rusia

În timpul dezbaterilor asupra proiectului de lege, în fața tribunei Parlamentului au ieșit mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Moldova, moldoveni, moldovenesc” sau „Nu vă bateți joc de Constituție”.

Imediat, mai mulți parlamentari PAS au smuls și mototolit pancartele, urmând o altercație între aceștia și colegii lor din facțiunea BCS. Au urmat mai multe îmbrânceli, timp în care deputații socialiști și comuniști au început să scandeze „Moldova” și „Anticipate”, scrie deschide.md.

ULTIMA ORĂ Wizz Air suspendă toate zborurile către Chișinău CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Wizz Air suspendă toate zborurile către Chișinău

La un moment dat, deputatul BCS Bogdan Țîrdea a îmbrâncit-o pe colega sa din PAS Maria Pancu, după ce aceasta i-a luat pancarta. Între timp, de la tribuna oficială, deputatul PAS Veronica Roșca spunea: „Limba de stat a Republicii Moldova nu are și nu va avea niciodată ideologie oficială. Limba oficială a Republicii Moldova este limba română. Limba română e cea care trebuie să ne unească, limba română niciodată nu trebuie să ne dezbine”.

Proiectul de lege inițiat de deputații facțiunii PAS prevede modificarea articolului din Constituție cu privire la limba de stat.

Peste jumătate dintre bulgari au dificultăți în a-și plăti la timp facturile CITEȘTE ȘI Peste jumătate dintre bulgari au dificultăți în a-și plăti la timp facturile

Concret, în Constituția Republicii Moldova ar urma să apară sintagma „limba română”, în loc de „limba moldovenească”. Proiectul de lege urmează să implementeze o decizie din 2013 a Curții Constituționale, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției. În Declarația de Independență limba de stat este cea română, scrie deschide.md.

Astfel, sintagmele „limba moldovenească, limba de stat, sau limba oficială”, la orice formă gramaticală din actele legislative vor fi substituite cu noțiunea „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare. De asemenea, se constată drept desuet textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituția R. Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
limba