Economia Ucrainei a crescut

Economia Ucrainei a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 06:27

PIB-ul Ucrainei a crescut în ritm anual cu 4,5% în primele nouă luni din 2024, a anunțat ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, transmite Reuters.

Oficialul a adăugat că în septembrie economia a înregistrat un avans anual de 3,8%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
UniCredit declanșează o schemă de pensionări voluntare CITEȘTE ȘI UniCredit declanșează o schemă de pensionări voluntare
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Agricultura, sectorul transporturilor și al construcțiilor au sprijinit evoluția PIB-ului în primele nouă luni din 2024, a declarat ministrul Economiei.

Oficialul a adăugat: "În pofida dificultăților cauzate de război, economia ucraineană continuă să se redreseze. În septembrie, agricultura a înregistrat cel mai semnificativ avans, datorită recoltării timpurii a cerealelor. De asemenea, au fost raportate creșteri în sectorul transporturilor și al construcțiilor".

Încrederea companiilor pe termen scurt în comerțul cu amănuntul, producția industrială și construcții au continuat să se îmbunătățească, în special ca urmare a situației mai bune din sectorul energetic. Dar provocarea majoră pentru firme o constituie lipsa de angajați, a apreciat Sviridenko.

După aproape 32 luni de război contra Rusiei, piața forței de muncă din Ucraina este sever afectată, zeci de mii de bărbați fiind mobilizați pe front și milioane de oameni au fugit din țară și se află în Europa.

În 2022, economia Ucrainei a scăzut cu aproximativ 29%, în urma invaziei rusești.

Datorită ajutorului financiar extern de miliarde de dolari, a adaptabilității și rezilienței companiilor ucrainene, economia a revenit pe creștere în 2023, înregistrând un avans de 5,3%.

Dar anul acesta firmele sunt afectate de întreruperea alimentării cu energie, în urma intensificării atacurilor rusești, iar Guvernul de la Kiev se așteaptă la o expansiune a PIB-ului de doar 3,5% în 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
ucraina